Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №898 від 31.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Обираємо кухонне начиння

Обираємо кухонне начиння

Чому варто уважніше поставитися до вибору посуду? Тому що він впливає не тільки на смак і якість приготовленої їжі, але і на наше здоров’я. І якщо ми вже звикли ретельно обирати продукти, до посуду ми ставимося більш поблажливо. 

Асоціації споживачів, екологи, учені та медики застерігають від влучення в наш організм токсичних речовин у результаті використання деяких видів посуду.

Виробники ж затверджують, що причин для занепокоєння немає: достатньо правильно користуватися кухонним начинням і знати, із чого воно зроблене і для чого призначене.

У кожного посуду є свої переваги. Але є і недоліки, які ми часом недооцінюємо. Наш огляд кухонного начиння допоможе краще у всьому розібратися.

Алюміній

Цей посуд легкий, не занадто дорогий і досить довговічний. Швидко поширює тепло, не піддається корозії. Але основний ризик - можливість токсичної дії алюмінію на кісткову і нервову системи.

Його частинки потрапляють у наш організм в результаті контакту з кислими продуктами (томати, лимон, абрикос, щавель). А дослідження, проведене у Франції в 2000 році Національним інститутом охорони здоров’я і медичних досліджень (INSERM), виявило підвищення ризику виникнення хвороби Альцгеймера серед тих, хто пив водопровідну воду зі вмістом алюмінію більш ніж 100 мікрограмів на літр.

Порада: алюмінієвий посуд можна використовувати час від часу. Якісний алюмінієвий посуд має досить товсті стінки і міцну окісну плівку, що захищає від окислювання внаслідок дії кислих продуктів, - такий посуд найбільш безпечний.

Силікон

Силіконовий посуд має природні антипригарні властивості: будь-яку готову страву легко витягти, просто відігнувши край еластичної форми.

Він особливо гарний для приготування виробів з тіста і менше підходить для суфле та запіканок - через ефект запотівання, що дає силіконова поверхня. Тому вироби краще виймати з форми негайно, ще гарячими, щоб зберегти рум’яну хрустку скоринку.

Стійкість силікону до впливу високих температур дотепер вивчається: один з різновидів цього посуду (на базі насиченого киснем силікону) був заборонений у Швейцарії через потенційну небезпеку для здоров’я.

Порада: вибирайте форми з максимальною термостійкістю і ніколи не перевищуйте рекомендованої температури.

Нержавіюча сталь

Найпоширеніший матеріал для виготовлення сковорід і каструль - сплав заліза, хрому і нікелю. Посуд з нержавіючої сталі міцний, практичний та безпечний. Однак людям з алергією на нікель такий посуд використовувати не рекомендується.

Маркування «Сталь 10/18» або «Хірургічна сталь» означає, що це сталь дуже високої якості, стабілізована і стійка до корозії. Такі вироби не слід перегрівати: поліровані поверхні чорніють і покриваються незмивними розводами.

Порада: вибирайте якісний товстостінний посуд із дном типу «сендвіч», що рівномірно розподіляє тепло, даючи можливість готувати з мінімальною кількістю олії і води. Обирайте кришки з нержавіючої сталі: вони відбивають тепло всередину посуду, дозволяючи скоротити час термообробки.

Пластик

Посуд легкий, небиткий, добре зберігає продукти, відрізняється невисокою ціною та компактністю. Найчастіше ми використовуємо його для приготування їжі в мікрохвильовій печі.

Однак не весь пластмасовий посуд термостійкий. Тому нагрівати його не рекомендується - за винятком спеціальних ємкостей, призначених для розморожування продуктів.

При тривалому або сильному нагріванні молекули пластмаси можуть проникнути в їжу, особливо в продукти, що містять жир, (м’ясо, сир). Не рекомендується класти гарячу або жирну їжу в пластикові ємкості (жир легко всмоктує в себе всі шкідливі речовини). Те ж саме вірно і стосовно харчової плівки, тому що вона не дуже термостійка.

Порада: пластик ідеальний для сухих і холодних продуктів. При розігріванні їжі в мікрохвильовці віддавайте перевагу склу.

Мідь

Вона рівно тримає тепло, швидко нагрівається, повільно остигає, страви не пригорають. Недолік - здатність до окислювання: мідь може вступати в реакцію з азотною кислотою, що міститься у мийних засобах. Часто зсередини посуд покривають іншим металом, щоб мідь не стикалася безпосередньо з продуктами. Якісний посуд з міді коштує дорого.

Порада: використовуйте його для приготування варення — ідеальний розподіл тепла вбереже від пригоряння цукру.

Кераміка

Кераміка не виділяє ніяких шкідливих речовин. У горщиках з необпаленої глини можна готувати без води і жиру - якщо попередньо ненадовго опустити посудину у воду. Але неглазуровану кераміку не можна мити з використанням мийних засобів. Кераміка досить важка, громіздка і б’ється. Крім того, холодну кераміку не можна ставити в розігріту духовку.

Порада: читайте маркування — фарби, якими покритий посуд, можуть виділяти токсини.

Чавун

Посуд міцний, довговічний, рівномірно нагрівається, добре витримує високі температури. Знавці віддають перевагу сковородам і сотейникам без покриття: приготовлена в них їжа має найкращі смакові якості. Перед початком використання чавун варто прогріти з невеликою кількістю олії, а після використання - протерти серветкою, просоченою олією, і зберігати в такому виді.

Порада: не використовуйте абразивні речовини — їжа буде приставати до дна.

Скло

Посуд зі скла екологічний, досить практичний, виглядає дуже естетично, його можна використовувати і для приготування страв, і для їхньої сервіровки. Але він б’ється, не витримує контрасту температур, іноді його важко відмити.

Порада: звертайте увагу на маркування — там зазначений ступінь термостійкості і те, чи є цей посуд небитким та удароміцним.

Дерево

Головний недолік: якщо поверхня ушкоджена, і на ній залишаються мікрочастинки їжі, це створює сприятливий ґрунт для мікробів. Найбільш стійким щодо цього вважається бамбук.

Порада: дерев’яне начиння можна чистити крупною сіллю і протирати білим оцтом, це дозволить усунути і мікроби, і запахи.

Антипригарне покриття

Воно дозволяє готувати з мінімальною кількістю олії і надає можливість харчуватися з більшою користю для здоров’я. Але використовувати сковорідки та каструлі з антипригарним покриттям варто тільки з доведеною високою якістю.

Експерти Американського агентства захисту навколишнього середовища, спираючись на дослідження, проведені в липні 2005 року, попереджають: використання посуду з низькоякісним полімерним покриттям може бути пов’язане з ризиком виділення канцерогенних речовин.

Для чищення посуду такого типу не можна використовувати абразиви та розігрівати його до високих температур, особливо без їжі. Міняти посуд з антипригарним покриттям потрібно, як тільки порушується його цілісність і поверхня втрачає первісний вигляд.

31.01.2019



Рівне-Ракурс №10 від 31.01.2019p. 
На головну сторінку