Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №899 від 07.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Що робити, коли заклало ніс

Що робити, коли заклало ніс

Ви втомилися від постійно закладеного носа? Це заважає вам займатися повсякденними справами? Пропонуємо вам швидкі та легкі способи вирішення «носових» проблем.

Порада 1. Зробіть спрей для носа власноруч

Додайте 1 ч. л. солі в склянку теплої води й ретельно перемішайте. Закапайте солону воду в ніс за допомогою піпетки, відкинувши голову назад. Зачекайте 10 секунд і обережно вилийте солону воду і слиз із ніздрі. Повторіть із другою ніздрею.

Порада 2. Прийміть гарячий душ

Прийміть гарячий душ протягом 10-15 хв. Вода повинна бути настільки гарячою, наскільки ви зможете витерпіти. Дихайте глибоко, заповнюючи легені і ніс парою.

Порада 3. Подихайте над каструлею з гарячою водою

Переконайтеся, що вода вас не ошпарить. Додайте у воду трохи ромашкового чаю, а на голову накиньте рушник, щоб вдихати якомога більше пари.

Порада 4. Залишайтеся у вертикальному положенні

Залишайтеся у вертикальному положенні і підкладайте під голову додаткову подушку, коли спите. Якщо ви лежите на боці, то закладеність, яка викликана вазомоторним ринітом, може поширитися і на іншу частину носового проходу, що погіршить ситуацію. Підкладіть під голову кілька подушок і намагайтеся спати на спині.

Порада 5. Скористайтеся теплим компресом

Прикласти його треба до зовнішнього боку носа. Як компрес підійде шматок тканини, рушничок. Прогрійте тканину в мікрохвильовці протягом 1,5-2 хв., потім прикладіть її до носа на 20-30 секунд. Відкладіть тканину на 5-10 секунд. Повторюйте, доки не відчуєте полегшення.

Порада 6. Використовуйте засоби від застуди та алергії

Протинабрякові засоби можна придбати в аптеці без рецепта. Активним інгредієнтом таких засобів найчастіше є псевдоефедрин або фенілефрин. Ці препарати добре справляються із симптомами застуди та алергії, проте не усувають при цьому саму причину.

Однак їх не можна використовувати більше трьох днів поспіль, оскільки вони здатні погіршити стан і викликати медикаментозний риніт.

Порада 7. Зробіть масаж

Якщо ви втомилися від ліків або просто хочете спробувати щось нове, приділіть кілька хвилин масажу обличчя.

- Помістіть вказівні пальці на внутрішній бік очей, трохи вище носа, але нижче брів. Круговими рухами, спрямованими від центру кола, масажуйте синусові пазухи навколо носа протягом 20-30 секунд.

- Помістіть вказівні пальці на зовнішній бік очей, просто під ними. Круговими рухами, спрямованими від центру кола, масажуйте синусові пазухи навколо очей 20-30 секунд.

- Помістіть великі пальці на вилиці. Круговими рухами, спрямованими від центру кола, масажуйте вилиці 20-30 секунд. Повторюйте масаж, доки не відчуєте полегшення.

Порада 8. Зробіть власний зволожувач

Зволожувачі збільшують кількість вологи в повітрі. Існує безліч видів зволожувачів, які можна придбати в магазинах та аптеках. А ви можете зробити свій власноруч.

Доведіть воду до кипіння, поставте каструлю на підставку для гарячого посуду і залиште в кімнаті. Тепла пара збільшить вологість повітря у кімнаті.

Однак не зловживайте зволожувачем. Він допомагає, але лише до певного моменту. Якщо ваша кімната стала схожою на сауну, то це принесе більше шкоди, ніж користі.

Порада 9. Пийте багато чаю

Чай потрібен, щоб і водний баланс в нормі підтримувати, і подразнене горло заспокоїти (а подразнене і хворе горло – вірний супутник закладеного носа). Добре допоможе від закладення носа гарячий чай з лимоном і медом. Вичавіть у чашку сік свіжого лимона, додайте 2 ст. л. меду і залийте гарячою водою.

Порада 10. Не забудьте про ефірні олії

Візьміть 5 ч. л. оливкової олії, влийте їх у чашку, додайте 5 крапель чистої ефірної олії евкаліпту. Ретельно перемішайте. Опустіть кінчик серветки у розчин. Помістіть його у ніздрю. Візьміть ще одну серветку і повторіть все, але вже для іншої ніздрі. Робити процедуру потрібно щовечора, за дві години до сну. Якщо ситуація дуже складна, то здійснюйте її і вранці.

Крім того, можна поставити чашку з евкаліптовою олією неподалік ліжка. Випари ефірної олії допоможуть нормально дихати під час сну.

07.02.2019



Рівне-Ракурс №10 від 07.02.2019p. 
На головну сторінку