№874 від 16.08.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Перш, ніж говорити про літню обрізку винограду, кілька слів про те, як починає сезон ця рослина. В наших широтах сокорух у винограду відзначається на початку — середині квітня. У цей момент у багатьох садівників лоза знаходиться ще під укриттям. Всередині створюється парниковий ефект, а температура піднімається значно вище, ніж «на вулиці». У результаті процес вегетації під укриттям прискорюється. І перший етап проходить без світла, що негативно позначається на розвитку рослини.
Якщо запізнитися з відкриттям, а потім відразу залишити лозу під сонцем, то ніжні паростки можуть просто згоріти. Замість загиблих розпустяться сплячі, «запасні» бруньки, але вони вже не будуть такими сильними, як перші. Тому дуже важливо вчасно відкрити виноград навесні.
Для страховки перший час можна тримати лозу під одним шаром укриття. Це захистить бруньки від заморозків і частково прикриє їх від яскравого сонця (щоб не було різкої зміни умов).
У момент розпускання бруньок проводять так звану «суху підв’язку». Тобто лозу підв’язують, поки нові пагони ще не виросли, інакше під час цієї процедури їх можна легко зламати. Виноград росте дуже швидко. Коли пагони досягнуть 50-55 см, їх підв’язують повторно, розташовуючи на шпалері під кутом приблизно 45 градусів. Занадто щільно притискати стебло до дроту не можна, тому шпагат завжди зав’язують «вісімкою».
Наприкінці травня починають розвиватися бутони. У цей період потрібно знову накинути спанбонд на виноград, щоб захистити від пізніх заморозків. Матеріал перекидають прямо через дріт шпалери, до якої вже підв’язана лоза. З боків спанбонд закріплюють прищіпками.
Цвітіння триває з кінця травня до кінця червня. Квітки в суцвітті розпускаються не одночасно, тому в одній кисті поряд з бутонами можна побачити ті, які повністю розкрилися і навіть перецвівши квітки. Завдяки цій особливості виноград таки дає урожай, якщо в момент цвітіння він потрапив під заморозки. Розкриті квітки загинуть, а в бутонах можуть зберегтися. І хоча кисть буде неповною, невеликий урожай дозріє.
Видаляємо пасинки
Досвідчені садівники порівнюють обрізку винограду з формуванням високорослих томатів. У них так само протягом усього літа потрібно видаляти пасинки. Вони виростають в пазухах листків, і якщо їх не вирізати, з них розвиваються довгі пагони, які забирають багато сил у рослини. Крім того, вони сильно загущують і затінюють кущ. Це призводить до розвитку хвороб і недобору цукру у плодах.
Помилкою є виламування пасинків зовсім, без «пенька» або вищипування їх, поки вони зовсім маленькі. Після цього ранка швидко заростає, і на цьому місці з’являється новий пасинок. Правильно обрізати пасинок, залишаючи один лист і роблячи зріз на 1,5 см вище нього. Ще раз зверніть увагу, що видаляти пасинки потрібно постійно, оглядаючи виноград хоча б раз на тиждень.
Вирізаємо слабкі пагони винограду
Коли мине загроза заморозків, потрібно видалити на рослині всі слабкі паростки. Іноді їх буває багато в нижній частині куща. Залишати слід тільки ті, з яких надалі будуть сформовані пагони заміщення.
Дуже часто на лозі з однієї бруньки виростають два пагони: спочатку утворюється один, а трохи пізніше — другий. Щоб всі сили дісталися більш сильному, який несе урожай, слабкий потрібно вирізати або обережно виламати біля основи.
Карбування винограду
Про карбування винограду чули багато хто, але не все вірно розуміють цю процедуру. Вона полягає в укорочуванні пагонів. Але коли і як це робити?
Орієнтуватися потрібно по довжині стебел: коли воно буде приблизно 1 м, можна приступати до карбування.
Але фахівці радять запам’ятати одну тонкість. Під час росту пагону його верхівка зігнута щодо стебла (він ніби нагнув головку). Якщо верхівка пагону випросталася, то укорочення вже не призведе до сильного утворення пасинків. У різних сортів цей момент настає при довжині стебел від 100 до 130 см.
На яку довжину вкорочувати? Зазвичай вказують 15-20% від довжини пагона. Тобто при довжині пагона 1 м його потрібно обрізати на 15 — 20 см.
Освітлення винограду
Наприкінці літа видаляють частину листя з куща винограду. Це проводять з метою освітлення рослини, так як дозрівання ягід у великій мірі залежить від кількості сонця, що потрапляє на кисті. У першу чергу вирізають те листя, яке безпосередньо затінює грона винограду.
Крім того, освітлюють нижню частину куща. Старі листя вже в меншій мірі беруть участь в процесі фотосинтезу, а без них кущ краще провітрюється. Це знижує ризик зараження грибковими інфекціями. Все зрізане листя ретельно вичищають з-під куща.
Нормування врожаю винограду
У Середній смузі головна складність вирощування винограду полягає в тому, що йому не вистачає тепла і сонця для повного визрівання. Тому проводять нормування врожаю, тобто на рослині залишають стільки кистей, скільки реально встигнуть визріти. Нормування врожаю проводять, поки ягоди ще зовсім маленькі, щоб рослина даремно не витрачало сили. Зайві кисті зрізають.
Залежно від віку і сили росту рослини на кожному пагоні має бути не більше трьох кистей, частіше всього дві, на слабких кущах — по одній. Початківцям садівникам здається, що це занадто мало, і вони, шкодуючи майбутній урожай, не проводять нормування.
Спробуємо порахувати. Дорослий кущ має 8 рукавів. На кожному рукаві — мінімум по одній плодовій гілці. Кожна гілка має в середньому по 4 бруньки (всього в кущі їх виходить 32). З кожної бруньки розвивається плодоносний пагін. Якщо на ньому залишити тільки 2 кисті, то один кущ дасть 64 кисті. Погодьтеся, це немало. У наших умовах більше все одно не встигне визріти, ягоди будуть кислі.
16.08.2018 |
Рівне-Ракурс №10 від 16.08.2018p. На головну сторінку |