Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №878 від 13.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чим загрожує недолікована застуда чи ГРВІ

Чим загрожує недолікована застуда чи ГРВІ

Легкій кашель та нежить зазвичай нікого не лякають. Більшість із нас вважає, що застуда – досить невинне захворювання. І відчувши симптоми легкого нездужання, ми не лікуємося, а вперто продовжуємо ходити на роботу. Чим це загрожує і які ускладнення можуть виникнути після звичайної застуди чи ГРВІ?

Легені

Пневмонія – найпоширеніше ускладнення після ГРВІ або застуди. Розвивається, як правило, швидко.

Симптоми: сухий кашель або одразу з мокротинням і навіть із кров’ю, біль у грудях, особливо під час вдиху, прискорене дихання з роздуванням крил носа, задуха, сильний озноб, дуже висока температура.

Що робити? У жодному разі не займатися самолікуванням, звернутися до лікаря. У разі пневмонії, як правило, призначають антибіотики.

Бронхи

Бронхіт. Його, як правило, викликає вірусна або бактеріальна інфекція (або обидві разом), яка «опустилася» із носа й горла в бронхи, які через це запалилися. Зазвичай недуга супроводжується високою температурою.

Симптоми: сухий кашель, особливо вранці утруднене дихання, дискомфорт у грудях, підвищена температура , слабкість, втомлюваність.

Що робити? Якщо температура не підвищується, якщо немає слабкості та головного болю, можна застосовувати відхаркувальні засоби (відвари мати-й-мачухи, багульника, дивосилу, а також робити інгаляції. Якщо температура підвищується, краще звернутися до лікаря.

Горло

Ларингіт, як правило, викликає вірусна інфекція. Особливо небезпечний для маленьких дітей: перебігає швидко й може викликати набряк слизової, який може перекрити доступ повітря, так званий «хибний круп». У такому разі потрібно негайно викликати «швидку».

Симптоми: біль у горлі, захриплість, втрата голосу, «гавкаючий» (дуже сухий) кашель зазвичай свідчить про гострий ларингіт, запалення гортані й голосових зв’язок.

Що робити? Інгаляції, препарати, які усувають набряк слизової, полоскання горла. Можна робити гарячі ванни для ніг і намагатися менше розмовляти й напружувати горло.

Ніс

Риніт – запалення слизової носа. Може бути як інфекційним, так і алергічним, причому алергеном часто стає сама інфекція.

Симптоми: із носа постійно тече, очі запалені, ріже в очах, головний біль.

Що робити? Промивати ніс (можна фізрозчином, настоянкою ромашки або шавлії). Щоб полегшити дихання, можна закапувати краплі, однак не більше тижня.

Ніс

Синусити. Залежно від того, які пазухи запалюються, розрізняють фронтит або гайморит. Пазухи можуть запалитися не одразу після застуди, а через кілька днів або навіть тижнів після неї.

Симптоми: головний біль, тиск у ділянці носа, важко дихати через ніс – це, швидше за все, синусит, запалення слизистої пазух носа. У зв’язку із запаленням у ділянці щоки або повіки може набрякнути шкіра, знижується або зовсім зникає нюх.

Що робити? Якщо немає температури, можна робити зігрівальні процедури на перенісся. Але зі зверненням до лікаря краще не затягувати.

Горло

Тонзиліт може бути хронічним і гострим (гостре запалення називають ангіною). Причини виникнення – як вірусна інфекція, так і бактеріальна. Може з’явитися на фоні перенесеної застуди.

Симптоми: сильний біль у горлі, особливо під час ковтання, збільшені мигдалини, головний біль і навіть біль у шлунку.

Що робити? Якщо у вас ангіна, необхідно постійно полоскати горло, застосовувати противірусні препарати. У важких випадках без антибіотиків не обійтися.

Серце

Міокардит – одне з найпоширеніших ускладнень після застуди або ГРВІ.

Симптоми: тупий біль у ділянці серця, порушення серцевого ритму, збої, в’ялість, загальна слабкість, трохи підвищена температура.

Що робити? Якщо почали відчувати серце, краще негайно звернутися до лікаря.

13.09.2018



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2018p. 
На головну сторінку