Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №854 від 29.03.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кероб – замінник шоколаду

Кероб – замінник шоколаду

Кероб – це порошок, який виготовляють із висушених плодів (стручків) ріжкового дерева.  У сирому вигляді стручки неїстівні. Незрілими їх зривають та розкладають на сонці, й згодом вони стають солодкими. Кероб - продукт, який часто використовують як замінник цукру, але при цьому він значно корисніший. Його також рекомендують замість шоколаду  діабетикам і тим, хто страждає від ожиріння. 

На смак шоколад і кероб відрізняються, проте  в них є багато спільного. Кероб нагадує какао, але без гіркоти й набагато солодший, тому під час його вживання, приготування страв  потрібно значно менше цукру. Тож кондитери по можливості   часто намагаються замінювати керобом звичайний какао-порошок.

Кероб має певні переваги перед порошком какао, кавою, це зокрема, й сухі умови, в яких росте дерево та за яких майже   немає шкідників, тому пестициди використовують  зовсім мало  чи взагалі не використовують. Кероб містить менше жирів та більше вуглеводів і кальцію.

У керобі немає стимулянтів кофеїну й теоброміну, які зумовлюють звикання та алергію. Також у керобі відсутні фенілтиламін і фромамін, які можуть стати причиною мігрені й алергії.

У керобі немає щавлевої кислоти, яка не дає організмові використовувати кальцій і цинк,  потрібні для здорової шкіри. Наявність щавлевої кислоти в шоколаді може бути причиною прищів, які зазвичай з’являються в підлітків після надмірного споживання шоколаду. Кероб на 8% складається з білка та містить вітаміни А, В, В2, В3 та Е. У ньому є багато кальцію, фосфору, калію та магнію, а також залізо, мідь, нікель, марганець і барій. 

Із  керобу можна приготувати корисний гарячий молочний напій, який дуже нагадує какао чи «гарячий шоколад».    У цілому кероб можна використовувати в багатьох кулінарних стравах, в рецептах яких використовується какао чи шоколад, причому, з користю для організму. 

29.03.2018Любов ДУДЧЕНКО, кандидат біологічних наук.



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2018p. 
На головну сторінку