Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №864 від 07.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Полунична пора оздоровить сповна

Полунична пора оздоровить сповна

Тим, хто з’їдає по 1 склянці полуниць на день чи п’є морси й компоти з неї, жодні закрепи не загрожують.

Антоціани, які містять ці ягоди, перешкоджають тромбоутворенню, запобігають розвитку інсульту й уповільнюють процеси старіння. Для цього досить з’їдати щодня по жменьці полуниць протягом усього сезону.

Відомо, що артеріальний тиск має властивість підвищуватися вранці, коли найбільшу активність проявляють нирки, тому добре саме в цій порі з’їсти 8-10 ягід, які мають легкий сечогінний ефект, таким чином можна позбутися від надмірної рідини, а отже, нормалізувати тиск.

Полуниці містять саліцилову кислоту, яка має протизапальні властивості, а це означає, що вони здатні тамувати біль і сприяють виведенню сольових відкладень з організму людини, для цього досить з’їдати по 1 склянці ягід на день.

У разі хворого горла добре робити полоскання настоєм плодів: 2 ст. л. ягід залити 1 склянкою окропу, настояти в термосі протягом 30 хв, перецідити. Помічні полоскання цим настоєм ротової порожнини в разі неприємного запаху з роту, адже це він знищує мікроби.

Китайські вчені дійшли висновку, що щоденне вживання ягід полуниць - це чудова профілактика онкологічних захворювань.

У разі екземи помічні полуничні компреси: розім’яти свіжі ягоди до однорідного стану, отриману кашку викласти на марлю й накласти на уражене місце.

Такі компреси корисно робити й за вугрового висипання та сонячних опіків.

Коктейль від анемії: взяти 1,2 кг свіжих полуниць, 500 мл натурального йогурту,

стевії до смаку, перемішати всі інгредієнти в блендері. Такий напій наситить організм вітамінами й мікроелементами та підвищить імунітет.

Настій із полуниць рекомендується вживати як сечогінний, потогінний і послаблювальний засіб. Для цього 2 ст. л. свіжих ягід слід заварити 1 склянкою окропу, настояти 30 хв у термосі, перецідити й приймати по 0,5 склянки перед їдою тричі на день.

Не менше корисний і сік полуниць. Фахівців рекомендують уживати його в разі хвороб травного тракту: колітів, гастритів; захворювань печінки й жовчного міхура, геморою. Полуничний сік знижує рівень «поганого» холестерину в крові й захищає від ушкоджень такі органи, як підшлункова залоза й селезінка. Крім того, він допомагає позбутися глистів, знищує хвороботворні бактерії, сприяє загоєнню ран і виразок, поліпшує апетит й очищує весь організм, оскільки володіє м’якою потогінною та сечогінною дією.

Такій хворобі, як рахіт, можна запобігти, якщо регулярно давати дитині сік полуниць. Помічний він і за деяких шкірних захворювань, а також стоматиту й виразкового гінгівіту.

За каменів у жовчному міхурі народна медицина радить пити полуничний сік натще по 1 склянці щоранку.

Сік полуниць у суміші з малиновим (1:1) рекомендують пити за проносів до їди. Хоча це може здатися дивним – адже ці ягоди радять уживати й у разі закрепів. Річ у тім, що речовини, що містяться в полуницях, здатні знищувати збудників кишкових інфекцій, а також пневмококи, стафілококи й стрептококи, котрі зумовлюють безліч небезпечних захворювань - від уражень шкіри до заражень крові.

У разі захворювань печінки народна медицина радить пити щодня по 1 склянці полуничного соку вранці натщесерце.

Увага! Є в червоної красуні й свої мінуси. Не варто вживати полуниці людям, які хворі на гастрит, гастродуоденіт, виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, у разі шлункових та ниркових кольок: дрібні кісточки ягід подразнюють слизову оболонку. Існує думка, що не потрібно захоплюватися полуницями й людям, які страждають від подагри, інакше їх стан може загостритися. Обережними з полуницями слід бути й гіпертонікам, які вживають препарати на основі енаприлу: у поєднанні з полуницями цей препарат може обтяжити нирки.

І, звісно ж, слід дотримуватися обережності, вживаючи полуниці, якщо ви алергік, адже ягоди, завдяки своїй пористій структурі, здатні накопичувати потужний алерген — пилок.

07.06.2018



Рівне-Ракурс №10 від 07.06.2018p. 
На головну сторінку