Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №866 від 21.06.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що робити, якщо у помідорів скручується листя

Що робити, якщо у помідорів скручується листя

Часто можна помітити, що у помідорів скручується листя і часом навіть досвідчені городники не можуть визначити конкретну причину недуги. Ставитися до цієї проблеми потрібно дуже уважно, так як скручування рослини з закрученим листям фотосинтезують з меншою інтенсивністю, недоодержують живлення і, як наслідок, втрачають урожайність.

Причини скручування листя томатів можна умовно розділити на дві великі групи: інфекційні та неінфекційні.

У першому випадку «постачальником проблем» виступає бактеріоз томатів. На початку хвороби у рослин практично все листя закручується назовні, а потім листя на верхівці стає дрібним, кволим, квіти теж дрібніють, знебарвлюються і не зав’язують плодів. Це захворювання передається із зараженим насінням, а так само переноситься деякими шкідниками (цикадки, білокрилки, попелиця, совки). Уражені рослини вже не вилікувати. Найкраще їх видалити, а потім позбуватися збудника: грядки проливати «Фармайодом», а згодом засаджувати сидератами, які здатні знезаразити ґрунт (наприклад, гірчицею). Упоратися з бактеріозом можна, але боротьба передбачається нежартівлива.

Однак найчастіше, коли ми бачимо на своїх помідорчиках скручене листя, ми маємо справу з неінфекційними причинами. І їх багато, цілий список. І в кожному випадку у нас є всі шанси вирішити проблему й урятувати свої помідорчики.

Нестача вологи

Найпоширеніша причина кучерявого бадилля - посуха. Коли рослинам не вистачає води, щоб вижити, вони намагаються випаровувати якнайменше рідини. Для цього томати скручують листя - зменшують площу випару води. Проблема вирішується правильною організацією поливів. Томати поливають рідко, але рясно. Достатньо один раз на тиждень за два-три рази виливати під кожний кущ томатів по відру води, щоб волога потрапила за призначенням. При дуже пекучій погоді можна поливати два рази на тиждень.

Надлишок вологи

Як це ні парадоксально, але зайва волога в томатних грядках теж може стати причиною закрученого листя. У даній ситуації листя скручується назовні, нагору. Таке явище зустрічається в періоди затяжних дощів. Чим можна допомогти помідорам у цьому випадку? Зробити плівковий дах над грядками у відкритому ґрунті, припинити поливи в теплиці. А в загальному й цілому потрібно намагатися зробити землю на ділянці пухкою і водопроникною, тоді зайва волога буде швидше йти в ґрунт, не заважаючи корінню рослин вільно дихати.

Спека

У пекучу погоду в теплицях температура повітря може підвищуватися до 35 °С і вище. При такій спеці теж досить часто скручується листя помідорів. Сегменти листя буквально згортаються в трубочки уздовж центральної прожилки. При цьому вночі, коли спека спадає, листя розкручується назад і виглядає нормальним.

Як допомогти рослинам упоратися зі спекою? Обов’язково провітрюємо теплицю, улаштовуємо протяги, мульчуємо грядки товстим шаром органіки, притінюємо кущі від прямих сонячних променів за допомогою укривних матеріалів, у вечірній час обприскуємо листочки сечовиною (півтори столові ложки на відро води) або рожевим розчином марганцівки.

Надлишок азотних добрив

Якщо в помідорові грядки внесено занадто багато свіжого гною або їх часто підживлювали трав’яним настоєм, настоєм курячого посліду, сечовиною, верхні листочки можуть закручуватися в кільце. При цьому стебло стає товстим, а листя соковитим і ламким. Це говорить про те, що помідори «перегодовані» азотом. Рішення проблеми очевидне: виключити азотовмісні підживлення й відновити баланс живильних речовин.

Можна внести комплексне добриво з розрахунку 2 ст. л. на 10 л. води або монофосфат калію (1 ч. л. на 10 л. води).

Під час плодоносіння томати необхідно підживлювати тільки калійно-фосфорними добривами.

Нестача мікроелементів

Згорнуте листя томатів може сигналізувати про нестачу якого-небудь мікроелемента. Найчастіше помідорам не вистачає фосфору й калію. При недоліку фосфору листя загорнене вниз, відходить від стебла під гострим кутом і може стати темно-зеленим або придбати фіолетовий відтінок.

Калійна недостатність проявляється закручуванням листя догори від країв до середини, молоді листочки кучерявляться, а на спілих томатах можуть бути світлі плями.

Тут нашими помічниками будуть підживлення. Прихильникам органічного землеробства допоможе попіл. До послуг тих, хто користується мінеральними добривами, - суперфосфат і калійна селітра.

Неправильне пасинкування

Іноді томати звертають листочки після процедури пасинкування. Якщо ми за раз видалили багато пасинків (особливо великих, упущених раніше), рослина зазнає сильний стрес. Вона може не тільки закрутити листя, але й навіть скинути квіти. Щоб томати швидше впоралися зі стресом, їм необхідне позакореневе підживлення комплексним добривом або біостимулятором. А так само своєчасне та правильне видалення пасинків і зайвого листя.

Шкідники

Деякі шкідливі комахи теж можуть бути причиною закрученого листя. Червоний павутинний кліщ, білокрилка або попелиця живуть на звороті листа й поступово висмоктують з нього соки. Лист починає скручуватися. Але при цьому є й інші симптоми поразки: листя жовтіє, сохне, на ньому з’являються плями.

Що робити зі шкідниками, всім зрозуміло без зайвих пояснень. Шкідників потрібно позбутися. Обприскуємо рослини «Фітовермом» або іншими препаратами від шкідників (краще, звичайно, біологічними).

Може бути й таке, наприклад: листя томатів скрутилося не раптом, а було злегка загорнене донизу завжди, із самого початку. Є в деяких сортів помідорів така особливість: тонке, звисаюче листя, що купчиться. Особливо цим «грішать» помідори чері. У такому випадку взагалі немає приводу хвилюватися.

21.06.2018



Рівне-Ракурс №10 від 21.06.2018p. 
На головну сторінку