Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №893 від 27.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька фактів про майонез, яких ви могли не знати

Нині, мабуть, немає більш суперечливого та водночас всенародно улюбленого продукту, ніж майонез. Його «нагородили» такими стереотипами, що, здавалося б, немає в кулінарії більшого зла ніж кілька ложок цього густого соусу. Між тим, не такий страшний майонез, як його малюють. Щоправда, все залежить від того, з чого цей соус готують, де виробляють і скільки часу зберігають.

1. Обережно – майонез!

Нині майонез асоціюється у нашому суспільстві виключно із чимось шкідливим і небезпечним для здоров’я. важко заперечити, однак ця теза правдива лише в тому випадку, якщо йдеться про магазинні соуси. Справедливо також зауважити, що це відноситься не до всього майонезу, який можна зустріти на полицях супермаркетів. Є варіанти, які сміливо можна купувати, якщо на приготування домашнього майонезу у вас немає часу. Категоричне неприйняття цього продукту – це, швидше, крайність. Особливо якщо врахувати, справжній якісний майонез має й корисні властивості.

2. Якщо в міру –

то навіть корисно

Рослинна олія, яєчні жовтки, лимонний сік, цукор, сіль, гірчиця, приправи – ось інгредієнти, які входять до складу домашнього майонезу. Звичайно, такий соус виходить досить калорійним, тому сильно захоплюватись нам не варто. Але іноді побалувати себе можна, особливо з овочевими салатами чи м’ясними стравами.

3. Добова потреба в олії

Майонез на 60% складається з рослинної олії. А вона, у свою чергу, необхідна організму для ефективної роботи травної системи. Рекомендована доза для людини – 1 столова ложка рослинної (найкраще оливкової) олії на добу. Чому б не спожити її у вигляді смачного домашнього соусу?

4. Більше жовтків – більше смаку

Пам’ятайте, що чим більше ви додаєте в домашній майонез яєчних жовтків, тим смачніший вийде соус. Однак термін придатності такого майонезу значно скорочується. Тому намагайтеся не зберігати його протягом тривалого часу. Навіть у холодильнику.

5. Майонез сприяє кращому засвоєнню їжі

Це правило стосується виключно домашнього майонезу. У ньому всі інгредієнти правильно підібрані і чудово поєднуються між собою. Це і забезпечує позитивний ефект у вигляді кращого засвоєння їжі. А ось магазинні варіанти з ароматизаторами, консервантами та іншими добавками тут і близько не стоять.

6. Не все те, що дешево – майонез

Звичайно, купити майонез набагато простіше, ніж приготувати його самостійно в домашніх умовах. До того ж ціна цього продукту зовсім не кусається. Однак спробуйте порахувати собівартість домашнього майонезу і порівняйте її з ціною магазинного продукту такого самого об’єму. На жаль, дуже часто, щоб продовжити термін зберігання і підвищити прибуток від продажів, виробники вдаються до використання не зовсім якісних і корисних інгредієнтів.

7. Маскувальний соус

На жаль, сучасні заклади громадського харчування використовують майонез, щоб приховати огріхи в процесі приготування страви або неякісні продукти. Це пов’язано з тим, що консерванти та барвники магазинного майонезу перебивають і заглушують смак всіх інших інгредієнтів.

Що ж стосується домашнього майонезу, приготованого з душею і виключно з натуральних складників, то він, навпаки, лише підкреслить смак і аромат ваших страв.

27.12.2018



Рівне-Ракурс №10 від 27.12.2018p. 
На головну сторінку