Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №862 від 24.05.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Дірки плюс трохи крейди

Дірки плюс трохи крейди

Колись класик писав, що у нас дві головні біди - це дороги та дурні. Часу минуло багато, а ось головні біди залишились незмінними.

Писати про ситуацію на наших дорогах у нинішньому році дуже і дуже важко, відсотків дев’яносто слів є такими, що не можна вживати не те що у друкованому засобі масової інформації, а й взагалі промовляти. Але за останні дні крім цих слів додався ще й подив від більш ніж оригінальної ініціативи невідомих людей. В Рівному практично кожна яма на проїжджій частині обмальована білою крейдою. Навіщо це зроблено, сказати важко. Якщо для того, щоб водії могли їх краще бачити та мати більшу можливість об‘їхати ями, то цей задум приречений на невдачу. Ям в Рівному стільки, що це неможливо в принципі. Хоча може цей своєрідний флешмоб активістів то така акція може і змусить чиновників хоча б порахувати кількість ям на дорогах обласного центру...

Якщо вже серйозно, то ситуація із дорогами в обласному центрі не була такою поганою з другої половини дев’яностих років. Коли в далекому вже 1998 році міським головою став покійний Віктор Чайка ситуація з станом міських шляхопроводів була гіршою. Що ж зробив Віктор Чайка? Головна увага міста, і кошти, до речі, теж були направлені на капітальний ремонт доріг. При цьому пан Чайка розробив комплексний план ремонту доріг в місті, і він був виконаний і виконаний якісно. Більша частина відремонтованих в кінці дев’яностих - на початку двохтисячних міських доріг стоять і понині практично без заплат. Це при тому, що коли їх робили, більше ніж на десять років експлуатації гарантії ніхто не давав… Так ямковий ремонт доріг існував і тоді, але Чайка ставив завдання - він повинен бути мінімальний, а максимум коштів потрібно виділяти на капітальний ремонт і контролювати якість робіт. Таким чином досягається суттєва економія міських грошей. Краще раз на п’ятнадцять років якісно, капітально відремонтувати дорогу, але не витрачати кожен рік чималі кошти на латання ям, які кожну весну виникають на місті відремонтованих минулоріч вибоїн. Хоча є й інший шлях вирішення головної комунальної біди - ямки можна просто обмальовувати крейдою - це простіше.

24.05.2018Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2018p. 
На головну сторінку