Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №851 від 07.03.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Весняна алергія:

Весняна алергія:

як не піддатися та оздоровити весь організм

Ось-ось уже запанує весна, опам’ятається після зимової сплячки природа. Одна з ознак пробудження природи — цвітіння трав, чагарників і дерев. Уся ця краса обертається неприємностями для алергіків. Здавна в народі користуються популярністю натуропатичні методи лікування різних видів алергії, сінної лихоманки й астми.

Ендокринна система й алергія — тісно пов’язані

У першу чергу я раджу звернути увагу на всі види кропиви, антиалергенні властивості якої відомі дуже здавна. Найліпше лікуватися звичайною, дводомною та білою глухою кропивою.

Найприємніший та доступний спосіб оздоровитися кропивою — це зелений борщ. Протягом весни треба 7 разів зварити й з’їсти цю смачну страву.

Кропиву також потрібно нарвати й засушити, а згодом приготувати настій: запарити 1 ст. л. сировини 1 склянкою окропу, настояти й пити як чай.

Добре допомагає усунути свербіж шкіри яблучний оцет — ним можна обтирати тіло, додавати у ванни й уживати всередину.

Навесні також нагадують про себе сінна лихоманка й астма. Уявлення про те, що достатньо уникати контактів з алергенами й цим можна розв’язати проблеми, помилкове. Та й чи можна в період пробудження одного за іншим усіх представників флори уникнути контакту з ними, навіть живучи у великому місті, де рослинності менше? Звісно ж, ні.

Алергія виникає, коли печінка не виконує всіх своїх функцій, унаслідок чого в організмі накопичуються токсини. Ці отруйні речовини розносяться по всьому організму й зумовлюють алергійні реакції. Вони проявляються висипаннями на шкірі, астмою, ринітом. Зі своєї практики знаю випадки, коли під час вагітності у моїх пацієнток чи загострювалися прояви алергії, чи зникали після пологів раз і назавжди. Це свідчить про зв’язок алергії з ендокринною системою людини.

На жаль, більшість форм екземи, астма та сінна лихоманка призводять до появи важких форм артритів, ревматизму. І, повторюю, майже завжди алергії пов’язані з проблемами печінки.

Напад астми блокують водні процедури

Напади астми нерідко починаються о 3—5-й ранку. Саме в цей час працює так званий китайський меридіан легенів. Для порівняння: з 23-ї до 1-ї відкритий меридіан жовчного міхура, з 1-ї до 3-ї — меридіан печінки. І якщо жовчний міхур і печінка не дають достатньо енергії своїм «сусідам» — легеням, вони погано працюють і починається напад.

Є старовинна методика для швидкого блокування астматичного нападу. Приготувати вовняні речі (светр, шарф, рейтузи), градусник, холодну воду температури 16 і 18°С, щітку з натуральної щетини, махрову чи з грубого полотна рукавицю. Усі дії виконувати дуже швидко! Як тільки напад почався, роздягнути хворого, покласти на живіт і протягом 2 хвилин розтирати спину (зону легенів) рукавичкою, змоченою у воді 18°С. Після цього одягнути на хворого светр, покласти на спину й розтерти живіт, а потім кінцівки в такій послідовності: ліва рука — права нога; права рука — ліва нога. Після кожної двохвилинної маніпуляції утеплювати частини тіла вовняними речами.

Далі підготувати таз, наповнений водою, температура якої 16°С. Хворий, сидячи, має поперемінно занурювати у воду стопи. У цей час йому потрібно інтенсивно розтирати стопу щіткою протягом хвилини — тричі ліву й тричі праву. Після цього надіти на ноги вовняні шкарпетки, покласти в ліжко, тепло вкрити, він повинен пропітніти 30—40 хвилин.

Тепер час приготувати відхаркувальне питво: трава гісопу лікарського, чебрецю, м’яти (по 30 г), гілки калини, корінь малини (по 20 г), трава багна, корінь оману, корінь солодки (по 10 г). Залити 2 ст. л. суміші трав 2 склянками окропу, варити 5 хвилин на слабкому вогні, додати 1 ст. л. перепаленого цукру. Процідити, пити в теплому вигляді невеликими ковтками.

Пропітнілу людину переодягнути в суху білизну, щоб відпочивала. Якщо напад не минув, можна через деякий час зробити контрастні компреси на грудну клітку. Підготувати 2 миски — з дуже холодною та дуже гарячою водою. Махровий рушник занурювати по черзі в обидві посудини й, викрутивши, на 30 секунд прикладати на грудну клітку хворого. Змінити компреси 7 разів.

Сік алое «цілиться» в легені

Крім цих бальнеологічних процедур, людині, котра страждає від астми, слід приготувати такий еліксир із алое. Зрізати гілки з п’ятирічного куща алое, 300 г гілок покласти на 7 днів у холодильник. Після цього гілки вимити й відтиснути з них сік. Додати кагору — стільки ж, скільки отримали соку, та склянку меду. Приймати по 1 ст. л. суміші за годину до їди 3-5 разів на день.

За висловом тибетських ченців, сік алое «цілиться» прямо в легені і є найліпшими ліками для цього органа.

За всіх видів алергії я рекомендую пити кальцієвий лікер: взяти 5 домашніх яєць із білою шкаралупою, ретельно вимити й покласти в простерилізовану літрову банку. Залити свіжим соком 10-12 лимонів, щоб він покрив яйця. Банку накрити кришкою, поставити в темне холодне місце (можна в холодильник). Щодня перевертати яйця та струшувати банку. Через 7-10 днів шкаралупа перетвориться на тоненьку оболонку, з неї під впливом кислоти вийде кальцій. Отриману суміш процідити, розтерши жовтки, перелити в інший посуд і додати по 2 склянки меду та якісної горілки чи коньяку. Усе ретельно перемішати, розлити в пляшки й пити по 1 ст. л. тричі на день між прийомами їжі (дітям можна 1 ч. л.). Зберігати в холодильнику, перед вживанням струшувати. У цей час бажано почистити печінку та слід дотримуватися вегетаріанської дієти, і, як наслідок, можна забути про алергію назавжди.

