Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №887 від 16.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

«Рівнегаз» повідомляє - стандартні умови починають діяти для побутових споживачів

У рахунках за жовтень, вперше для споживачів – фізичних осіб, почне застосовуватись приведення до стандартних умов обсягів спожитого газу. Що це таке і чим воно викликане? Про це ми попросили розповісти комерційного директора ПАТ «Рівнегаз» Віктора Осницького.

- Природний газ є продуктом, який стискається при низьких температурах і навпаки розширюється при високих температурах. Це викликає похибку у визначенні обсягів спожитого газу. Тому в обліку природного газу використовуються обсяги приведені до стандартних умов – температура +200С і тиск 760 мм рт. ст. Єдиною категорією споживачів, до яких не застосовувалось це корегування дотепер було населення.

- «Нафтогаз» продає газ постачальнику (в нашому випадку – ТОВ «Рівнегаззбут») за стандартних умов, а населення його отримує за робочих умов. На цьому постачальник газу несе немалі збитки. Особливо якщо врахувати той факт, що левова частка природного газу, який використовується для побутових потреб, спалюється в опалювальний сезон. Так, минулого року споживачами України з 11,2 мільярдів кубів газу в опалювальний сезон було спожито 9,2 мільярди кубів, тобто більше 80% газу використаного в побуті облікованого і пред’явленого до оплати із заниженням обсягу. Для нашого підприємства - це неоплачених 4,5 мільйони кубометрів газу на рік.

- Для населення приведення до стандартних умов нарахування були введенні лише з першого жовтня 2018 року. Ми розуміємо, що людям важко і тому неодноразово зверталися до Кабінету Міністрів України із вимогою переглянути структуру вартості природного газу. Мало хто знає, що 90,6% вартості газу надходять до «Нафтогазу». Це при тому, що для нормальної роботи облгазів потрібно мати хоча б 20% від тарифу на газ. Якщо б уряд прислухався до цієї законної вимоги, то можна було б і не переходити в розрахунках із приватними споживачами на стандартні умови… На сьогоднішній день через різницю обліку із Нафтогазом компанії-постачальники газу для населення накопичили за попередні роки майже 6 мільярдів гривень боргу. З них частка ПАТ «Рівнегаз» становить близько 80 мільйонів гривень. Для нашого підприємства - велика сума.

- Як діє схема підрахунку газу за стандартними умовами?

- Нормативними документами Міністерства палива та енергетики передбачено приведення об’єму газу до стандартних умов шляхом використання помісячного коефіцієнту коригування показів лічильника. Тобто, виміряний лічильником об’єм газу множать на відповідний коефіцієнт і отримуємо обсяг газу, який зазначається у платіжках.

- Якими документами це передбачено?

- Кодексом газотранспортної системи і газорозподільних мереж, Правилами постачання природного газу, Типовим договором розподілу природного газу, «Методикою приведення об’єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу», яка затверджена наказом Мінпаливенерго №116 від 26.02.2004 року.

- Приватні споживачі будуть платити лише за стандартними умовами поточні платежі чи їм буде зараховуватись той борг, що накопичився через не застосування цієї схеми розрахунків за минулі роки?

- Тільки за поточне споживання починаючи з 1 жовтня 2018 року.

16.11.2018



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2018p. 
На головну сторінку