Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №850 від 01.03.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Найдивніші музеї з усього світу, відвідування яких не входить у плани нормальної людини

Найдивніші музеї з усього світу, відвідування яких не входить у плани нормальної людини

У більшості людей слово “музей” викликає цілком певну асоціацію – це місце, в якому представлені найрізноманітніші цікаві експонати: побутові предмети, історичні документи, технічні винаходи або твори мистецтв. Однак у світі існують і ті музеї, які не вписуються в загальну картину. Ми представляємо 25 найдивніших музеїв з усього світу, відвідування яких не входить у плани нормальної людини.

Музей водопровідної води в Пекіні, Китай

Експозиція пекінського музею водопровідної води, що складається з 130 різних експонатів, присвячена історії розвитку водопроводу в Китаї. У музеї також знаходяться старовинні рекламні плакати, що рекламують водопровідну воду. Справа в тому, що під час появи водопроводу китайці не довіряли цій «чужорідній воді» і відмовлялися її використовувати. Щоб акцентувати увагу на важливості і незамінності води в житті, музей побудували на місці першої водоочисної установки в Китаї.

Музей поганого мистецтва в Дедхемі, США

Головною метою музею поганого мистецтва, розташованого в американському штаті Массачусетс, є демонстрація тих робіт художників, які не були оцінені в жодному іншому музеї світу. Його постійна експозиція включає в себе близько 500 творів мистецтва, «занадто поганого, щоб бути проігнорованим», але зважаючи  на обмежену площу одночасно може бути показано лише 30-40 примірників. Цікаво, що незважаючи на свою дивну спрямованість, музей поганого мистецтва в Дедхемі знайшов величезну популярність, будучи згаданим в сотнях публікацій по всьому світу.

Музей собачих нашийників в Кенті, Великобританія

Оригінальний музей, в якому зібрана колекція старовинних собачих нашийників XV-XVII ст, розташований у замку Лідс англійського графства Кент. У XV-XVI ст були дуже популярні залізні нашийники з гострими шипами, які захищали горло собак в сутичках з вовками, кабанами і ведмедями. Але через сторіччя страхітливі аксесуари з шипами поступилися місцем достатньо сучасним шкіряним нашийникам. Все це можна простежити, побачивши одну з колекцій британського музею, який щорічно відвідує понад півмільйона відвідувачів.

Музей газонокосарок в Саутпорті, Великобританія

Колекція музею, розташованого на півночі графства Мерсісайд, налічує понад трьохсот різних експонатів пристосувань для саду та машин від простого тріммера до сучасних газонокосарок, найстарішим з яких вже понад двісті років. Серед них, наприклад, можна зустріти найпершу газонокосарку, історія якої не менш цікава, ніж сам експонат. Є в музеї і перший у світі робот для підстригання газонів, що працює на сонячних батареях, і механізовані помічники по догляду за галявинами, які були подаровані принцесі Діані і принцу Чарльзу.

Музей волосся в Аваносі, Туреччина

Музей волосся в Аваносі – це розташоване під магазином глиняного посуду Геліпа неймовірно страшне сховище, яке заповнене зразками волосся 16 тисяч жінок. Стіни, стеля, і інші поверхні, крім підлоги, покриті локонами жіночого волосся і паперовими листками з адресами жінок на них. Одна з легенд говорить, що музей був створений більше 30 років тому, коли коханка Геліпа повинна була покинути Аванос і побажала залишити щось, що нагадує про неї. Тоді їй в голову прийшла ідея відрізати пасмо волосся і віддати гончарю. З тих пір практично всі жінки, які відвідують це місце, залишали йому частину волосся і свою адресу.

Музей хліба в Ульмі, Німеччина

Перший у світі музей, присвячений хлібові, був відкритий в одному з колишніх комор фабриканта Віллі Ейслі в німецькому місті Ульм в 1955 році. У музейній колекції зібрано понад 18 тисяч експонатів, що розповідають про історію вирощування зерна, про вдосконалення знарядь праці землеробів і пекарів, а також про важливість і значення хліба в історії людства. На двох поверхах музею знаходяться дві постійні експозиції: «Від зерна до хліба» і «Людина і хліб». Крім виставкових залів в структуру музею хліба також входить спеціальна бібліотека з 4 тисячами книг, присвячених найпопулярнішому виробу з борошна.

Музей сільничок і перечниць в Гетлінбурзі, США

Невеликий музей, розташований в американському штаті Теннесі, прославився на весь світ завдяки величезній виставці з 22 тисяч сільничок і перечниць різних форм і кольорів. Все це особисто належить американці Андреа Лудда, що збирала свою колекцію протягом двадцяти з гаком років. У музеї можна як просто насолодитися незвичайною виставкою, так і придбати щось собі на пам’ять.

