Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №856 від 12.04.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

На комплексі з переробки РАВ РАЕС готові до старту «гарячих» випробувань

На комплексі з переробки радіоактивних відходів (КПРАВ) Рівненської АЕС, який споруджено спільно з Єврокомісією, в рамках проекту міжнародної технічної допомоги TACIS завершено перший етап комплексних випробувань. На черзі – другий етап, так звані «гарячі» випробування на реальних радіоактивних відходах, успішне завершення яких стане початком експлуатації першого комплексу на діючих атомних електростанціях України.

Впровадження КПРАВ дасть можливість підвищити рівень безпеки Рівненської АЕС шляхом застосування передових інноваційних технологій з переробки радіоактивних відходів, що, у свою чергу, дозволить вивести систему поводження з РАВ на РАЕС на новий, сучасний світовий рівень.

У лютому поточного року завершено перший етап комплексних («холодних») випробувань допоміжних систем і усіх семи установок КПРАВ, участь у яких взяли фахівці електростанції та представники інспекції Держатомрегулювання України на РАЕС. За результатами першого етапу підготовлено звітну документацію, яку направлено до Держатомрегулювання України з метою отримання Окремого дозволу на другий етап («гарячих») випробувань.

Як зазначив Едуард Суховерхий провідний інженер-технолог цеху дезактивації та радіоактивних відходів РАЕС, успішне проведення «гарячих» випробувань дозволить об’єкту поступово перейти у промислову експлуатацію. «Комплекс призначений для переробки «історичних» низькоактивних РАВ, що накопичені у сховищах твердих радіоактивних відходів на проммайданчику РАЕС, поточних, що утворюються під час експлуатації та тих, що надходитимуть під час зняття з експлуатації енергоблоків атомної станції. Кінцевий продукт переробки відповідатиме вимогам з прийому на захоронення на спецпідприємства з поводження з РАВ. Вже у травні плануємо завезти на комплекс перший контейнер із реальними радіоактивними відходами і розпочати «гарячі» випробовування. Після їх успішного проведення перейдемо до експлуатації КПРАВ».

До моменту надходження на КПРАВ радіоактивних відходів у персоналу та гостей РАЕС є можливість ознайомитись з унікальним об’єктом, його технологічною лінією, отримати відповіді на запитання від фахівців, які у подальшому експлуатуватимуть обладнання комплексу.

Так, днями комплекс з переробки РАВ відвідали представники атестаційної комісії НАЕК «Енергоатом», що відбулась на РАЕС з метою підтвердження права на проведення відомчої повірки (калібрування) засобів вимірювальної техніки. В рамках екскурсії на КПРАВ головні метрологи Енергоатома, Атомремонтсервісу, Хмельницької АЕС та провідний інженер відділу метрології Компанії дізналися про основне призначення та мету створення комплексу, етапи його будівництва, принцип процесу переробки РАВ на кожній із семи установок об’єкту та очікувані результати від експлуатації.

«Нам, як фахівцям метрології було цікаво відвідати новітній комплекс з переробки РАВ, адже тут проводитиметься багато метрологічних вимірювань. Оглянувши його сучасне технологічне обладнання, яке, безумовно, відповідає високим європейським стандартам можна сказати, що це - «прорив» у напрямку поводження та зберігання РАВ в Україні. Діяльність комплексу на РАЕС дозволить не лише зменшити обсяги відходів, які утворюються в процесі експлуатації, а й підвищити безпеку та екологічність вітчизняної атомної енергетики в цілому та зберегти навколишнє середовище», - поділилися своїми враженнями гості РАЕС.

12.04.2018



Рівне-Ракурс №10 від 12.04.2018p. 
На головну сторінку