Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №896 від 17.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як залучити на ділянку птахів,

Як залучити на ділянку птахів,

та як їх підгодовувати взимку

Птахи є, мабуть, найкращими помічниками людини в боротьбі зі шкідливими комахами на присадибних і дачних ділянках. Повністю вони не можуть знищити всіх шкідників, та це й не потрібно: ті, які залишаються, не несуть небезпеки для посадок.

Користь пернатих все-таки незрівнянно вища, ніж збиток, який ними наноситься. Знаючий і уважний господар може створити на своїй ділянці такі умови, при яких шкода від птахів урожаю буде мінімальною, а користь - максимальною.

Горобці є найпоширенішими птахами. Вони вигодовують своїх пташенят комахами, в основному гусеницями, хробаками й личинками. За сезон горобці виводять своє потомство 2-3 рази. У гнізді зазвичай 4-5 пташенят, і вони дуже ненажерливі. Тому ці птахи, які поїдають комах-шкідників, дуже корисні, незважаючи на те, що вважаються руйнівниками вишневих садів. Горобці добувають корм скрізь: на землі, у кущах, на деревах.

Навесні горобці успішно знищують яблуневого квіткоїда, тому їх усіляко варто приваблювати у квітучий сад. Свої гнізда цей птах може влаштовувати в шпаківнях, захопивши їх ранньою весною, ще до прильоту шпаків. І часто шпаківня залишається за горобцем.

Синиці - дуже гарні, невеликі пташки. Лісова синиця й синиця-лазорівка (менша за розмірами) охоче селяться поблизу людського житла.

Ці корисні в саду птахи харчуються в основному комахами, причому поїдають їх на всіх стадіях розвитку. Синиці виводять пташенят 2-3 рази за сезон і в цей період інтенсивно полюють. Дуже добре винищують у саду яблуневу плодожерку.

Приносити користь синиці продовжують і взимку, очищаючи сад від шкідників. Садівники дуже люблять цих птахів, ніякої шкоди вони культурним посадкам не наносять, від них садам одна тільки користь. Синиці оселяться у вас, якщо зробити для них 2-3 синичника й розвісити в саду на висоті 2-4 м, бажано з осені, щоб наприкінці зими синиці могли оселитися в них. Відстань між будиночками для птахів не повинна бути менше 15 м, що дозволить виключити конкуренцію за корм.

17.01.2019



Рівне-Ракурс №10 від 17.01.2019p. 
На головну сторінку