Музей антропології та етнографії Кунсткамера в Санкт-Петербурзі, Росія

Заснований імператором Петром Кунсткамера в Санкт-Петербурзі вважається першим музеєм Росії. У ньому зберігається понад мільйон предметів, які раніше використовувалися в наукових цілях, а нині виступають у ролі експонатів. Сьогодні Кунсткамера – це виключно музей людських мутацій і каліцтв, відвідувачі якого можуть на власні очі ознайомитися з неймовірними метаморфозами і відхиленнями людської фізіології. Варто відзначити, що крім так званої «виставки виродків», Кунсткамера славиться численними експонатами та предметами старовини, що розповідають про історичне минуле багатьох народів світу.

Міжнародний музей криптозоології в Портленді, США

Криптозоологія – це наука, що досліджує дивні, маловідомі або невідомі живі істоти. Міжнародний Музей, присвячений цій науці, розташований на південному сході США. У його стінах відвідувачі можуть зустрітися з практично живими сніговою людиною Йеті, з Лохнесським чудовиськом, з дияволом з Джерсі і рогатими зайцями, бродящими по землі або плаваючими під водою донині. У музеї також зібрані малюнки, скульптури, і залишки інших химерних істот, які на думку криптозоологів, населяли планету Землю з доісторичних часів. Музей в Портленді неймовірно популярний як серед дітей, що люблять “монстрів”, так і серед науковців, які проявляють професійний інтерес.

Музей локшини швидкого приготування імені Андо Мамафуку в Осаці, Японія

Музей локшини швидкого приготування імені Момофуку Андо знаходиться в японській префектурі Осака. Виставка такого незвичайного музею присвячена історії локшини швидкого приготування, біографії її творця Момофуку Андо і компанії Nissin Foods, яка виробляє локшину по всьому світу. На виставці присутня велика кількість інтерактивних експонатів – наприклад, відвідувачі музею зможуть розрізати локшину з тіста, створити стакан для локшини на свій смак, відвідати майстер-клас з приготування спеціального тіста і навіть приготувати власну локшину з якимись інгредієнтами на музейній фабриці My Cup Noodle Factory. При музеї є власні магазин, кіоски і невелике кафе з видом на зимовий сад.

Медичний музей Сірірай (музей у смерті) в Бангкоці, Таїланд

У медичному музеї в Бангкоці представлена ​​історія сучасної медицини Таїланду. Всі експонати розділені на 6 постійних і одну тимчасову експозицію. У виставкових залах представлені такі тематичні розділи як анатомія, вроджені аномалії, патології, судова медицина, тайська традиційна медицина і токсикологія. Музей смерті містить величезну колекцію унікальних медичних випадків, які здатні вразити не тільки професіоналів, а й людей далеких від медицини. Вагітним, дітям і особливо вразливим натурам відвідування цього музею вкрай небажано, тому що багато експонатів здатні по-справжньому шокувати.

Міжнародний зал слави клоунів у Барабу, США

Міжнародний зал слави клоунів, розташований в штаті Вісконсін, віддає шану всім представникам цієї професії. У колекції музею представлені предмети клоунського побуту, професійні атрибути, фото- та відео-матеріали, присвячені життю великих майстрів гротеску і буфонади.

Музей Невиліковної краси в Мелакке, Малайзія

Більшість людей, особливо представниць прекрасної половини людства, хоча б зрідка замислюється про вічну молодість і красу. Незвичайний музей в Малайзії розповідає про численні методи стати красивішим, до яких вдавалися і вдаються люди за всю історію людства. У ньому представлені переважно скульптури і графічні зображення людей, які обрали той чи інший шлях досягнення вічної краси – від ритуальних “аксесуарів” древніх племен до різної косметики.

Міжнародний музей туалетів Салаб

в Нью Делі, Індія

Дуже незвичайний музей туалетів Салаб в Нью Делі був створений індійським доктором Біндестваром Патакі, що присвятили все своє життя вивченню питань утилізації відходів та отримання альтернативного палива з екскрементів. У його музеї зібрано кілька тисяч експонатів – унітазів, пісуарів, туалетного паперу і т.д. Найстаріший з них датується 3000 роком до н.е. Варто відзначити, що для посилення ефекту в деяких залах застосовують спеціальні хімікати, що передають «природний аромат» туалету. Крім розважальної мети, музей переслідує ще й освітню, спрямовану на комплексне поліпшення вкрай несприятливої санітарної ситуації у великих індійських містах.

Музей паразитології Мегуро в Токіо, Японія

Музей паразитології в столиці Японії був заснований доктором Сатуро Камегаї 60 років тому, незабаром після війни, коли епідемії та хвороби наносили японському населенню шкоду, порівнянну з наслідками військових дій. На сьогодні музей в Мегуро вважається єдиним у світі, присвячений істотам, які живуть всередині людини . Музейна колекція складається з 45 тисяч паразитів. Деякі з них «у всій красі» демонструються на дисплеях у двоповерховому виставковому залі. Головним і найбільш жахливим експонатом музею вважається 9-метровий черв’як, що мешкав в одній японській дівчині.

01.03.2018



Рівне-Ракурс №10 від 01.03.2018p. 
На головну сторінку