Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №898 від 31.01.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як розібратися у розмірах постільної білизни

Як розібратися у розмірах постільної білизни

Стандарт постільної білизни, прийнятий на Заході, ми називаємо «євро». При цьому кожна із західних країн має свої «євро розміри». Так, американські мірки не співпадають з європейськими, а європейські - з вітчизняними.

Тому цілком закономірно, що наша подушка навряд чи «потоваришує» з німецькою наволочкою, а американська простиня - з європейським матрацом. Найбільше з усіх предметів постільного комплекту розходження, залежно від країни-виробника, проявляються у розмірах і формі наволочок. Експерти радять завжди звертати на це увагу. Наприклад, французи віддають перевагу квадратним подушкам розміром 65x65 см, німці - 80х80 см, а іспанці та італійці люблять спати на прямокутних подушках 50х70 см.

Сучасні виробничі угоди привели до обмеження кількості стандартних розмірів комерційних постільних приналежностей для матраців і пружинних матраців. Вони залежать від країни виготовлення.

Односпальне ліжко.

У Європі типовою вважається довжина матраца 200-210 см, а розмір односпального ліжка варіюється лише шириною. Те, що в Старому Світі називається одномісним ліжком або матрацом (шириною 90-100 см), в американському варіанті відповідає розміру Twin (99х190 см). Останній розрахований на людей невеликого зросту: у нас ліжка такої довжини позиціюють як «підліткові». Тому для більшого комфорту запитуйте американський розмір односпального ліжка Twin X-Long (також відомий як Extra Long Single) - 99х203,2 см.

Полуторне ліжко.

Вузьке ліжко на двох, іменоване у побуті «полуторкою», відповідає європейському двоспальному, шириною 140-160 см. Серед американських модифікацій йому умовно відповідають Double (воно ж Full) 137,2х190 см або Queen 152,4х203,2 см.

Двоспальне ліжко.

Повноцінне двоспальне ліжко має в європейському варіанті ширину 180 або навіть 200 см. Американці оперують терміном «королівські» двоспальні ліжка. Східні «королі», як правило, ширше (Standard King, Eastern King, King) - 193/198х203,2 см. Зате західні (Western King, California King) довше - 182,9х213,36 см.

Зрозуміло, що стандартні європейські матраци не підходять до ліжок, привезених зі США. Винуваті все ті ж одиниці виміру - дюйми і сантиметри. При переведенні у звичну для нас метричну систему круглі цифри перетворюються в дробові: 60х80 дюймів у 152,4х203,2 см. Жоден європейський виробник не виготовляє серійно моделі подібних розмірів.

Не зайвим при виборі країни-виробника буде врахувати і той факт, що замість стандартних підодіяльників американці звикли використовувати простирадло, що пристібається на блискавці або ґудзиках до ковдри (один з різновидів - з одворотом у головах). Зрозуміло, що такому варіанту вибору повинна відповідати і ваша ковдра.

У закордонних комплектах також часто зустрічаються простирадла на резинці. Вони досить зручні у використанні, тому що фіксуються на матраці, не мнуться і не сповзають.

Але за рахунок наявності резинки та бічних полотен, що збираються у складки, з ними доведеться повозитися при прасуванні після прання. Якщо цей момент вас не лякає - шукайте на упаковці білизни позначку fitted sheet.

Експерти радять: при покупці, незалежно від фірми, країни виробника і умовного маркування, завжди дивіться на розміри в сантиметрах - і ніколи не помилитеся.

Як говориться, «головне - щоб костюмчик сидів». При правильному виборі розмірів комплекту довжина і ширина підодіяльника та наволочки повинні бути більше відповідних розмірів ковдри і подушки, у середньому, приблизно, на 5 сантиметрів - для вільного облягання.

31.01.2019



Рівне-Ракурс №10 від 31.01.2019p. 
На головну сторінку