Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №869 від 13.07.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Календула – це обов’язкова квітка домашньої аптечки

Календула – це обов’язкова квітка домашньої аптечки

Календула лікарська, чи, в просторіччі, нагідки, не тільки служить чудовою прикрасою для більшості присадибних ділянок, а є й дуже корисною та широко використовується як у народній, так і в офіційній медицині.

Календула – це чудовий помічник у разі хвороб печінки, жовчного міхура, селезінки, спазмів шлунка, каменів у сечовому міхурі; а також за кашлю, гіпертонії, серцевого неврозу тощо. Зовнішньо її застосовують у разі ерозії шийки матки та тріщин заднього проходу. Вона здатна знімати набряки й свербіж від укусів комах. Досить змастити свіжим соком листочків чи настоянкою календули місце ураження – й свербіж припиняється. А для промивання ран, які довго не гояться, використовують свіжий сік суцвіть.

Настій, настоянка й мазь календули помічні в разі опіків, обморожень, варикозного розширення вен, тріщин на п’ятах, руках, виразок і свищів.

До того ж календула заспокійливо впливає на нервову систему, знижує збудливість і артеріальний тиск, поліпшує сон, усуває головний біль тощо.

Збирати квіти календули для того, щоб заготовити, потрібно вранці, після того, як висохне роса. Обрізати їх слід разом з частинкою квітконоса, щоб не ушкодити квітку.

Зібрану сировину слід розкласти під наметом чи в добре провітрюваному сухому й теплому приміщенні. При цьому її треба час від часу перемішувати й перевертати.

У разі виразки шлунка, гастриту, захворювань печінки помічний настій календули, який готують таким чином: 1 ст. л. квіток залити 1 склянкою окропу, залишити на 1 годину настоятися. Готовий настій перецідити й приймати по 1 ст. л. тричі на день. Цей же настій годиться для полоскання горла в разі ангіни та запалень слизової оболонки порожнини рота.

Від різноманітних зовнішніх уражень рекомендується застосовувати настоянку календули, яку можна придбати в аптеці чи приготувати самостійно. Для цього 2 ст. л. подрібнених свіжих квітів календули засипати в скляну тару, залити 0,5 склянки спирту чи горілки й залишити настоюватися 2 тижні в темному місці за кімнатної температури, періодично збовтуючи. Опісля засіб слід перецідити, відтиснути й перелити в пляшку з темного скла. Зберігати в холодильнику протягом року.

Перед застосуванням настоянку потрібно розводити водою: 1 ч. л. на 200 мл води. Цим засобом добре промивати порізи, гнійні рани, опіки та інші ураження на шкірі.

У разі ерозії шийки матки 1 ст. л. цієї чи аптечної настоянки розвести в 1 л води й застосовувати для спринцювання.

За хвороб печінки, жовчного міхура, травного тракту також добре приймати настоянку календули: починати слід з 20 крапель й поступово збільшувати дозування до 1 ст. л. Приймати засіб потрібно 2-3 рази на день.

Бородавок допоможе позбутися свіже суцвіття календули, яке слід розтовкти й прикласти до бородавки, зверху наклеїти пластир. Робити процедуру ліпше на ніч. Курс - доки бородавка не відпаде.

У разі ангіни можна скористатися таким досить відомим засобом: 1 ст. л. сухих квіток календули залити 1 склянкою окропу, настояти 1 годину, добре укутавши, після чого перецідити. Полоскати горло 2-3 рази на день.

Для полоскань підійде й спиртова настоянка календули, 1 ст. л. якої слід розчинити в 1 склянці води.

За аритмії й серцебиття 2 ч. л. суцвіть календули залити 2 склянками окропу, настояти 1 годину, перецідити. Пити по 0,5 склянки тричі на день.

У разі пародонтозу залити 10 г суцвіть календули 1 склянкою окропу, настояти 2 години, перецідити й використовувати для полоскання.

За гіпертонії помічна настоянка календули, яку готують таким чином: 40 г квіток залити 100 мл 40% спирту, настояти протягом тижня. Приймати по 20-30 крапель тричі на день.

Мазь календули має бактерицидні властивості, перешкоджає розвитку запального процесу, усуває свербіння й подразнення. Цілющу мазь можна приготувати кількома способами. Пропонуємо 2 з них.

1. Сухі квіти календули подрібнити на порошок, 50 г сировини змішати з 200 г топленого внутрішнього свинячого сала. Поставити на киплячу водяну баню й, постійно помішуючи, довести масу до однорідного стану. Потім остудити, перекласти в скляну тару й зберігати в холодильнику.

2. Розтерти 1 ч. л. сухих квіток, подрібнених до порошкоподібного стану, з 1 ст. л. вазеліну.

Мазь з календули застосовують зовнішньо в разі ран, які погано гояться, опіків, алергійних висипань і попрілостей у новонароджених, варикозного розширення вен, тріщин тощо.

Олія календули теж має бактерицидну й протизапальну дії та сприяє швидкому загоєнню ран і відновленню тканин. Її добре застосовувати для захисту шкіри обличчя й рук від шкідливого впливу навколишнього середовища, а також для оздоровлення внутрішніх органів.

Для приготування олії потрібно скляну банку заповнити свіжими квітками та листям календули на ¾ об’єму й залити соняшниковою чи маслиновою олією по вінця. Закрити кришкою й поставити на 10 днів у холодильник. Щодня банку потрібно струшувати. Потім перецідити й зберігати засіб у холодильнику.

Застосовувати зовнішньо для лікування опіків, ран, тріщин на руках і п’ятах, на пипках у матерів-годувальниць, за варикозного розширення вен, пролежнів, попрілостей та виразок.

Усередину олію календули приймають у разі гіпертонії (по 4 краплі на 0,5 склянки води тричі на день до їди), головного болю (втирається в скроні, лоб і потилицю). Також олія календули помічна за виразки шлунка, проблем із кишечником та дванадцятипалої кишкою та в разі гастриту.

Увага! Людям, які хворіють на серцево-судинні захворювання, а також тим, у кого знижений тиск, використовувати засоби з календули потрібно з обережністю й тільки після консультації з лікарем, адже ця рослина має здатність збільшувати серцеві скорочення й знижувати кров’яний тиск.

Також календулу не рекомендують застосовувати в разі жовчнокам’яної хвороби, оскільки вона має жовчогінну дію й може зумовити рух каменів та призвести до закупорювання жовчних шляхів.

Крім того, застосування препаратів календули всередину протипоказане вагітним, а дітям до 12 років можна приймати засоби з неї лише після консультації з лікарем.

13.07.2018



Рівне-Ракурс №10 від 13.07.2018p. 
На головну сторінку