![]() |
№833 від 26.10.2017p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Щасливим власникам погребів і підвалів немає потреби піклуватися про збереження врожаю. А ось тим, хто проживає у багатоповерхівках варто задуматися, як зберігати взимку в квартирі зібраний урожай з найменшими втратами.
Оптимальна температура зберігання 5-7 градусів. Тому до перших морозів краще зберігати картоплю на балконі. Після перших морозів картоплю варто перенести в приміщення і визначити їй прохолодне місце – біля вхідних дверей, вікна або балкона. Якщо морози невеликі, мінус 2-3 градуси, можна тимчасово накрити картоплю ковдрами, залишити на балконі до більш сильних морозів. При зниженні температури до мінус 5-6 градусів, картоплю з балкона краще прибрати.
У чому зберігати картоплю в квартирі
Краще зберігати картоплю у мішках з мішковини, або якщо у вас є комора, то в ящиках. Добре зарекомендувало себе спільне зберігання картоплі з буряком, буряк забирає зайву вологу, що йде їй тільки на користь, а картопля залишається сухою. При такому способі зберігання тару з картоплею, зверху, на одну третину заповнюємо буряком. Можна для видалення зайвої вологи застелити ящик стружкою або соломою.
Корисні поради
Намагайтеся якомога частіше перебирати картоплю, прибираючи підгнилі клубні, а ту картоплю, що з ними безпосередньо стикалася, постарайтеся з’їсти в першу чергу.
Після лютого місяця періодично видаляйте з картоплі пагони, інакше до весни вона втратить всі свої поживні речовини.
При бажанні можна обробити картоплю спеціальними препаратами, що сповільнюють вегетативний період і підвищують імунітет до хвороб. Також існує практика обробки картоплі мідним купоросом.
Для запобігання захворювання картоплі та знищення хвороботворних бактерій і грибків, деякі дачники використовують обробку картоплі окропом. Помістіть картоплю в сітку, і опустіть її на декілька секунд в киплячу воду. Потім просушіть картоплю і покладіть для зберігання.
Не варто картоплю зберігати в холодильнику, бо існує вилика ймовірність перетворення крохмалю в цукор, тоді картопля набуде неприродного солодкого присмаку. Якщо ж ви все таки заклали частину картоплі в холодильник, не вживайте її відразу, дайте їй полежати 2-3 дні в теплі і процес може піти у зворотний бік.
Правильно вибирайте сорт картоплі. Більш пізні сорти більше придатні для зберігання, тому у них більш тривалий період спокою.
26.10.2017 |
Рівне-Ракурс №10 від 26.10.2017p. На головну сторінку |