Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №879 від 20.09.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як посадити моркву під зиму?

Багато городників звикли садити моркву навесні, а потім з нетерпінням чекати появи перших коренеплодів. Але якщо посадити моркву під зиму, то урожай з’явиться набагато раніше, до того ж зимова морква менш схильна до хвороб. А шкідники і зовсім на ній не з’являються. Також у зимовій моркві більше часу на зростання, що дозволяє плодам, вирости набагато більшими.

Слід також зазначити, що морква, посаджена під зиму, не підлягає зберіганню. Її потрібно буде з’їсти відразу ж після збирання врожаю. Тому такою морквою не потрібно засаджувати велику площу.

Багатьох лякає така посадка, з-за того, що грядку з морквою потрібно утеплювати. Хоча насправді це зовсім не складно. Головне для посадки вибрати правильний час і відповідні сорти насіння моркви.

Найкращий час для посадки моркви під зиму це середина листопада. У цей час насіння не встигнуть під час осінньої відлиги прорости, а потім з першими морозами загинути. Норму висіву насіння збільште на двадцять відсотків від звичайної посадки. Це застереже на випадок, раптом деякі насіння загинуть.

Перед висадкою моркви грядки необхідно перекопати і розпушити. В землю бажано внести добрива. Якщо у вас грунт кислий рекомендують додати деревної золи. Для того щоб морква зросла рівна і не рогата, важкий грунт потрібно змішати з тирсою і піском.

Далі слід сформувати грядки приблизно висотою 15-20 сантиметрів. Така висота не буде давати воді застоюватися на грядці. Борозенки для посадки слід нарізати значно глибше, ніж перед весняним садінням, тому що ґрунт взимку просідає.

Тепер у підготовлені борозенки розкладіть насіння моркви. Зверху присипте їх землею змішаної з піском. Тоді грунт на борозенці буде відрізнятися від грунту на грядці. Це допоможе вам під час весняних сходів моркви не переплутати її з бур’янами.

Щоб грунт на борозенках не розмило його потрібно гарненько ущільнити, з допомогою утрамбовування грунту ногами. Далі утепліть грядку гілками з дерев, також можна підкинути трохи осіннього листя.

Коли все зроблено в зимовий період грядку немає сенсу чіпати. Єдине що ви можете зробити, це підкинути сніг на грядку, насіння моркви будуть почувати себе краще під пухнастим заметом.

Навесні, утеплення з грядки акуратно приберіть, а далі доглядайте за морквою як зазвичай. Для прискорення проростання насіння можна на час накрити грядку плівкою.

При правильному догляді на початку червня ви зможете спробувати, свіжу, соковиту моркву, яку виростили самостійно.

20.09.2018



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2018p. 
На головну сторінку