Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №883 від 18.10.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що треба знати про підзимові посіви

Що треба знати про підзимові посіви

Один із способів підвищення ефективності ваших овочевих грядок – це проведення озимого посіву. Його застосовують як у відкритому грунті, так і в теплиці з полікарбонату.

Переваги

• Ранній урожай. Висіяне наприкінці осені насіння дуже швидко сходить, а це – можливість зібрати врожай раніше на два-три тижні. А то й місячну фору можна отримати, якщо з першими теплими днями прикрити грядки плівкою.

• Природний добір. Слабке насіння просто не виживе під сніжним покривом, а от сильне одержить відмінне загартування, добре зійде і стане здоровими міцними рослинами.

• Максимальне використання поталих вод. Посівний матеріал набрякне і проросте при таненні снігу, тому немає потреби турбуватися про полив.

• Стійкість до весняного заморозку. Насіння вже загартоване морозом, що підвищує його можливості переносити температури, близькі до 0°С та навіть протистояти невеликому заморозку.

• Життя без шкідників. До початку весни більша частина шкідників ще спить (наприклад, морквяна муха). А до періоду масового лету зелена частина рослин уже огрубіє і втратить свою «шкідницьку» привабливість.

Строки посівів

Відразу варто відзначити, точних часових меж, оптимальних для підзимових посівів, немає. На це питання може відповісти тільки прогноз погоди на наступні кілька тижнів.

Саме тому городники-аматори підзимових посадок ретельно відслідковують прогнози на найближчий тиждень, а то й на місяць. Як тільки метеорологічні зведення заговорять про стійкі холоди – збирайтеся на дачу і сійте! Важливо, щоб прогнози не припускали відлиг. Якщо після морозів температура підвищиться до 3-4 °С, то насіння проросте, а потім вимерзне.

Але для прихильників точності у всьому існує такий конкретний критерій: підзимовий посів можна робити сміливо, коли температура ґрунту складе 2-4 °С на глибині п’ять сантиметрів.

Виходить, сіяти потрібно практично по морозу? Як же це робити, якщо верхній шар ґрунту вже підмерз? А для цього грядки, де збираєтеся саджати під зиму, слід приготувати завчасно.

Як підготувати грядки

Спочатку слід вибрати місце. Оптимально розміщати грядки з підзимовими посадками там, куди взимку наметає велика кількість снігу. Товста сніжна ковдра захистить посіви від морозів, а з початком весняного танення добре зволожить. Також бажано, щоб грядки навесні добре прогрівалися сонячними променями. У низинних місцях, де бувають застої поталої води, сіяти не рекомендують.

Майбутні грядки проходять пласкорізом, удобрюють компостом, попелом (близько 4 склянок на м) і ретельно рівняють граблями. Після цього роблять неглибокі – на 3-5 сантиметрів – борозни. На дно сиплють що-небудь пухке (пісок, попіл, кокосовий субстрат, торф). Не варто боятися, що борозенки пізніше будуть занесені снігом, сіяти можна й по снігу. Але якщо такий варіант уже дуже неприйнятний – попередньо варто накрити готові грядки дошками або руберойдом.

Тепер потрібно приготувати ґрунт для засипання насіння і мульчу для вкриття посадок. Мульчувати можна листяним опадом, хвоєю, картоном, сіном, прілою соломою, торфом. Мульчі має бути стільки, щоб грядка була накрита шаром 5-10 сантиметрів.

Найкраще переносять зимівлю посіви на теплих грядках. У таких місцях і мульчуючий шар, яким укривають посадки, можна зробити значно тонше.

Для підзимових посадок використовують тільки сухе насіння. Ніяких підготовчих робіт або спеціальних маніпуляцій для поліпшення схожості з ними робити не потрібно. Посівного матеріалу слід придбати на 30-40% більше, ніж звичайно, тому що не всі зможуть пройти «зимовий курс виживання». Після посіву насіння у борозенки, його потрібно присипати підготовленим завчасно сухим ґрунтом. Замість ґрунту можна використовувати компост, субстрат кокоса, пісок або торф. Ґрунт має бути абсолютно сухий! Ним присипають посадки шаром 1,5-2 сантиметри. Зверху посадки вкривають шаром мульчі і забувають до весни.

З приходом весняного тепла грядки за бажанням прикривають плівкою – так ґрунт прогріється швидше і насіння зійде раніше. Слід зазначити, що підзимові овочі не можуть зберігатися довго. Як правило, їх сіють невелику кількість, щоб збагатити свій раціон навесні та раннім літом.

Що сіяти під зиму

Вибір культур, що висівають з осені досить широкий. Це: шпинат, листяний салат, редис, петрушка, кріп, буряк, морква, гірчиця салатна, цибуля-батун, цибуля-порей, щавель, огіркова трава, рукола, пастернак, коріандр, ревінь, цвітна, червонокачанна й пекінська капуста. Для посадки овочів підбирають сорти, стійкі до стрілкування. 

Крім того, під зиму вигідна посадка часнику і цибулі-сівка, а для тих, хто захоплюється вирощуванням лікарських трав, – посів шавлії, ромашки аптечної та валеріани лікарської.

18.10.2018



Рівне-Ракурс №10 від 18.10.2018p. 
На головну сторінку