Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №872 від 02.08.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Що пив Бонд?

Що пив Бонд?

Чотири легендарні коктейлі від агента «007»

Письменник Ян Флемінг створив агента 007 за власним образом і подобою. Затятий курець і п’яниця «тато» Джеймса Бонда помер на 56-му році життя від серцевого нападу. А придуманий ним суперагент, хоч і перехиляє чарочку мало не в кожному кадрі, до сьогодні – один із найпопулярніших літературних та кіногероїв у світі.

Допитливі дослідники спадщини Яна Флемінга підрахували, що Бонд випиває, в середньому, на кожній сьомій сторінці, а в кіно п’є кожні 24 хвилини. Знаменита фраза «Змішати, але не збовтувати» (Shaken not stirred) стала візитною карткою агента 007. Вперше вона з’явилася в книзі «Діаманти назавжди» (1956), але стала афоризмом у вустах Шона Коннері у фільмі «Голдфінгер» 1964 року.

«Shake» і «stirre» – два методи приготування коктейлів, добре відомі барменам. «Shake» означає, що інгредієнти коктейля необхідно змішати, енергійно струшуючи в шейкері з достатньою кількістю кубиків льоду. А «stirre» – просто перемішати в спеціальному стакані для коктейлів.

Улюблений коктейль Бонда «Горілка Мартіні» згадується в романах 19 разів, а у фільмах показаний 20 разів.

Коктейль

«Горілка-Мартіні»

Інгредієнти: 50 мл горілки, 25 мл мартіні Extra Dry, 1 оливка. Покласти в шейкер 4-5 кубиків льоду. (загалом підійде будь-який сухий вермут, головне – пропорції: горілка – 2/3 частини, сухий вермут – 1/3 частина). Влити горілку і мартіні. Енергійно струшувати суміш протягом десяти секунд. Перелити в склянку. Прикрасити оливкою.

Бонд не лише цінує добре приготовані коктейлі, але й сам творить оригінальні рецепти. У 7-му розділі роману «Казино Рояль» супершпигун дає докладний опис придуманого ним коктейлю.

«Бонд … уважно подивився на бармена. – Сухий «мартіні». У великому келиху. – Oui, monsieur. – Секунду, ще не все. Три пальці «Гордона», один – горілки, півпальця «Kina Lillet». Добре збийте в шейкері, а потім покладіть велику дольку лимона. Запам’ятали? – Замовлення прийнято, мосьє, – сказав бармен і з повагою подивився на Бонда. – Чорт забирай, оце рецепт! – Вигукнув Лайтер. – Коли я збираюся з силами, – сказав Бонд з посмішкою, – я ніколи не п’ю більше одного келиха до вечері. Але люблю, щоб це був великий келих дуже міцного, холодного і дуже добре приготованого коктейлю. Ненавиджу половинчастість у всьому. Особливо, якщо від неї страждає смак коктейлю. До речі, я винайшов його сам. Обов’язково його запатентую, щойно підберу назву».

Бонд назвав коктейль «Vesper» (вечірня зірка) на честь Веспер Лінд: «Веспер – красиво і дуже підходить для того передвечірнього часу, коли відтепер у всьому світі будуть пити мій коктейль».

Міжнародна асоціація барменів включила коктейль «Веспер» до офіційного списку в категорії «напої нового часу». Трагічно загибла кохана Бонда і за сумісництвом подвійний агент стала єдиною жінкою, яку невиправний підкорювач сердець по-справжньому кохав. У фільмі «Казино Рояль» її роль виконала французька актриса і модель Єва Грін.

А от у романі «Діаманти назавжди» Бонд п’є британський мікс пива і шампанського – коктейль Black Velvet.

«Засмагле обличчя Бонда розслабилося. – Що ж, Білл, – сказав він. – Якщо справа тільки в цьому, то я готовий пригостити тебе обідом. Все одно сьогодні моя черга, та до того ж я хотів би відзначити це завдання. Адже воно означає, що на літо я вільний від будь-яких паперових справ. Поїхали до Скотта, де подають фаршированих крабів, вип’ємо пінту «Чорного оксамитового».

Цей знаменитий напій був винайдений у 1861 році в лондонському Brooks’s Club. У Британії в цей час тривала жалоба з нагоди смерті чоловіка королеви Вікторії принца-консорта Альберта. Бармен клубу оголосив, що навіть шампанське має бути в жалобі і змішав його з темним пивом. Новий коктейль так усім сподобався, що Black Velvet став надзвичайно популярним. У Німеччині цей коктейль назвали «Бісмарк», оскільки за переказами «залізний канцлер» був його великим шанувальником.

Коктейль

«Чорний оксамит»

Класичний двошаровий коктейль, складається з 1 частини темного пива «Гіннесс» і 1 частини шампанського (брют). Спочатку необхідно наповнити келих наполовину пивом, а потім акуратно по ножу влити шампанське, щоб не змішалися шари. У спрощеному варіанті два інгредієнти просто перемішують у келиху.

У порівнянні з фільмами книжковий Джеймс Бонд був значно винахідливішими щодо коктейлів. Тут треба віддати належне Яну Флемінгу і його багатому досвіду. Барна карта «агента 007» включає крім традиційних віскі з содовою та горілки з тоніком: мохіто, олд-фешн, бренді «Александр», американо (перший напій, який замовляє Джеймс Бонд у першому романі Яна Флемінга), негроні і навіть такий нечоловічий коктейль як «Стінгер».

