Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №831 від 12.10.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс розваг

Готуємо карпатську гуслянку

Готуємо карпатську гуслянку

За легендою, рецепт гуслянки подарували людям мольфари, як напій здоров’я, молодості та довголіття.

Першими її стали готувати гуцульські пастухи – томлене в казані молоко сквашується в глиняних глечиках, стінки яких попередньо обмазували сметаною. Через деякий час на світ народжувався дуже смачний кисломолочний продукт, чимось схожий на сметану або ряжанку.

Гуслянка сприяє не лише відновленню життєвих сил та нормалізації травлення, але й нормалізує вагу. А ще кажуть, може врятувати від найгіршого похмілля.

У горах гуслянку їдять з варениками, картопляними стравами чи кашами, а у спекотну погоду просто п’ють.

Приготувати гуслянку в домашніх умовах досить просто.

Інгредієнти:

молоко – 1л.;

сметана – 1 ст. ложка.

Приготування:

Молоко необхідно закип’я­ти­ти, а потім охолодити до 35-40 °С. Температура важлива для подальшого приготування, тому, скористайтеся спеціальним термометром, або просто капніть молока на руку, воно повинно бути теплим.

Беремо чистий глиняний глечик (якщо немає – скляну банку), та обмащуємо стінки сметаною. Потім у нього наливаємо тепле молоко. Перемішувати нічого не треба.

Глечик необхідно укутати рушником, та не накриваючи кришкою, поставити на 12 годин в тепле місце.

Потім переставляємо нашу гуслянку у холодильник на кілька годин.

12.10.2017



Рівне-Ракурс №10 від 12.10.2017p. 
На головну сторінку