Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №857 від 19.04.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Розрізняйте спрагу й голод, щоб уникнути хвороб

Розрізняйте спрагу й голод, щоб уникнути хвороб

Все-таки брати наші менші в чомусь розумніші за нас. У тваринному світі в ранкові години водопою встановлюється певною мірою перемир’я між травоїдними й хижаками. На кшталт тимчасового акту про ненапад, який вводили древні греки на період Олімпійських ігор.

Людина живе не інстинктом, а розумом. Розум же з найдавніших часів підказує їй, що насамперед треба набити черево їжею, а вода нікуди не дінеться. Хоча що-що, а ця аксіома з розвитком цивілізації все далі відходить в оману.

Діабет ІІ типу — результат зневоднення

Ще спрацьовує вікова забудькуватість, люди похилого віку не поспішають припасти перед їдою до посудини з водою. Тим самим підстьобують старіння кісткових і хрящових структур, шкіри, м’язів і т. ін. Нестача свіжої води обертається зменшенням обсягу клітинної рідини. Ростуть нашарування токсичних речовин, які під час нормального забезпечення водою були б виведені.

Та що говорити про людей похилого віку, коли інсулінонезалежний діабет II типу, який постійно молодіє та обрушується в наші дні навіть на дітей та юнаків, теж результат зневоднення організму. Бо, як уже зазначали, у разі дефіциту рідини центральна нервова система позбавляє підживлення водою периферію і, зокрема, клітини підшлункової залози. У тому числі ті, що виробляють інсулін.

Про те, що причиною остеопорозу — стоншення, крихкості та ламкості кісток — є хронічне зневоднення, і говорити не доводиться. Щоправда, передумови до цього захворювання накопичуються роками, відразу не проявляються і дають про себе знати лише з часом. Від початкової до болісної стадії остеопорозу проходить до двох десятків років і більше. Жир, тобто енергію, організм заготовлює про запас і витрачає в міру потреби. Голодування, якщо не насухо, а змочене водою, може тривати десятками днів без особливої шкоди для здоров’я. Подібне струшування організму в чомусь навіть корисне. Недарма більшість релігій світу включає пост в обов’язкове число своїх атрибутів. Води скільки прибуло, стільки й вийшло — по каналах сечостатевої системи, потових залоз, із диханням, із калом.

Повніємо від... спраги

Часто остеохондроз хребта і поріднені з ним недуги провокує зайва маса тіла. А знаєте через що людина непомірно гладшає? Через те, що сприймає спрагу за сигнал голоду. Є точка зору, і з нею важко не погодитися, що більшість людей, які страждають від надмірної маси тіла, впустили момент початку зневоднення свого організму і продовжують вести себе в тому ж дусі. Часто жирові нашарування (і в жінок, і в чоловіків) — прямий результат хронічного зневоднення. Це зовсім нескладно самостійно перевірити себе й переконатися: коли організму не вистачає води, починаєш налягати на солону й пересолену їжу. І знову ж волею-неволею переїдаєш.

Що-що, а відрізнити голод від спраги дуже просто. Досить під час виникнення бажання заморити черв’ячка спробувати відвернути свою увагу склянкою води. Якщо голод ґрунтовно перебитий, отже, вас потривожила спрага, а не бажання поїсти. Ну а для зменшення апетиту до нормальних розмірів досить випити склянку або дві води за півгодини до прийому їжі. І стільки ж — через дві з половиною години після їди. Це вже для закріплення відчуття ситості. Зайва кількість випитої води ніяк не позначиться на здоров’ї. Хіба що заподіє деякі незручності позивами до випорожнень.

Чай воду не замінить

Пити потрібно воду, а не її штучні замінники у вигляді чаю, кави, газованих напоїв, вина та горілки. Ці напої в чомусь схожі на наркотики — впливають на настрій, але ніяк не на життєздатність організму і його структур. А чи знаєте ви, що шкідники облітають і обповзають стороною кавові дерева? Не заходять під їхні крони й хижаки. Аборигени давно дійшли висновку, що запахи кавових дерев і їх плодів знижують у хижаків розумові здібності, тобто можливість виживання.

Кофеїн особливо шкідливий для дітей та людей старшого віку. Напої з кофеїном перевантажують марною роботою внутрішні органи, оскільки вони виводять із собою з організму більше рідини, ніж додали. Ранковий похмільний синдром якнайкраще ілюструє водовивідні властивості спиртних напоїв. А в поєднанні з безалкогольними або слабоалкогольними напоями за повного вилучення води — взагалі перетворює питво на отруту.

Замість ліків — питво

Навряд чи людина коли-небудь вигадає щось краще і корисніше для здоров’я, життя, ніж вода й повітря. У Японії, здавалося б, немає дефіциту та нестачі ліків, але й там останнім часом усе активніше віддають перевагу лікувальним властивостям питної води. За запевненням японських лікарів, діапазон серйозних, часто хронічних, захворювань, які піддаються лікуванню водою, настільки великий та різноманітний, що побоююсь привести весь список цілком. У нашої людини одвічна настороженість до різного роду панацей, які обіцяють позбавлення від «ста недуг із хвостиком». Тому не будемо про весь перелік захворювань, які за допомогою води там виліковують із «великим успіхом, зі зціленням до 100 відсотків». Назву лише кілька: біль у голові, епілепсія, надмірна маса тіла, астма, шлункові інфекції, діабет, захворювання очей...

Як вважають японські фахівці, треба привчити себе натщесерце, до чищення зубів, випивати 640 мл води і лише через 45 хвилин починати прийом їжі. А під час їди пити або гарячий чай (за прикладом китайців), або воду кімнатної температури. Щоб жир, прийнятий із їжею, не затримувався і не утруднював травлення. Результати такого лікування по-японськи вражають. Судіть самі: автори інформації стверджують, що вода як основні ліки дає змогу знизити кров’яний тиск до норми за 30 днів, побороти шлункові інфекції та запор за 10 днів, діабет — за 30 днів, рак — за 180 днів...

При цьому, як підкреслює автор інформації в Інтернеті: «Цей метод не має побічних ефектів. Спочатку може спостерігатися часте сечовипускання, але треба продовжувати і перетворити збільшений прийом води у звичку». На закінчення — побажання: «Пийте воду і будьте здорові та діяльні!»

19.04.2018Володимир БЕРСЕНЄВ, лікар-невропатолог вищої категорії, заслужений лікар України



Рівне-Ракурс №10 від 19.04.2018p. 
На головну сторінку