Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №834 від 02.11.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Наш шлях до Європи…

Наш шлях до Європи…

Бюлетені в Демидівці рахували при свічках

Вибори до п’яти новостворених об’єднаних територіальних громад пройшли минулої неділі. На цьому можна було б ставити крапку, адже не так вже і багато мешканців нашої області цікавлять прізвища п’яти нових голів ОТГ, тим більше, що це далеко не перші вибори в громадах у нашій області. Однак, нинішні вибори стали особливими. Ще ніколи за місця сільських та селищних голів та депутатів рад найнижчого рівня не точилася така боротьба між політичними партіями. Це при тому, що депутати та голови йшли по мажоритарній схемі. Чому так?

Говорити про користь проходження «своїх» депутатів та голів ОТГ для тієї чи іншої політичної сили можна, хоча з кількома великими «але». Річ у тім, що нові ради та голови громад - це фігури не політичні і навряд чи політиками стануть, тому що перед ОТГ стоять завдання суто господарчі і враховуючи той факт, що принаймні чотири з п’яти нових ОТГ «аграрні» - тобто бідні, проблеми ці вирішити дуже важко. Таким чином часу на політичні дискусії в радах громад явно буде небагато. До того ж можливості партій допомогти громадам теж доволі обмежені, тому що кошти на ремонти шкіл, лікарень, ФАПів, будинків культури та прокладання доріг можна знайти в кращому разі в обласному бюджеті, а реально - треба просити в державній скарбниці. Навіщо ж партіям потрібно було займатися виборами до ОТГ. Річ у тім, що в нас вже фактично стартували передвиборчі кампанії до Верховної Ради та президентські перегони, і навіть чисто психологічно важливо показати - хто з партій сильніший.

Нічого поганого в цьому немає. Навіть навпаки, рівень агітації на нинішніх виборах до ОТГ був набагато вищий ніж на виборах до сільрад в 2015 році. Це добре, бо нарешті почалась боротьба за крісло депутата сільської (селищної) ради, а це в свою чергу дає надію, що ця ланка місцевого самоврядування почне працювати ефективніше.

Щодо самих виборів, то вже після їх закінчення Громадянська мережа «Опора» разом з правоохоронцями провела прес – конференцію.

Порушення на Рівненщині були, але їх назвати серйозними не можна. Більше виборчому процесу за інформацією активістів «Опори» заважала непідготовленість членів виборчих комісій та погодні умови. Що стосується дільничих виборчих комісій, то низька якість підготовки їх членів стає темою обговорень після кожних виборів. На жаль, цим і обмежується, суттєвих змін на краще в роботі цих комісій не спостерігається. Про погодні умови все цікавіше. Річ тім, що частина приміщень для голосування, за даними тієї ж «Опори», в день голосування не опалювалися і це не полегшувало процес виборів, а в Демидівськуому ОТГ під час підрахунку голосів взагалі пропадало світло і рахувати бюлетені доводилося при свічках…

02.11.2017Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 02.11.2017p. 
На головну сторінку