«Стінгер» згадується у «Діамантах назавжди» і у «Кульовій блискавці». Незважаючи на назву (Stinger перекладається як жало) коктейль має м’який смак і охолоджуючу дію, чудово підходить до десертів. У його основі бренді і м’ятний білий лікер.

Більш рання згадка цього коктейлю з’являється у книзі «Ідеальний бармен» (The Ideal Bartender, 1917) легендарного Тома Баллока – єдиного афроамериканця, який написав книгу коктейльних рецептів. Кажуть, що «Стінгер» був особливо популярним у часи сухого закону, оскільки ментоловий запах добре маскував сивушний дух самопального бренді. Звичайно, Джеймс Бонд віддавав перевагу інгредієнтам тільки вищої якості. Міжнародна асоціація барменів включила «Стінгер» в офіційний список коктейлів у категорії «The Unforgettable» (незабутнє).

Коктейль «Стінгер»

Інгредієнти: 7 частин бренді, 3 частини м’ятного лікеру Crema di menta. Бренді і лікер швидко й енергійно збити в шейкері і перелити, фільтруючи, у келих для коктейлю.

Ідеальна парочка:

8 несподівано вдалих поєднань закусок та алкоголю

Приємне товариство, цікаві неквапливі розмови, хороший алкоголь та вишукана і грамотно підібрана закуска – поняття нероздільні. Шампанське з ікрою, горілка з кислим огірком, віскі зі свинячими реберцями, пиво з грінками – комбінації, які вже стали класичними.

Однак у світі напоїв і закусок існує ще чимало вдалих та цікавих поєднань, які варто принаймні спробувати. Ці оригінальні парочки так само заслуговують на право стати чиїмись улюбленими, а можливо й такими ж класичними і відомими на весь світ.

1. Горілка + гарячі страви

Найбільш типова та традиційна закуска до горілки – різноманітні пряні заготовки: квашена капуста, кислі огірки, оселедець, консервовані гриби та інші запаси. Та ще булгаківський професор Преображенський у романі «Собаче серце» казав, що «мало-мальски уважающий себя человек оперирует закусками горячими». Тож, якщо ви вирішили випити чарку-другу оковитої, пошкодуйте свій шлунок, оберіть гарячу, ситну закуску або основну страву – вареники, голубці, м’ясний гуляш або навіть борщ на наваристому м’ясному бульйоні.

2. Коньяк + м’ясні страви

Тандем коньяку з часточками лимона живе ще з радянських часів. Однак цей благородний напій вдало поєднується і з більш серйозними закусками. Насправді насичені смаковими відтінками страви з м’яса добре обіграють смак коньяку, пом’якшуючи його і додаючи йому оксамитового післясмаку. Звісно, йдеться не про котлети, а про більш витончені м’ясні страви: пряна качина грудка, варений яловичий язик, сирокопчена полядвиця чи вершково-печінковий паштет чудово підкреслять фруктові смакові відтінки коньяку.

3. Віскі + шоколад

Спробуйте відчути нові смакові відтінки віскі, обравши у якості закуски до цього аристократичного напою не менш благородний гіркий десерт. Шоколад, що тане в роті і розтікається на язику, покриваючи і трішки притупляючи смакові рецептори, розкриває складні аромати віскі до кінця. Та майте на увазі, що відсоток вмісту какао у шоколаді має бути найвищий, молочний же шоколад просто загубиться у багатстві смаку вишуканого благородного напою.

4. Шампанське + суші

Ще один дегустаційний експеримент: поєднання шампанського і класичного суші. Насправді, принцип у цієї пари той самий, що й у тандемі шампанського з ікрою – ігристе вино чудово освіжає смакові рецептори після порції маслянистої риби і густого рису. Найкраще брати брют – щоб зайві цукрові нотки не заважали загальній смакової гармонії.

5. Вино + ягоди

Вино і сир – безпрограшний варіант, перевірений віками. Однак прагнення нових відчуттів та любов до імпровізацій пропонують нам розширити перелік страв, що ідеально підходять до вина. Полуниця, малина, лохина, ожина стануть легким та дуже вдалим доповненням і до білих, і до червоних сортів. Подавати різні ягоди можна окремо або в суміші, і перед подачею їх бажано трішки охолодити.

6. Пиво + сир

А тут виклик споконвічним традиціям кидає сир. Слава іменитої пари «вино + сир» практично не залишила шансів пиву роздобути собі в напарники цю закуску. Насправді ж пиво і сир – просто безпрограшна комбінація. Якщо вино допомагає відкрити лише деякі зі смакових відтінків сиру, то насичене вуглекислим газом пиво створює легку кислотність і сповна розкриває смак хорошого якісного сиру.

7. Мартіні + горішки

Оливки до мартіні – кіношний, мало не попсовий алкогольно-закусочний тандем. Такий собі символ красивого життя – чудовий, але не єдиний. Спробуйте обіграти трав’яну гірчинку класичного мартіні з допомогою підсолених горішків. Причому солоні фісташки – далеко не єдиний варіант. Чудово підійдуть кеш’ю або мигдаль, підсмажені з прянощами і спеціями. А найкраще – горіховий мікс.

8. Текіла + буріто

Традиційна мексиканська кухня – чудова компанія яскравій текілі: полум’яний смак прянощів і перцю чилі легко нейтралізується і красиво обігрується унікальним смаком і ароматом цього напою. Приготуйте на закуску гарячі ситні пшеничні коржики буріто з м’ясом і бобами, заправлені соусом сальса – їх смак у поєднанні з текілою перенесе вас у далеку Мексику.

02.08.2018



Рівне-Ракурс №10 від 02.08.2018p. 
На головну сторінку