№862 від 24.05.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Останнім часом у дієтології з’явилося поняття «зелені коктейлі». І сьогодні, мабуть, доцільно про це поговорити, бо ми живемо в Царстві зелені. Навколо все напрочуд швидко розвилося, радує зір насиченістю кольору, свіжістю. Усе буяє, бо напоєне щедрістю Землі й наповнене енергією Сонця. І благодать молодої зелені може стати джерелом нашого здоров’я, енергії та краси.
Кожна з рослин неповторна і виглядом, і хімічним складом, і кожна робить певний внесок у здоров’я людини. Ось візьмімо селеру, листя якої багато хто не любить за своєрідний смак. Але ж у ньому тільки ароматичних та смакових речовин, що поліпшують апетит і травлення, близько 40 видів. А низка вітамінів, серед яких антиоксиданти С, А, Е. Отже, це й захисник від хвороб. Солі калію, натрію, марганцю, заліза свідчать, що листя селери позитивно впливає на діяльність серцево-судинної системи… То як же її не любити? Або згадаймо про подорожника, який допомагає в разі хвороб травного тракту. Якщо протягом сезону щодня перед кожною їдою вживати хоча б по 1 ч. л. соку цієї рослини, то до осені про ці негаразди можна забути. Немає змоги розповісти про всі згадані рослини, однак безперечно одне: кожна з них вартісна, а їх поєднання створює «букет» великої біологічної та біоенергетичної цінності. Тож раніше дієтологи радили бути активними споживачами весняних дарів Природи і, комбінуючи, готувати з них соки. А нині дехто більше рекомендує зелені коктейлі, адже вони містять ще клітковину, чого немає в соках. А клітковина нам завжди потрібна ( бо діє, як мітла), а особливо після зими, коли організм переобтяжений шлаками, тобто продуктами обміну насиченого жирами, рафінованими вуглеводами зимового харчування.
Як же приготувати зелений коктейль? Подрібнити в блендері різноманітну зелень – і коктейль готовий. П’ють їх до їди, а можна замість їди, наприклад сніданку. Адже ці напої не лише цілющі, а й поживні: вони містять білки у формі вільних амінокислот, створених із сонячного світла та хлорофілу, тому це найкорисніші та найліпше засвоювані білки. Особливо ситні гичка молодої моркви, буряків, редиски, редьки, брукви, стебло гороху, часнику.
24.05.2018 |
Рецепти зелених коктейлів -2 помідори, 2 стебла селери, 1 повна чашка шпинату, 0,5 чашки васильків. Вихід – 1 л. -2 чашки листя кульбаби, 2 стебла селери, 1 чашка свіжої петрушки, 1 зелений кабачок (цукині), 1 груша, 0,5 ч. л. імбирного кореня, 0,5 ч. л. куркуми, 1 дрібка червоного перцю, 1 ч. л. лимонного соку. Вихід – 2 л. - 2 чашки пекінської капусти, 0,5 чашки свіжої кінзи, половина молодого кабачка, 1 стеблина селери, 1 яблуко, ¼ ч. л. свіжого імбирного кореня, ¼ ч. л. куркуми, 1 ч. л. лимонного соку, 1 дрібка червоного перцю. Вихід – 2 л. -1 огірок, 1 повна чашка шпинату, 2 ст. л. соку лимона, 1 ч. л. меду, 5-7 листочків м’яти, 0,5 чашки води. -0, 5 чашки свіжого листя календули, 1 яблуко, 2 абрикоси чи персики. Вихід – 2 чашки. -1 чашка свіжого листя гірчиці або хрону, 1 чашка гички буряку, половина молодого буряку, сік 0, 5 лимона. Вихід – 2 чашки. -2 чашки листя гарбуза чи кабачка, 1 невеликий кабачок, 1-2 помідори, 8 стручків зеленого горошку, 0, 5 пучка кропу чи петрушки, 1 чашка гички редиски чи ріпи, 0, 5 чашки бадилля моркви, сік 1 лимона, 1 плід авокадо, 2 чашки води. Вихід – 1 л. Компоненти наведених рецептів коктейлів можна змінювати за своїм смаком, додаючи те, що до вподоби і що є під рукою. Приготовлені коктейлі бажано випити воднораз усією сім’єю. А можна спожити протягом дня за кілька разів. Не завадило б споживати коктейлі щодня, змінюючи компоненти зелені.
Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2018p. На головну сторінку |