Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №879 від 20.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як приготувати обліпихову олію в домашніх умовах?

Ми звикли, що рослинне масло добувають безпосередньо з насіння або горіхів, іноді - з м’якоті. Але обліпихову олію готують з тим же принципом, що реп’яхову - тобто шляхом екстракції на базовій рослинній олії. Це пов’язано з тим, що кісточки обліпихи занадто малі, щоб з них можна було отримати достатню кількість масляної основи. В якості основи використовується соняшникова, оливкова, іноді інші рафіновані рослинні масла.

Добірні, чисті ягоди обліпихи покладіть на лист рівномірним шаром і підсушіть в духовці при невисокій температурі. Ваше завдання: зробити ягоди сухими і твердими наскрізь, але ні в якому разі не допустити їх підгоряння.

Висушені ягоди подрібніть в борошно з допомогою кавомолки або чоппера.

Борошно з ягід обліпихи пересипте в неметалічну посудину (керамічну або скляну банку).

Підігрійте нерафіновану олію до температури трохи тепліше кімнатної. Залийте борошно з обліпихи в банку так, щоб масло злегка покрила по висоті шар борошна.

Трохи перемішати вміст банки, накрийте її кришкою (не герметично) і приберіть в темне місце. Витримайте при кімнатній температурі близько тижня, щодня перемішуючи масло.

Після закінчення терміну екстрагування процідіть обліпихове масло. Вам знадобиться дуже дрібне сито, але навіть воно не видалить всі частинки борошна повністю.

Тому залиште проціджене масло ще на добу, за цей час опуститься осад.

Відокремте осад, а прозору обліпихову олію перелийте в іншу ємність. Воно готове до використання.

Навіщо готувати олію обліпихи самостійно?

Властивості й користь обліпихової олії

Обліпихова олія - це свого роду концентрат усіх корисних властивостей обліпихи. У ньому зберігаються найцінніші вітаміни (А, С, Е, К, F, групи В) і органічні кислоти, жирні кислоти (лінолева, олеїнова, пальмітинова, стеаринова та ін). Обліпихова олія багата дубильними речовинами і мікроелементами. Завдяки біологічної активності всіх цих складових, масло обліпихи володіє цілим спектром корисних якостей:

антибактеріальне;

болезаспокійливе;

протизапальне;

ранозагоювальне (прискорює регенерацію тканин);

тонізуюче(надає шкірі пружність);

живильне, зволожуюче

Обліпихову олію вживають усередину й застосовують зовнішньо. Якщо збираєтеся використовувати олію обліпихи як косметичний засіб, то знайте, що його не можна наносити на обличчя в чистому вигляді. Це пов’язано з високим вмістом каротину, здатного порушувати природні захисні сили шкіри. Зате в складі скомпонованих масок, компресів і кремів масло обліпихи допомагає відновити еластичність і гладкість шкіри, бореться зі зморшками, сухістю, корочками, зміцнює волосся і нігті. Перед тим, як використовувати обліпихову олію, порадьтеся з косметологом або хоча б тим, хто розбирається в народній медицині.

За призначенням лікаря обліпиховою олією і препаратами на його основі лікують гастрити і виразки, захворювання підшлункової залози і порушення роботи кишечника. Олія обліпихи зміцнює серцево-судинну систему, тому застосовується і для нормалізації тиску, і при проблемах із зором. Обліпихову олію можна наносити не тільки на шкіру, але і на слизові оболонки, що робить його незамінним в лікуванні стоматитів, кон’юнктивіту і т. п. Але якщо зробити самостійно олію - не проблема, то його застосування повинно бути погоджено з фахівцем. Дотримуйтеся розсудливості, бережіть себе і будьте здорові!

20.09.2018



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2018p. 
На головну сторінку