Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №885 від 01.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Найрідкісніше дорогоцінне каміння у світі

Паініт Це найрідкісніший та найдорожчий камінь минулого століття. Лише три таких кристали виявили в світі до кінця ХХ ст. Вперше паініт знайшов британець Пайн у М’янмі в 1950 році. Нині кількість піаніту на землі — трохи більше двадцяти каменів.

Грандідьєрит

Один з найрідкісніших та найкрасивіших мінералів Землі блакитного чи сірувато-зеленого відтінків. На нього можна натрапити лише в Зімбабве та на Мадагаскарі.

Червоний алмаз

Унікальний дорогоцінний камінь. Зазвичай, алмази бувають жовтого чи сірого відтінку. Тож уявіть собі здивування вчених, коли вони знайшли алмаз червоного кольору!

Синій гранат

Це один з найрідкісніших видів дорогоцінного граната. Виявили його спочатку на Мадагаскарі, потім в США, Туреччині та Росії. Найдорожчий синій гранат коштує більше 7 мільйонів доларів і важить 4,2 кг.

Тааффеїт

Зустріти цей вишуканий дорогоцінний камінь бузкового чи рожевого кольорів у природі нелегко. Зробити це пощастило графу Едуарду Тааффе (з Дубліна) в 1945 році на о. Шрі-Ланка. Після експертизи каменя в Британському музеї, вчені були вражені: граф винайшов невідомий досі науці камінь!

Відтоді тааффеїт дуже маленьких розмірів знаходили лише в Танзанії та на Шрі-Ланці. Ось чому його вважають одним з найрідкісніших дорогоцінних каменів на Землі.

Ієремієвіт

Вперше мінерал блідо-блакитного кольору знайшли на березі океану в Намібії. Вдруге його пощастило знайти в горах Еронго в 2001 році. Нині ієремієвіт — найрідкісніший камінь Землі.

Жадеїт

Донедавна — найбільш таємничий і загадковий мінерал Землі, та згодом його почали все частіше виявляти у різних куточках світу. Сьогодні основні джерела жадеїту знаходяться у Верхній М’янмі, Японії, Гватемалі, Мексиці та Китаї.

Найдорожчий виріб з жадеїту - кольє «Подвійна удача» із 27 маленьких намистин. У 1997 році його продали за 9,3 мільйона доларів.

01.11.2018



Рівне-Ракурс №10 від 01.11.2018p. 
На головну сторінку