Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №899 від 07.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

«Він обожнював моє тіло й ненавидів мізки».

«Він обожнював моє тіло й ненавидів мізки».

В акторки Ави Ґарднер усі три шлюби були нещасливі

Американський актор і співак Френк Сінатра й акторка Ава Ґарднер були у шлюбі з 1951-го до 1957-го. Вона народилася 24 грудня 1922 року в містечку на сході США. Батьки — фермери, вирощували тютюн. Була сьомою й останньою в них дитиною. У 18 років поїхала в Нью-Йорк провідати старшу сестру. Її чоловік-фотограф зняв вродливу родичку і прикрасив знімками вітрину свого ательє. Фото побачив клерк із кіностудії й дівчину запросили на проби. ”Говорити вона не вміє, рухатися не вміє, грати — теж. Але, чорт забирай, вона приголомшлива!” — сказав продюсер і взяв її на роботу.

— Як тільки ми зіткнулися, я просто голову втратив. Вона начебто мені щось у склянку підсипала, — ділився з друзями американський актор і співак Френк Сінатра про першу зустріч із голлівудською знаменитістю Авою Ґарднер.

Це було 1950 року на прем’єрі одного з фільмів. Для обох та зустріч стала коханням із першого погляду.

— Того вечора ми не стали коханцями, це було б дешево і неправильно, — казала актриса згодом. — Але почуття накрило мене. Я зустріла чоловіка свого життя.

Найрозкішніша брюнетка Голлівуда, із білосніжною шкірою і зеленими очима, 28-річна Ава Ґарднер пережила вже друге розлучення. Першим її чоловіком був актор Міккі Руні. Нині йому 92, він досі знімається у фільмах. 1941 року Міккі зустрів Аву в одному з кінопавільйонів і втратив дар мови. Руні викидає величезні гроші на ресторани, купує букети зі ста троянд і щодня освідчується. Ава тільки сміється.

— Що — йому ніяк не вдається залізти вам у трусики? — сказала його мати, якій Міккі представив свою наречену. — Інакше б він не одружувався.

У шлюбну ніч Ава поволі п’є шампанське, щоб відтягти основний момент: вона ще цнотлива. Але Міккі не оцінив цього подарунка.

— Увесь медовий місяць він залишав мене, як валізу, на зберігання рекламному агенту студії, — розповідала Ава пізніше в інтерв’ю. — Він постійно був зайнятий роботою, перегонами, покером з приятелями. А я сиділа вдома із вечерею, яка нікому не потрібна.

Цей шлюб тривав менш, як рік.

— Я була настільки дурна, що вважала, ніби одруження може змінити людину.

У другий шлюб її затягнув віртуоз-кларнетист Арчі Шоу. Ґарднер п’яніла від джазу, бурбона і сигарет із марихуаною, на які її підсадив чоловік.

— Він уважав себе інтелектуалом і постійно дорікав мені, що я прочитала лише «Звіяних вітром». Він учив мене грати в шахи, записав на курси англійської літератури та психоаналізу. Дорікав, що ходжу будинком боса: «Як можна бути такою селючкою?». Він обожнював моє тіло й ненавидів мізки. Через 10 місяців я не витримала і подала на розлучення. Жити з Арчі — нудьга, усе одно, що вчитися в коледжі. Тому краще піти самій, ніж дочекатися, коли тебе відрахують, — сміялася.

Ці два шлюби так налякали Аву Ґарднер, що вона не піддалася умовлянням на 17 років старшого за неї мільярдера Говарда Г’юза, який просто-таки діставав актрису пропозиціями. Він возив їй діаманти від «Тіффані». І навіть коробки, набиті десятками тисяч доларів.

— Здавалося, він натискає кнопку — і до моїх послуг літак, гоп — і апартаменти в готелі, гоп — і вікенд у Мексиці. Якщо мені хотілося побути самій — він миттєво зникав. Говард — щасливий квиток для такої дівчини, як я. Але він хотів мною розпоряджатися, слідкував, ніякої незалежності. А я цього терпіти не могла! Крім того, треба було з ним спати, а мені не хотілося, — згадувала Ава на схилі літ.

Й ось тепер в її житті з’явився Сінатра. Подруги стримують Аву:

— Не будь дурною, він розіб’є тобі серце. Він не вміє кохати. У нього репутація ловеласа і підростають троє дітей.

Та їх обох уже охопила пристрасть.

