№846 від 01.02.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Скумбрія – аристократка серед своїх побратимів, вона відноситься до блакитної породи окунеподібних. Її друга назва – макрель, однак так цю рибу прийнято називати в англомовних країнах. Взагалі до сімейства скумбрієвих входить 51 вид риб, причому у більшості з них мають важливе промислове значення. Ця риба любить тепло. Скумбрії в пошуках теплих вод постійно мігрують в Мармуровому і Чорному морях, вздовж узбережжя Америки. Її також ловлять в Японії та Австралії. Є австралійська, атлантична, японська та африканська скумбрія.
У скумбрії присутня величезна кількість різних вітамінів, мікро – і макроелементів.
Вона містить:
засвоюваний в 3 рази швидше, ніж яловичий, білок: в 100 грамах цієї риби міститься до половини його денної норми споживання;
жирні кислоти Омега-3, завдяки чому нормалізується рівень холестерину;
вітамін В12: завдяки його змісту на клітинному рівні підвищується споживання кисню;
вітамін А, необхідний для росту і регенерації шкіри і слизових оболонок;
риб’ячий жир: він розширює кровоносні судини серцевого м’яза, що викликає скорочення утворення тромбів у кровоносних судинах;
фосфор, зміцнює кістки і зуби;
сірку, яка допомагає боротися зі шкідливими бактеріями;
цинк: він необхідний для функціонування кожної клітини в організмі;
марганець, виявляє вплив на розвиток скелета;
калій, якого потребують м’які тканини;
натрій для підтримки в клітинах організму водно-сольового балансу;
нікотинову кислоту та вітамін D для зміцнення кісток і нервової системи;
селен, необхідний для нормального функціонування імунної системи.
Калорійність скумбрії
Незважаючи на жирність, калорійність скумбрії невисока: у 100 грамах продукту міститься близько 200 калорій. Навесні жирність цієї риби низька (близько 3%), тільки восени вона доходить до 30% від ваги тіла риби, тому осіння жирна скумбрія – відмінний джерело Омега-3 жирних кислот і вітамінів: групи D і B 12.
Користь скумбрії
Завдяки такій величезної кількості корисних речовин прийом в їжу скумбрії сприяє:
збільшенню захисних сил організму;
зниження ризику виникнення онкологічних захворювань;
поліпшенню зору;
зниження головного болю, болю при артриті і артрозі;
перешкоді утворення холестеринових бляшок;
насичення кровообігу серця і мозку;
поліпшенню пам’яті;
послаблення псоріазу;
регулювання обміну речовин і рівня гормонів;
скорочення вмісту канцерогенів;
Корисна скумбрія:
- майбутнім матерям і годуючим жінкам – для харчування плода і підтримки лактації;
- підліткам – для нормального формування внутрішніх органів;
- маленьким дітям, для рівномірного розвитку мозку і організму загалом.
Також помічена її користь для профілактики атеросклерозу, її потрібно вживати хворим на цукровий діабет і людям похилого віку.
Вживання в їжу жирної риби оберігає від астми: люди з низьким вмістом магнію більш схильні її нападів. Люди, які часто вживають скумбрію, менше відчувають депресію.
Шкода скумбрії і протипоказання
Шкода від скумбрії може виражатися у виникненні алергічних реакцій і з’являтися при індивідуальній непереносимості риби і морепродуктів.
Скумбрія в копченому або солоному вигляді може завдати шкоди тим, хто страждає гіпертонією, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирковою недостатністю та захворюваннями печінки.
Користь і шкода скумбрії – тонка межа: в цілому скумбрія може завдати шкоди здоров’ю тільки тоді, коли її вживають у великих кількостях, однак при збалансованому харчуванні вона – незамінне джерело вітамінів і корисних речовин.
Запікаємо скумбрію з овочами у фользі
4 скумбрії;
150 грамів твердого сиру;
3 морквини;
4 цибулини;
3 столові ложки майонезу;
3 столові ложки сметани;
зелень кропу і петрушки;
сіль, олія.
Приготування:
Скумбрію розморозити, почистити і помити. Розділити на філе, видалити кісточки і порізати на великі шматки.
Цибулю почистити від шкірки, помити і порізати кільцями або півкільцями.
Моркву почистити, помити і натерти на крупній тертці або порізати кружечками.
На розігріту сковорідку з олією викласти цибулю і підсмажити до золотистого кольору, додати моркву і ще смажити на маленькому вогні близько 10 хвилин.
Зелень кропу і петрушки промити, просушити і дрібно порізати.
Твердий сир натерти на крупній тертці.
В окремій посудині перемішати натертий твердий сир зі сметаною, майонезом, декількома ложками води і зеленню. Посолити до смаку.
Форму для запікання застелити фольгою і викласти спершу шар смаженої цибулі з морквою, поверх овочів – шматки скумбрії, і все це залити сирною масою.
Форму накрити фольгою і поставити в розігріту духовку.
Запікати 30 хвилин при температурі 180º, а потім зняти фольгу і пекти ще 15-20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Скумбрія у білому вині з помідорами
4 тушки скумбрії
4 помідори
1 головка часнику
свіжа зелень петрушки
1 склянка білого сухого вина
¼ лимона
соняшникова олія для змащування
сіль, перець до смаку.
Приготування:
Скумбрію випатрати, помити, посолити, збризнути соком з четвертинки лимона, залишити на 30 хв. маринуватися.
Очистити і дрібно порізати часник. Посікти петрушку.
Помідори помити, розрізати навпіл, ложкою вибрати трішки м’якоті, щоб утворилися маленькі заглибинки. У ці ямки покласти по щіпці подрібненого часнику.
Викласти цілі тушки скумбрії у глибоке деко, щедро змащене олією. Між рибинами порозкладати половинки помідорів з часником.
Посолити, поперчити, полити білим вином і запікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 10-15 хвилин.
Подавати рибу разом із помідорами, посипавши страву посіченою петрушкою.
01.02.2018 |
Рівне-Ракурс №10 від 01.02.2018p. На головну сторінку |