Останнім штрихом у комплексі лікування алергії є вживання жовчогінного чаю, який стимулює роботу печінки: корінь кульбаби, квіти ромашки (по 20 г), квіти календули, трава м’яти, хвощ польовий (по 10 г).

Узяти 1 ст. л. суміші трав, залити 1 склянкою окропу, через 10 хвилин процідити. Випити півсклянки до їди, а другу половину — після.

Невичерпні можливості чистотілу

У цю пору року зацвітає маловідома у нас рослина розхідник звичайний (рос. — будра плющевидная). Це синя з фіолетовим відтінком трава, яка позитивно впливає на гіпофіз. Зберіть розхідник, висушіть і по чайній ложці посипайте приготовані страви.

Корисно пити  такий чай із розхіднику: 1 ч. л. трави заварити 1 склянкою окропу. Настоювати 5 хвилин, додавати мед. Пити вранці й увечері.

Один із символів весни — кульбаба. Цілющі властивості цієї рослини добре відомі, але салати та інші страви з неї популярніші, наприклад, у Франції, ніж у нас. Я раджу звернути на цю поширену квітку особливу увагу. Адже її корінь і квіти багаті мінеральними солями та фолієвою кислотою, дефіцит якої призводить до анемії та розладів функції печінки.

Тому треба нарвати кульбаби в сонячний день перед початком її цвітіння разом із коренем, вимити й вичавити сік. Його потрібно зовсім небагато, а користь буде велика.

Розквітають також білі й фіолетові квіти жерухи лучної (рос. - сердечник луговой). Смаком вони нагадують гірчицю. Якщо готувати з неї салати чи тушкувати в олії, можна прочистити жовчні протоки.

І, звичайно ж, побачили світ молоді паростки чистотілу. Це — токсична трава, лікуватися нею потрібно обачно, як, утім, і всіма іншими народними засобами. Але можливості чистотілу просто-таки невичерпні! Зберіть цю лікарську траву навесні, висушіть і тримайте в домашній аптечці. За наявності шкірних висипань використовуйте її для ванн. Крім того, можна приготувати сік із чистотілу.

Найліпше збирати чистотіл опівдні, коли сонце в зеніті. Свіжозібрану траву вимити й змолоти на млинку для м’яса, додавши меду чи цукру в пропорції 1:1. Залишити на кілька днів, поки рослина не пустить сік. Його потрібно відцідити й тримати в холодильнику. Пити сік треба один раз на день, найліпше перед обідом, за такою схемою:

— 1-о дня — 1 крапля соку на 1 ст. л. води;

— 2-о дня — 2 краплі соку на 1 ст. л. води;

— 3-о дня — 3 краплі соку з водою,

і так далі протягом 2 тижнів, поки кількість крапель не збільшиться до 14.

Потім піраміда «звужується»:

— 15-о дня — 13 крапель на 1 ст. л. води;

— 16-о дня — 12 крапель на 1 ст. л. води;

—17-о дня — 11 крапель,

і так далі до повного завершення курсу лікування.

Усього таких пірамід я раджу зробити три, між ними має бути перерва — один тиждень. Це загальнозміцнювальний засіб, він очищає всі органи й системи. Зараз багато говориться про протионкологічні властивості чистотілу, тому особливо корисно лікуватися таким способом тим, хто має згадану проблему.

Настій із чистотілу (висушеної трави): 1 ч. л. залити 1 склянкою окропу, щоб він мав світло-жовтий, лимонний колір. Його треба настояти буквально одну хвилину. Туди ж додати трохи меду й соку лимона, пити по 1/3 склянки тричі на день.

Краса у... квашеній капусті

Навесні кожній жінці хочеться виглядати молодою та привабливою, а шкіра обличчя після зимових вітрів та холодів втратила свіжість і еластичність, обвітрилася й загрубіла. Тож саме час робити косметичні маски.

Якщо у вас ще залишилася квашена капуста, скористайтеся нею. На очищене обличчя нанести грубий шар капусти, через 15—20 хвилин сполоснути обличчя прохолодною водою.

Ще кілька косметологічних порад.

Вичавити сік із молодої кропиви й осоту, щоб вийшло 3—4 ч. л., розвести його водою у співвідношенні 1:3. Пити 1 раз на день протягом 2—3 тижнів.

Приготуйте весняний чай: 20 г листя кропиви, квіток бузини чорної, цвіту терну, 40 г листя молодої берези подрібнити й ретельно перемішати. Уранці й увечері запарювати 1 ч. л. склянкою окропу, пити, додавши для солодкості трохи меду.

Якщо ви живете в місті, де проблематично зібрати ці рослини, скористайтеся іншим рецептом: уранці вичавити в чашку сік 1 лимона, додати до нього 1 ст. л. маслинової чи іншої олії, трохи меду, перемішати й випити натще. Після цього як мінімум півгодини нічого не їсти, в крайньому разі проковтнути жовток свіжого сирого яйця, випити чаю чи кави.

Це добре впливає на жіночі статеві органи, шкіру, сприяє зменшенню маси тіла.

Словом, використовуйте всі цілющі можливості весняних рослин.

07.03.2018Олена СВІТКО, натуропат, народна цілителька.



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2018p. 
На головну сторінку