Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №897 від 24.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Підсумували децентралізацію на прес-кафе реформ

У Рівненській облдержадміністрації зібралися на прес-кафе реформ, аби підсумувати децентралізацію та обговорити перспективи на 2019 рік.

Медіа-захід провів Офіс реформ Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ. До нього долучилися журналісти різних видань Рівненщини – представники телебачення, радіо, газет та Інтернет-сайтів. Також були присутні заступник голови Рівненської ОДА Олександр Корнійчук, експерти Офісу реформ.

«Децентралізація на Рівненщині перетнула екватор. 35 із 61 ОТГ, що передбачені перспективним планом області, вже створені і працюють над своїм розвитком. До цього процесу причетні представники обласної та місцевої влади, експерти, які консультують та роз’яснюють законодавчі ініціативи. При цьому не слід забувати про роль журналістів, котрих необхідно сприймати як партнерів, що допомагають рухатися децентралізації у правильному напрямку», - зазначив Олександр Корнійчук.

Засоби масової інформації висвітлюють питання, що пов’язані з децентралізацією. Таким чином показують людям, як власне відбувається цей процес, які переваги від нього отримали жителі ОТГ. Цим самим стимулюють інші території задуматися над об’єднанням.

Так, для розвитку громади мають багато різних механізмів – Державний фонд регіонального розвитку, інфраструктурну субвенцію, міжнародні програми для співпраці тощо.

Окрім того, нині ОТГ мають й достатні власні надходження. Так, в окремих ОТГ коштів на розвиток надійшло до 40 % більше, ніж території отримували до реформи.

Таким чином, громади мають ресурси для освітлення своїх сіл, ремонту доріг, шкіл, садочків, медзакладів, реалізації важливих проектів.

Також присутні обговорили плани на цей рік. Серед інших назвали продовження об’єднання громад на добровільних засадах, укрупнення вже створених, приєднання сіл до міст. Необхідно звернути увагу на середньострокове планування своїх бюджетів.

24.01.2019



Рівне-Ракурс №10 від 24.01.2019p. 
На головну сторінку