Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №882 від 12.10.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Способи зберігання цибулі

Способи зберігання цибулі

Для тривалого зберігання (до січня-лютого) придатна ріпчаста цибуля пізніх сортів.

За два тижні до збирання припиняють полив. Викопувати цибулю потрібно обережно, намагаючись не ушкодити дінце і верхню луску. Перед закладкою на зберігання цибулю перебирають, підсушують, обрізають пір’я на висоті 4 см. Досушують при температурі +24...+26 °C протягом 10-15 днів, не забуваючи ворушити та перевертати.

Горище - найбільш підходяще місце для зберігання цибулі, якщо там температура коливається в межах 0...+2°С, а вологість 70-80%. Там її можна розсипати на газетку на підлозі, покласти в невисокі ящики, кошики, підвісити пучки на розтягнуті мотузки. 

У підвалі для цибулі занадто вогко, але якщо немає іншого варіанта, потрібно розставити відра з попелом, стружками або вапном, щоб вони поглинали вологу. 

Зберігати цибулю можна у квартирі, при кімнатній температурі не вище +20 °С та вологості близько 50%. Тільки враховуйте специфічний запах і не розміщайте її у вітальні.

Збирати цибулю краще в суху погоду, до настання фази дощів. Не потрібно чекати, коли бадилля зів’яне та повністю пожовкне - буде краще, якщо цибуля доспіє в косах. Цибульні коси або вінки - одночасно й спосіб зберігання, і прикраса інтер’єру кухні (веранди). 

Листя після викопування не обрізають, а заплітають у коси після того, як воно добре просохне (щоб не почалася шийкова гниль). Щоб воно не обривалося, його сплітають разом зі шпагатом, вузькою тасьмою або соломою. Коси підвішують.

12.10.2018



Рівне-Ракурс №10 від 12.10.2018p. 
На головну сторінку