Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №897 від 24.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як пережити холоди з найменшю шкодою для організму

Як пережити холоди з найменшю шкодою для організму

Різкий перепад температур (на вулиці -10 або -20°С, а в приміщенні +20°С) може негативно позначитися на здоров’ї людини, особливо, якщо вона має хвороби судин або інші проблеми зі здоров’ям. У групу ризику потрапляють також ослаблені і не загартовані люди. Розглянемо деякі поширені симптоми, спричинені перепадом температур.

Реакції організму: звичайні й хворобливі

Посилене виділення з носа. Це захисна функція організму. Через виділення організм видаляє віруси, які потрапляють на слизову оболонку, а також зволожує слизову оболонку, яка підсихає, і вирівнює температуру. Це дуже важливо. Адже слизова оболонка є бар’єром для хвороботворних мікроорганізмів.

Перехоплює подих. Через різку зміну температури скорочуються кровоносні судини, відбувається м’язовий спазм. Він особливо небезпечний для тих, хто страждає від серцево-судинних захворювань. Тому, перед тим як увійти в теплу квартиру з вулиці, кілька хвилин постійте в під’їзді (перевірте поштову скриньку, поговоріть з сусідами). Це допоможе згладити різкий перепад температур. Якщо ж морози дуже сильні, виходити на вулицю людям із серцево-судинними проблемами не рекомендується, оскільки збільшується ймовірність нападів стенокардії через нестачу кисню в серцевому м’язі.

Подразнення у горлі. У разі різкої зміни температури, особливо після тривалого перебування на морозі, входячи в теплу кімнату, може виникнути подразнення слизової оболонки горла, і, як наслідок, виникає лоскіт у горлі. Щоб усунути це явище, скористайтеся аптечними льодяниками з травами або попийте теплого чаю.

Зниження артеріального тиску. У теплому приміщенні звужені на холоді судини розширюються, внаслідок чого тиск може знизитися. У здорових людей він зазвичай швидко вирівнюється. Але у гіпертоніків можуть виникнути проблеми. Якщо знизився артеріальний тиск, спокійно полежіть деякий час на дивані.

Запаморочення. Перепад температур змушує судини звужуватися і розширюватися дуже різко. У результаті порушується ритмічність надходження кисню в мозок. Опинившись у теплому приміщенні, не поспішайте активно братися за справи — посидьте деякий час у кріслі, дайте можливість організму пристосуватися до нових умов і температури.

Почервоніння шкіри. Після морозу в теплі судини розширюються, капіляри наповнюються кров’ю й обличчя червоніє. Це явище завдає неприємностей людям із куперозом (близько до шкіри розташованими і розширеними судинами). Перед виходом на мороз нанесіть на обличчя захисний крем (продається в аптеках і спортивних магазинах).

Правила, які допоможуть протистояти морозам

Їжте більше калорійної і білкової їжі (бобові, соя, твердий і домашній сир, яйця, риба, м’ясо). Взимку організму потрібно більше енергії, щоб забезпечувати нормальний температурний режим і життєдіяльність.

Особливо взимку наш організм потребує вітаміну С (міститься у свіжих фруктах, овочах і ягодах: апельсині, лимоні, шипшині, білоголовій і брюссельській капусті, кропі, петрушці) — він захищає судини. Дуже потрібен і вітамін А (міститься в моркві, гарбузі, печінки тріски, олії шипшини і т. д.), який підвищує опірність слизових оболонок і зміцнює імунітет. Потрібен і вітамін Е (міститься в нерафінованих оліях, горіхах, насінні). Від нього залежить стан шкіри, яка більше за інші органи контактує з низькими температурами.

Зігрітися після перебування на морозі допоможе чай із додаванням прянощів (імбир, кориця, гвоздика та інші) і меду. Прянощі посилюють кровообіг та обмін речовин, завдяки чому організм швидше відновлюється після переохолодження.

Від алкоголю перед виходом на вулицю краще відмовитися — він розширює периферійні судини, від чого організм швидше втрачає тепло.

Також небезпечно курити на вулиці. Холодне повітря разом із нікотином має особливо агресивний вплив на дихальні шляхи. Тому бажано хоча б на якийсь час відмовитися від куріння.

Дуже важливо одягатися по сезону: шапка, тепле взуття і шарф. Крім того, медики радять замість рукавичок надягати рукавиці — все пальці повинні бути разом. Звичайні шкарпетки слід замінити на високі вовняні гольфи або гетри.

Тим, кому доводиться подовгу бувати на вулиці, перед виходом можна вкутувати ноги в газету або пакет і тільки після цього взуватися: папір є хорошим термоізоляційним матеріалом.

Від холоду стискаються поверхневі судини, і відбувається централізація крові у внутрішніх судинах і у внутрішніх системах. Під тривалим впливом холоду механізми, які скорочують судини, перестають працювати, і судини розширюються, відбувається поступове відмороження пальців рук і ніг. У разі замерзання треба гріти руки спочатку холодною, а потім теплою водою, щоб не пошкодити тканини організму. У разі сильних морозів шкіру слід захищати спеціальними кремами на основі вазеліну, які використовують гірськолижники.

Лікарі радять в холод якомога менше часу перебувати на вулиці. Якщо ж шлях до роботи тривалий, варто знайти можливість по дорозі де-небудь погрітися.

24.01.2019



Рівне-Ракурс №10 від 24.01.2019p. 
На головну сторінку