№836 від 16.11.2017p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Як відомо, сусідство рослин може бути сприятливим або шкідливим. Наприклад, огірки дружать з горохом, капустою, але ворогують з картоплею і ароматичними травами.
Картопля добре уживається з квасолею, кукурудзою, капустою, хріном, баклажаном і цибулею, але не терпить помідора, огірка і гарбуза.
Друзі редьки - буряк, шпинат, морква, пастернак, огірок, гарбуз і томат, а недруг - ісоп.
Ісоп та фенхель - не терплять сусідства з багатьма рослинами, і їх краще вирощувати на окремій гряді.
Інший важливий критерій при підборі компонентів для змішаних посівів - здатність деяких рослин відлякувати шкідливих комах.
Так, цибуля діє на павутинового кліщика, махорка на капустяну муху, часник і полин на хрестоцвітних блішок, помідори на медяницю і огнівку. Запах селери відлякує капустяну муху.
Борються з шкідливими комахами і за допомогою диких рослин.
Для цього городники використовують настої. Наприклад, препарат з суцвіття ромашки відлякує і навіть губить багато шкідників саду і городу.
Для приготування препарату суцвіття ромашок збирають і висушують. Після чого їх розмелюють в тонкий порошок, змішують з рівною кількістю дорожнього пилу (бажано зібраною не поблизу від промислових підприємств і жвавих автомагістралей).
Для обприскування беруть 200 г порошку, розмішують у малій кількості води і доливають водою до норми (10 л). Цей препарат абсолютно нешкідливий, і їм можна обробляти культури навіть перед самим збиранням врожаю.
Проти тлі і павутинового кліща, які шкодять огіркам і капусті, рослини обприскують настоєм картоплиння (картопляного бадилля). Для цього 1,2 кг подрібненої зеленої маси настоюють 2-3 години в 10 л води і проціджують.
З цією ж метою можна використовувати відвар пасинків і бадилля помідорів. При цьому беруть зеленої маси в розрахунку 40 г на 1 л води і, подрібнивши, кип’ятять на повільному вогні 30 хв. Один стакан отриманого таким чином відвару вистачить на 1 л води. У готовий відвар додають 30 г мила або прального порошку і обприскують рослини.
Проти тлі і кліща допомагають ще настої з цибульного лушпиння, ромашки, тютюну, часнику, деревію, коріння кінського щавлю і листя кульбаби.
Приведемо декілька варіантів змішаних і ущільнених посівів городних культур, які і рекомендуємо випробувати на своїй ділянці.
Помідори, шпинат в цьому варіанті сприятливо впливають на інші культури.
На гряді шириною 1 м у серпні висаджують суницю в два ряди на відстані 50 см, між ними навесні наступного року сіють овочі.
Посередині гряди в один ряд висівають кріп і через 1 м в ряду висаджують по одній рослині помідора. Зліва від цього ряду висівають крес-салат (один ряд), а справа - шпинат (теж один ряд), на краях гряди - петрушку і чабер однорічний.
Першим дає продукцію крес-салат, потім - шпинат і кріп. Після цього овочеві рослини, які залишилися, починають швидко розвиватися. Чабер використовують в їжу як в свіжому, так і в сушеному вигляді, тому прибирають його в міру необхідності. Восени зрізують зелень, що залишилася, для сушки.
Ці овочі добре сумісні. Вирощують їх на гряді шириною 1 м. Розміщують 3 ряди кольрабі поперемінно з качановим салатом по схемі 33 х 25 см. Між ними можна висівати 2 рядки шпинату. На краях грядки розводять ще по одному рядку листового салату поперемінно з невеликою кількістю редиски (одне насіннячко через 10 см).
За такої комбінації листовий салат допомагає знищувати хрестоцвітних блішок на кольрабі і редисці.
Першими прибирають шпинат і редиску, потім дозрівають перші качанчики салату. З прибиранням листового салату можна небагато почекати. В останню чергу прибирають кольрабі.
5 рядків цибулі висівають на відстані 15 см один від одного. У рядку між рослинами цибулі висівають декілька насіння редиски. Потім висівають чергуючими рядками 2 ряди моркви і 2 ряди петрушки. Всі культури уживаються добре.