— На Френні шкода дивитися, — якось навіть вирвалося у дружини Сінатри, яка звикла до інтрижок чоловіка. — Він то сяє, як новий долар, коли вона погоджується пообідати з ним, то схожий на побитого пса, бо вона не сприймає його всерйоз.

Що Френк тільки не робить для Ави: співає під її вікном серенади, записує в студії пісню для неї. Водить на свої концерти, боксерські поєдинки, годує її улюбленою італійською кухнею. Рік вони ховаються від журналістів. Одному Френк навіть набив пику, коли той хотів сфотографувати їх удвох. Ава врешті-решт не витримує і, не попередивши Френка, утікає до Іспанії. Їй набридло ховатися та його обіцянки розлучитися. За кілька днів він бачить її фото в газеті: Ґарднер обіймається з тореадором. Сінатру забирають у лікарню з передозуванням снодійним. Невдовзі один із друзів витягує його із духовки, наповненої газом. Стривожена Ава повертається в США. Сінатра нарешті розлучається.

На весілля Ава подарувала Френкові медальйон зі своїм портретом, а він їй — норковий палантин. Весільна подорож минула на Кубі: молодята обійшли всі казино і бари.

Їм добре разом. Саме в цей період Сінатра отримує «Оскара» за пісню «Доки є справжні чоловіки». Але коли пара повертається додому, їхні стосунки гіршають: вони сваряться через взаємні ревнощі. Ава заробляє більше за Френка, у неї стається викидень. Першу річницю одруження вони святкують у Кенії, де Ава знімається у стрічці «Сніги Кіліманджаро».

— Я двічі була заміжня, але ще ніколи так довго: цілий рік! — сказала вона тоді.

Френк протримався в ролі однолюба рік, а потім із головою пірнув у веселі вечірки в Лас-Вегасі із довгоногими танцівницями, до яких у нього була слабкість. А далі — роман із Мерилін Монро. Ава не витримує і в страшній депресії тікає знову в Іспанію. Купує квартиру в Мадриді. Вони з Френком то миряться, то знову сваряться. Через шість років шлюб розпадається.

Сінатра вирішує знову оженитися — на актрисі Мії Ферроу. А перед весіллям телефонує Аві:

— Я все ще кохаю тебе, — шепоче у слухавку.

Ава місяцями сидить у зачиненому будинку. У кіно знімається зрідка, спілкується лише з кількома друзями. Якось їй запропонували зіграти роль багатої і самотньої жінки.

— Ви що знущаєтеся? Я все життя її граю!

Стрес актриса знімає алкоголем. В останні роки життя друзі все частіше її помічають із чаркою.

— Із багатьох напоїв що я пила, я не пам’ятаю, щоб мені сподобався хоч один. Єдина причина по якій я пила — покінчити із сором’язливістю, — каже якось.

Вона пропонує випити навіть журналістам, які приходять до неї брати інтерв’ю. У неї зривається:

— Я мрію дожити до 150 років. Але в той день, коли я помру, я б хотіла бути із сигаретою в одній руці та склянкою віскі в іншій.

1986 року Ава Ґарднер переживає два серцевих напади. Її частково паралізує. Сінатра мчить до неї. Купує найдорожчі ліки, оплачує медичні рахунки.

— Нікого в житті я так не кохала, як Френка, — говорить вона тоді в інтерв’ю. — Якби в мене виходило ділитися ним з іншими жінками, ми були б щасливими.

Вона померла від пневмонії 22 січня 1990 року.

— Я так втомилася... — сказала перед смертю 67-річна акторка.

На похороні за натовпом людей, які прощалися з однією з найкрасивіших жінок в історії Голлівуда, їхав чорний лімузин. Із нього так ніхто й не вийшов. Але всі знали, що там був Френк Сінатра. Він пережив Аву на вісім років.

Називала Хемінґвея татом

Ава Ґарднер дружила з письменником Ернестом Хемінґвеєм. Називала його «тато». Обоє любили кориду. Ава знялася в трьох стрічках за мотивами творів письменника: «Сніги Кіліманджаро», «Сонце ще сходить» і «Вбивці». Після останнього фільму, де вона співала пісню про чуттєве кохання, журнал «Есквайр» назвав її «міс повією 1946 року». Хемінґвей, який любив цю постановку і часто показував її гостям, заступався за Аву:

— Її треба приймати такою, якою вона є, з усіма її капризами, пороками, красою, сумбурною добротою і чарівними таємницями.

07.02.2019



Рівне-Ракурс №10 від 07.02.2019p. 
На головну сторінку