Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №833 від 26.10.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Об’єднанні громади об’єдналися на Форумі

Об’єднанні громади об’єдналися на Форумі

Ситуація із нашою децентралізацією все більше нагадує телевізійний серіал. Знаєш коли починається перша серія, а ось коли і чим завершиться – невідомо. Спочатку планувалося, що нові територіальні одиниці будуть створені швидко і безболісно, але в реальності процес пішов, як горбачовська перебудова – не в тому напрямку. Річ у тім, що адміністративний поділ – сільрада, район, область, в нас існує як мінімум років двісті, ще за часів царизму. Тому зміна схеми місцевого самоврядування і наштовхнулася на пасивний, але доволі ефективний супротив чиновницької ланки рівня сільрада – район.

Дійсно, який сільський голова захоче добровільно поступитися владою новоствореній ОТГ, а наявність районних рад та райдержадміністрацій з усіма службами втрачає будь-який сенс після створення тих самих громад. Ідея реформи – створити адміністративний устрій на зразок польського: гміна – воєводства, дійсно спростить та здешевить владу на місцях і дасть змогу скоротити витрати на утримання чиновницького апарату. Але це в майбутньому. На сьогоднішній день більша частина Рівненщини живе за старим стилем і працюють сільради, райради і райдержадміністрації. Однак повільно, але громад стає більше. Минулого тижня керівники ОТГ зібралися в Рівному на Форум об’єднання громад. Після заходу відбулася прес-конференція, на якій виступив керівник нашого місцевого «Центру розвитку місцевого самоврядування» Руслан Сивий і розповів про ситуацію зі створенням ОТГ на Рівненщині. Поки що їх дійсно не так багато, але громад стає все більше. Так, наступної неділі 29 жовтня пройдуть вибори відразу в п’яти об’єднаннях громадах, а до кінця цього року ще на одну ОТГ на Рівненщині стане більше. Що ж стосується тих сільських, селищних та міських рад, які не хочуть об’єднуватися, то на думку пана Сивого, рано чи пізно їм таки доведеться зробити це.

Голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук, який взяв участь у форумі, також є прихильником нової форми місцевого самоврядування. На його думку саме ОТГ зможуть дати поштовх розвитку місцевого самоврядування. Що ж до районних рад та райдержадміністрацій, то на думку голови обласної ради, вони будуть потрохи зникати, тому що, наприклад, майбутня Демидівська ОТГ включатиме майже всі населенні пункти нині існуючого Демидівського району. Таким чином сенс існування одночасно Демидівської громади та Демидівського району, на думку Миколи Драганчука, більш ніж сумнівний, тому поки що виконавчі органи влади будуть існувати, але райрад скоріше за все не буде.

26.10.2017Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 26.10.2017p. 
На головну сторінку