Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №864 від 07.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Цвіт жасмину тонізує, гармонізує й оздоровляє

Цвіт жасмину тонізує, гармонізує й оздоровляє

Перед тим як збирати жасмин для зберігання, слід запам’ятати кілька простих правил. Бутони не мають повністю розпуститися, тому збирати їх потрібно дуже рано: о 4-5-й ранку. Щоб зберегти корисні властивості квіток, їх треба висушити й зберігати в скляному посуді в сухому прохолодному місці.

Уже розпуклі квітки для тривалого зберігання не придатні, але з них можна зробити настоянку чи приготувати смачний ароматний чай.

У домашніх умовах квітки рекомендується відразу ж висушувати, щоб вони не потемніли й не втратили притаманного їм аромату. Сушать їх за температури 30-40 С на горищі, а в спекотний сонячний день - на вулиці, в тіні. Зберігають чай у металевому чи скляному посуді в сухому, добре провітрюваному й прохолодному місці.

У разі бронхіальної астми й бронхіту залити 2 ч. л. квіток жасмину й 4 ч. л. звичайного чорного чи зеленого чаю 4 склянками окропу, настояти протягом 4-5 хв і випити упродовж дня.

За дерматозу та інших шкірних захворювань помічна спиртова настоянка жасмину. Для її приготування можна використовувати як свіжі, так і сушені квітки: жасмин і спирт змішати в скляному посуді в пропорції 1:1, щільно закрити й поставити настоюватися в прохолодному місці протягом тижня. Жасминову настоянку можна додавати в чай ​​та інші напої, а для примочок та компресів на уражені ділянки настоянку слід розводити: 2 ч. л. на 1 склянку теплої води.

Сечогінний засіб: 1 ч. л. квіток жасмину залити 0,5 склянки окропу, настояти близько 1 години. Приймати тричі на день по 2 ст. л. за 30 хв до їди.

У разі мігрені та головного болю, спричиненого застудою, помічна жасминова олія. Для її приготування потрібно 40 г квіток жасмину залити 200 мл рафінованої соняшникової чи маслинової олії й поставити настоюватися на сонці протягом 40 днів у щільно закритій ємності, періодично струшуючи вміст. Засіб можна не переціджувати. Зберігати готову олію в темному прохолодному місці. У разі болю голови втирати в скроні, лобну ділянку, потиличну ямку, суглоби, долоні й п’яти.

Олію, приготовану таким способом, можна застосовувати й у разі паралічу, захворювань дихальних шляхів, судом, запалення сідничного нерва: змащувати тіло олійним настоєм один раз на день.

У разі втоми помічна така ванна: 100 г квіток покласти в марлеву торбинку й опустити у ванну з теплою водою.

Увага! Незважаючи на те, що жасмин - дуже корисна рослина, за хвороб нирок, виразок, гастритів, гіпотонії та в разі вагітності його не рекомендується застосовувати. До того ж виражений запах може служити причиною алергійної реакції.

Існує думка, що жасмин здатний завдати шкоди тільки в разі вживання його відвару в чистому вигляді, що означає: заваривши один лише жасмин. Якщо ж поєднувати жасмин із зеленим чи чорним чаєм, то побічні ефекти будуть малоймовірними, хіба що в людини є індивідуальна непереносимість цієї рослини.

07.06.2018



Рівне-Ракурс №10 від 07.06.2018p. 
На головну сторінку