Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №893 від 29.12.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Боремося з застудою

Про те, чим небезпечні сезонні інфекції, читачам «Рівне-Ракурс» розповіла доктор медичних наук, професор, головний спеціаліст по загальній лікарській практиці Рівного Ольга Кузнєцова

Часник не допоможе

Марина:

@ Ольга Юріївна, скажіть, чи допомагають народні засоби від грипу? Наприклад, бабуся радить носити на шиї зубчики часнику, закопувати в ніс часникові краплі.

- Немає жодних наукових досліджень, які б довели ефективність часнику як профілактичний засіб. Так, часник, як і інші фітонциди, має антибактеріальні властивості, містить вітаміни. Однак на нього як на панацею сподіватися не варто. Навішувати на шию часник, звичайно, можна, правда, навряд чи від цього буде користь. А ось закопування в ніс часниковий крапель може призвести до опіків слизової або навіть викликати сильну алергічну реакцію.

Сергій:

@ Кажуть, якщо випити горілки з перцем, застуди можна уникнути. Це правда?

- Ні це не так! Міцний алкоголь з будь-якими добавками може підвищити тиск, а у нас половина людей страждають гіпертонією. Крім того у людей, які часто вживають спиртне, знижується імунітет, а значить падає захист від різних інфекцій, в тому числі і від грипу.

Галина Сидорівна Попова:

@ Чи допомагає захиститися від інфекції оксолінова мазь і маска?

- Щодо оксолінової мазі спеціальних досліджень не проводилося. Тому для профілактики треба просто ретельно мити руки і регулярно промивати ніс. До речі, користуватися краще не тканинним носовою хусткою, а одноразовими паперовими. Захисну пов'язку можна надягати не більше ніж на дві години. Потім вона перетворюється в сховище вірусів. До речі, якщо ви дихаєте або чхаєте в транспорті в шарф, то і його треба частіше прати.

В епідемію не сидіть на дієті!

Оксана:

@ Чи є якась дієта, яка допомагає не захворіти на грип?

- Спеціальної дієти, звичайно, немає. Однак треба їсти більше овочів і фруктів, пити соки, киселі, компоти, особливо, якщо людина вже захворіла. Зовсім не обов'язково купувати якісь екзотичні фрукти. Краще з нежиттю справляються фармакологічні засоби такі як Резістол https://medpravda.com.ua/ua/preparat/rezistol/. Багато користі в звичайних яблуках, але якщо їх шкірка дуже гладенька, то, швидше за все, вони пройшли спеціальну обробку для кращого збереження. В цьому випадку з них краще знімати шкірку. Обов'язково треба їсти кисло-молочні продукти. Необхідний також білок. Якщо вам протипоказана свинина і яловичина, то їжте курку. І ось ще щодо дієти. Під час епідемій, і тим більше вже при хвороби, організму треба сконцентрувати всі сили. Тому харчування обов'язково має бути збалансованим. А не як у дієтах: одні не їдять овочів, інші - м'ясного і молочного. А треті взагалі голодують.

Температура. Збивати чи ні?

Катерина Павлівна:

@ У мене внуку шість років, часто хворіє з високою температурою. І у нас в родині починаються суперечки: збивати її чи ні. Кажуть, що при температурі організм починає боротися. Як тут бути?

- Так, температура - це ознака того, що організм почав боротися з хворобою. Але кожна людина, і тим більше дитина, переносить її по-своєму: що для одних дрібниця, для інших нестерпні страждання. Але в цілому, якщо температура не вище 37,5 градуса, то можна її і не збивати. Однак не треба кутати дитини в ковдри, перегрівати його. І одяг повинен бути легким, бавовняної. Якщо температура вище, то треба давати дитині ліки, які порадить лікар. Але тільки не аспірин - дітям до 12 років він протипоказаний, тому що може викликати дуже серйозні ускладнення.

- А чи можна робити компреси з оцту і горілки або якісь інші?

- Якщо у дитини підвищилася температура, ніяких зігріваючих компресів ставити не треба взагалі! Треба дати жарознижуючі ліки. Стежити за тим, щоб він пив багато рідини (журавлинний морс, вода з додаванням лимона, натуральні, а не консервовані, соки). При болю в горлі раджу пити відвар ромашки, полоскати його відваром шавлії.

Федір Євгенович Сурков:

@ Зараз відомі всі ліки, які допомагають від грипу. Чому ж не можна лікуватися самому, якщо лікар вам випише те ж саме, що запропонують в аптеці?

- Перш, ніж лікуватися, треба правильно поставити діагноз. А це можливо тільки за допомогою лабораторних досліджень, аналізу крові та інших. Наприклад, такі симптоми, як лихоманка, болі в горлі, кашель, нежить можуть з'являтися і при інших захворюваннях. І пацієнту легко сплутати грип з ангіною. А вони лікуються по-різному: грип - противірусними препаратами, ангіна - антибіотиками.

29.12.2018



Рівне-Ракурс №10 від 29.12.2018p. 
На головну сторінку