Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №879 від 20.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вибрати обробну дошку

Пластмасові дошки У наш час пластмасові дошки поширені повсюдно. Пластмаса дарує необмежені можливості в плані розмаїття форм та кольорів, тому в продажі представлені пластмасові дошки товсті й тонкі, прямокутні, круглі й овальні, у вигляді яблука та рибки, білі й кольорові, тверді й гнучкі. Гнучкі пластмасові дошки легко зберігати, вони стильні, ергономічні, зручні, однак довговічність їх украй невелика. Товсті пластмасові дошки можуть використовуватися як підставки і термін служби у них істотно більший.

Важливий момент - купувати потрібно дошки із пластмаси, на яку є сертифікат якості - це ваша гарантія безпеки. Тільки в цьому випадку можна бути впевненим, що пластик, з якого зроблена дошка, не має у своєму складі шкідливих домішок.

За: доступна ціна, не туплять ножі, різноманітні за формою й розцвіченнями.

Проти: недовговічні, неекологічні, довгий час перебуваючи в експлуатації небезпечні в плані гігієнічності.

Дошки із загартованого скла

Дошки із загартованого скла гарні та здатні ідеально вписатися в інтер’єр практично будь-якої кухні. Вони гігієнічні, довговічні, стійкі до впливу хімічних речовин, вологи та високих температур, тому відмінно підходять у якості підставки під гаряче. А завдяки естетичному зовнішньому вигляду скляні дошки можуть використовуватися і для подачі страв на стіл.

Однак скляні дошки тверді, тому швидко туплять гострі ножі. Крім того, скрегіт при обробленні продуктів на такій дошці здатний звести «на нівець» усе задоволення від її використання.

За: довговічні, легко миються, недорогі, естетичні.

Проти: туплять ножі, при роботі видають неприємний звук.

Дошки з бамбука

Виробники бамбукових дощок стверджують, що вони гігієнічніші, чим дерев’яні, оскільки мають більш тверду поверхню, стійку до навантажень і стирання, і поглинають менше вологи. На практиці ж бамбукові дошки, ціна яких порівнянна з дерев’яними, робляться непридатним набагато швидше останніх. Важливий момент - при виборі бамбукової дошки потрібно переконатися, що для її склеювання виробник не використовував формальдегідний клей.

За: естетичні, легко миються, не туплять ножі.

Сумнівно: довговічні, безпечні.

Проти: висока ціна, небезпека використання синтетичного клею.

Дерев’яні дошки

Дерев’яні дошки можуть виготовлятися із цільної дошки, а можуть набиратися з окремих полотен, що склеюють між собою. Останній метод забезпечує захист від деформації дошки при її намоканні, а також економію матеріалу, що, звісно ж, зменшує її вартість.

Для виробництва якісних обробних дощок використовується деревина твердих порід: бука, дуба, берези, гевеї. Гевея (її ще називають каучукове або гумове дерево) в усьому світі вважається одним із кращих матеріалів для виготовлення обробних дощок. Деревина гевеї тверда і щільна, має дуже гарну структуру, не тріскається від холоду, не боїться гарячої води, практично не поглинає сторонніх запахів. Якщо ви вирішили зробити вибір на користь дерев’яної обробної дошки, дошка з гевеї, що має оптимальне співвідношення ціна/якість, стане відмінним вибором для практичних господарок. 

За: безпечні, не туплять ножі, естетичні, довговічні.

Сумнівно: легко миються. 

Проти: досить висока вартість.

Також дошки бувають виготовленими з дерева з поверхневим шаром з високо-щільного поліетилену (для підтримки довгого терміну служби ножів) або такими, в основі яких дерево, покрите еластомером (прогумовані).

Незвичайне застосування може знайти для себе штучний камінь у приміщенні кухні, наприклад, у вигляді обробної дошки. Але, якщо інші матеріали придатні для обробки та нарізування продуктів, то камінь призначений для цього, все-таки, у найменшому ступені. 

Будь-які, навіть найгостріші і якісні ножі, негайно прийдуть у непридатність від зіткнення із грубою поверхнею. Тому, найкраще використовувати подібні дошки для розкочування тіста, сушіння овочів або розкладки продуктів.

20.09.2018



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2018p. 
На головну сторінку