№879 від 20.09.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
При обрізці на зиму винограду, залишилося багато лози? Звичайно, можна молоді обрізані пагони викинути. Можна лозу залишити для того, що б після того, як вона висохне, використовувати її в подальшому при приготуванні ароматного шашлику. Однак, поряд з усіма перерахованими вище діями, розумно буде спробувати, підібравши відповідні гілки, виростити виноградну розсаду з своїх кращих сортів. Це буде доречний подарунок до відкриття сезону як сусідам по ділянці, так і своїм кращим друзям.
2. Для того, щоб волога з живців не випаровувалася і для того, що б не переплутати в подальшому, при посадці верхній край черешка вмочаємо в парафін.
3. Нещільно зв’яжіть в пучки, по 10-15 живців, залишаємо гілочки зимувати. Деякі залишають отримані пучки на городі, присипавши на 20 см сухим річковим піском. Деякі опускають пучки у вириті траншеї, на глибину близько 20 см заздалегідь постеливши на дно і потім, перед закопуванням, покривши живці соломою. При наявності підвалу або погребу – гілочки можна зберігати і там, поклавши їх на підлогу і трохи прикривши нижній край піском.
4. Згадуємо де зберігається у нас лоза в лютому або перших днях березня. Все залежить від того, як рано в Ваш регіон приходить весна. Дістаємо з тих місць, де їх зберігали.
5. Обріжте нижні краї зрізів гострим ножем і замочіть гілочки на 2/3 у талій сніговій воді до двох-трьох днів, не більше. При більш тривалому замочуванні, саджанці можуть «задихнуться». Протягом цих днів треба обробити лозу слабким розчином марганцівки, замочивши в ній на 4-5 годин. В талу воду можна додати одну столову ложку меду з розрахунку на відро води.
6. Так само в цей період обробіть живці додатковими стимуляторами росту, наявними у великій кількості у продажу, відповідно з інструкцією.
7. Приготуйте півторалітрові пляшки, попередньо зрізавши верх на тому рівні, де горлечко вже перейшло в широку частину. У дні пляшки зробіть один-два маленьких отвори для стоку рідини.
8. На дно пляшки насипте шар соснової тирси до 3-4 см товщиною. Тирсу попередньо до цього обшпарити окропом і дати їй охолонути.
9. Встановіть в пляшки 4-6 черешка (залежить від їх діаметру) і заповніть щільно дрібною тирсою по всій висоті ємності. Орієнтиром може служити верхня брунька, до рівня якої слід максимально засипати тирсу.
10. Поставте ємності так, що б там, де будуть формуватися коріння, температура підтримувалася близько 24-26 градусів Цельсія. Верхня частина пластмасових пляшок повинна міститися більш прохолодною (до 16 градусів) атмосфери. Зазвичай такі місця в будинку біля труб центрального опалення, батарей, близько опалювальних котлів, печей. Підберіть це місце заздалегідь, що б воно відповідало цим вимогам.
11. Поливайте живці кожні 2-3 дні, не забуваючи обприскувати верхні відділи.
12. В таких умовах, вже в кінці третього тижня можна спостерігати, як з верхньої бруньки з’являються перші зелені листочки, а коренева система дала свій ріст.
13. При наявності добре сформованої кореневої системи, на шостому-сьомому тижні, пересадіть живці по одному в окремі ємності з підживленим грунтом, купленим в магазині.
14. Хорошою ємністю для цього служать паперові пакети з під соків з квадратним контуром перерізу. У дні не забудьте зробити дренажні отвори.
15. Висадка у відкритий здійснюється в різних регіонах по-різному. Грунт повинен бути вже прогрітий добре. Орієнтиром може служити в регіоні масова висадка у відкритий грунт саджанців помідорів. Однак, крайнім строком можна вважати середину червня.
Гарного Вам врожаю!
20.09.2018 |
Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2018p. На головну сторінку |