№926 від 15.08.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Квітки липи використовуються як сильний потогінний, жарознижувальний, відхаркувальний, сечогінний, протисудомний, протизапальний і знеболювальний засіб.
У вигляді припарок і примочок відвар суцвіть липи застосовують від опіків, виразок, запалень гемороїдальних вузлів, ревматичних і подагричних болів у суглобах.
Заготовляють липовий цвіт під час цвітіння: збирають суцвіття, коли розпустилося більше половини квіточок.
Не радять вживати настої і відвари з липового цвіту людям із серцевими захворюваннями, при схильності до алергічних реакцій. Якщо пити липовий настій кілька місяців і більше, може різко знизитися гострота зору. Тому не можна вживати його постійно.
Рецепти:
- Настій із квіток липи: 1 ст. ложку подрібнених квітів залити 1 склянкою окропу. Настояти 40 хв. і процідити. Приймати по 1 склянці 3-4 рази на день у теплому вигляді при застуді, бронхіті, туберкульозі легень, головному болю, кашлі, катарі бронхів. Зовнішньо у вигляді полоскань при ангіні та хворобах ротової порожнини. Також ним протирають обличчя за жирної шкіри, вуграх; застосовують при виразках, опіках, гемороїдальних вузлах, подагричних болях, ревматизмі.
- Настій липового цвіту із содою: беремо 1 ст. ложку квіток на 1 склянку окропу, настоюємо протягом 25 хвилин, додаємо 5 г питної соди. Це прекрасний засіб для полоскання горла при ангіні.
- Відвар із квіток липи: беремо 1 ст. ложку сухих квітів – на склянку води, кип’ятимо 10 хвилин на малому вогні, проціджуємо. П’ють на ніч за ревматизму, грипу й застуди.
15.08.2019 |
Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2019p. На головну сторінку |