№928 від 30.08.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Компост є корисною та необхідною підгодівлею всіх рослин, особливо тих, які потребують добрив, наприклад: троянда, огірки, капуста. Плюс компосту полягає в тому, що він не зашкодить корінню і забезпечить потрібне підживлення рослин і культур.
Багато садівників переконані – гній за своїми поживними речовинам набагато корисніший, ніж компост, тільки це не завжди правда, для того, щоб сказати що краще і корисніше, необхідно володіти інформацією про спосіб приготування добрива і його складових. До того ж, гній, сьогодні, коштує дорого, а компост може бути його бюджетним варіантом.
Що потрібно для якісного і корисного добрива? Що додати в найкращий компост для кращого перегнивання і як його приготувати?
На початку, приготуйте бочку, на одну третину наповніть дрібно нарізаними бур’янами, зеленню інших садових культур, і травою. Відповідно, чим якісніше ви наріжите, тим краще вийде добриво.
Далі, ретельно утрамбуйте зелень в бочці і залийте теплою водою на 5 см вище всієї маси і поставте на сонці, в тепле місце, там вона повинна простояти близько десяти днів і бродити. Не забувайте періодично перевіряти кількість води, якщо бачите, що вона вбралася, залийте потрібну кількість. Після десяти днів наповніть бочку до країв водою і перемішайте.
Візьміть гнойову суміш або курячий послід, і додайте в бочку. Приготуйте близько п’яти відер тирси, залийте двома відрами розчину в окремій ємності і все ретельно перемішайте, всю готову суміш вилийте в першу бочку.
Суміш повинна вийти пухкою, щоб змогла насичуватися киснем. Якщо бачите, що компост виходить густим, візьміть більше тирси або торфу. Через пару днів, маса прогріється, ще трохи терпіння і буде готовий якісний, корисний, найкращий, хороший компост.
Часто додають садівники для створення компосту хворі рослини, бур’яни з великими корінням, хімікати, будматеріали, залишки їжі — це величезна помилка і так робити не можна, ви тільки погіршуєте якість компосту.
30.08.2019 |
Рівне-Ракурс №10 від 30.08.2019p. На головну сторінку |