№896 від 17.01.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Пізня осінь - сезон застудних захворювань. Похмура дощова погода впливає не тільки на настрій, а й на імунні сили людини. Тому сьогодні говоритимемо про протизастудні й протигрипозні засоби, які завжди в нас під рукою.
Чебрець містить ефірні олії, які знищують бактерії, що спричинюють застудні захворювання, сприяє відкашлюванню за бронхіту. У разі запалення ясен допомагає чай з чебрецем або полоскання рота його настоєм. Можна також розтирати в руках свіже листя та вдихати його приємний аромат. Настій: 2-3 гілочки залити окропом, настояти 5 хв. Пити як чай. Для полоскання: 3 ч. л. трави залити 0,5 л окропу, настояти 30 хв.
М’ята перцева допомагає за головного болю і поліпшує роботу мозку, розширює просвіт бронхів. Здавна відома як заспокійливий засіб, що усуває м’язове напруження, нервове занепокоєння й поліпшує настрій. Настій: 2-3 ст. л. листя м’яти заварювати як чай. Можна загорнути листя м’яти в бавовняну тканину, злегка пом’яти в руках і покласти біля узголів’я в ліжко.
Перець чилі. У цьому перці міститься речовина капсайцин, яка надає перцю гостроти, тому чилі зігріває організм, тим самим прискорюючи всі обмінні процеси. Також він сприяє боротьбі з інфекціями, допомагає від кашлю й нежитю. Додавайте його до м’ясних страв потроху, на кінчику ножа.
Кориця дуже добре очищує судини й знижує рівень холестерину в крові. Навіть невелика її кількість здатна знизити рівень цукру в крові. Корицю можна додавати за смаком в мюслі, каву, кефір. Спробуйте покласти паличку кориці в чай під час заварювання. Це не тільки поліпшить смак, а й зробить чай кориснішим.
Коріандр (кінза) підвищить апетит, поліпшить травлення й кровообіг. Добре допомагає вивести з організму надлишок рідини, може застосовуватися як сечогінний засіб. Свіже листя додають у рагу, страви з рису або в салати. Відвар насіння допоможе від набряків: 2 ч. л. насіння варити в 200 мл води протягом 3 хв. Пити тричі на день.
Аніс у народній медицині здавна використовували як потогінний і відхаркувальний засіб. Відвар: 1 ч. л. товченого насіння залити 1 склянкою води, кип’ятити 2 хв, охолодити й процідити. Приймати по чверті склянки перед їдою тричі на день. Настоєм плодів анісу зазвичай лікують кашель, пов’язаний із застудою, бронхіт, трахеїт і кашлюк. Настій: 1 ч. л. сухої сировини залити 1 склянкою окропу, настояти протягом півгодини, потім процідити й приймати по чверті склянки тричі на день до їди. Цим же настоєм полощуть горло за ларингіту, пародонтозу, стоматиту й поганого запаху з рота.
Отже, як бачимо, спеції - це не тільки смачно, а й корисно. Розмаїтість наявних у кулінарії приправ дає можливість кожній господині поліпшити якість страв і зберегти здоров’я, а в деяких випадках - і підкоригувати його.
Але пам’ятайте: у всьому має бути міра.
17.01.2019 | Володимир БОЛСУН, лікар-невропатолог |
Рівне-Ракурс №10 від 17.01.2019p. На головну сторінку |