Після вбирання врожаю дві сусідніх культури (спершу редиски, потім цибулі) петрушка і морква, які залишилися, ростуть на всій гряді і до кінця літа дають нормально розвинені коренеплоди. До того ж цибуля захищає моркву від морквяної мухи.
На грядці шириною 1 м послідовно засівають 13 рядів рослин, з них 3 ряди моркви, 4 ряди цибулі і 6 рядів шпинату. Коли відійде небезпека заморозків, вільне місце посередині гряди займають помідорами, висаджуючи розсаду на відстані 0,5-1 м один від одного.
Спочатку дозріває шпинат, потім цибуля. Після їх прибирання посилено починає рости морква. Замість 6 рядків шпинату можна поперемінно висівати по 2 рядки шпинату, салату і крес-салату.
Спочатку розвивається шпинат. Маленьким рослинкам моркви і листю цибулі, яке тягнеться у висоту, шпинат і салат в цю пору практично не заважають. Після прибирання шпинату, салату і крес-салату посилено починає рости цибуля, а коли листя цибулі поступово почне в’янути і вилягати, посилюється зростання моркви.
Після прибирання томату і цибулі на грядці залишається тільки морква, у якої в цей період спостерігається інтенсивне формування коренеплодів.
Розсаду спаржевого салату висаджують по схемі 40 х 45-60 см, а качанового, листового 20-30x30 см. Після пророщування розсади салату між його рядками висаджують 20-30-денну розсаду столового буряка (на відстані 10-15 см між рослинами в ряду).
Через 30-40 днів після висадки салат готовий до прибирання. За цей час рослини буряка добре укорінятимуться, розвинуться і коренеплоди досягнуть технічної стиглості. У міру потреби буряк вибирають, остаточне ж прибирання коренеплодів проводять в кінці вересня – у першій декаді жовтня.
На гряді шириною 1 м висівають петрушку в три, ряди, розташовуючи один ряд посередині грядки, а два інших - на відстані 5 см від краю гряди. У травні між рядами петрушки висівають броколі в 2 ряди. Відстань між рослинами у ряді 45 см, а між рядами - 60 см.
Після відрощування зелени петрушку проріджують, щоб в рядку висадити розсаду качанового салату на відстані 30-45 см один від одного.
У рядку посередині гряди на відстані 20 см висаджують розсаду брюссельської капусти. Потім між рослинами капусти по черзі висаджують 3-4 насіння редьки і крес-салату. По обидві сторони гряди на відстані 30 см від центрального рядка висівають по одному рядку гороху.
Спочатку прибирають горох, потім редьку, а крес-салат залишають рости в тіні дорослих рослин брюссельської капусти. Врожай прибирають з потреби, для салатів.
Три ряди моркви (один ряд посередині гряди, а два інших - на відстані 10 см від її країв) висівають на гряді шириною 1 м. У першій-другій декаді травня між рядами моркви висаджують розсаду броколі по схемі 50х45 см.
До початку посиленого зростання коренеплодів моркви головки броколі вже готові до прибирання, і морква до кінця вересня встигне дати хороший врожай.
Встановлено, що морква позитивно відгукується на сусідство з салатом, шавлією і особливо з майораном. При цьому майоран можна розміщувати не тільки між рядками моркви, але і через певні проміжки (1 м) в самому рядку з морквою.
На гряді висівають два рядки огірка на відстані 60 см один від одного, а між ними і по краях гряди - кріп. Сумісне вирощування цих культур не тільки добре позначається на їх зростанні і врожайності, але дозволяє при збиранні огірків відразу ж зрізати і необхідний для засолки кріп.
Треба мати на увазі, що в різних кліматичних зонах країни набір культур і схеми ущільнених посівів можуть розрізнятися. Звичайно, для обробки овочів в змішаній культурі потрібний оброблений, удобрений ґрунт.
Перш за все, шар компосту розподіляють по всій поверхні грядки і граблями перемішується з ґрунтом. Компост не можна закопувати в ґрунт, його краще наполовину змішати з підготовленим торфом. Як додаткове живлення застосовуйте різні суміші мінеральних добрив. Де ґрунт заправляють торфом, там додаткове добриво (калій) вносять за 2-3 тижні до висіву насіння.
16.11.2017 |
Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2017p. На головну сторінку |