№930 від 12.09.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Варенуха – український алкогольний напій. Готується ця міцна настойка по незвичайному рецепту з горілки або самогону, спецій, меду, сухофруктів, трав, томлена й запарена протягом декількох годин у печі в горщиках. Смак її чудовий, і аналогів цьому українському напою немає.
Інгредієнти:
Сушені фрукти – 150 г,
горілка (якісна) – 1 л,
мед – 250 г,
лавровий лист – 1 шт.,
шматочок хліба житнього,
небагато води й борошна й рослинна олія – 1 ч. л. ( для тіста),
імбир, гвоздика, к
кориця – по 1/2 ч. л.,
духмяний перець – 2-3 горошини.
Сухофрукти помити й скласти в горщик. Залити фруктово-ягідну суміш горілкою.
Горщик накрити кришкою й поставити томитися на 7-8 годин у тепле місце. За цей час фрукти розбухнуть, а горілка, убравши їх аромат, придбає приємний аромат.
Поки настоюється напій, готуємо прісне тісто з борошна, води й олії.
Після закінчення настоювання сухофруктів у горілці, туди ж додаємо мед і спеції. Розмішуємо дерев’яною ложкою.
Горщик запечатуємо товстим шматком хліба (підійде бородінський) замість кришки й зверху все ретельно обмазуємо приготовленим тістом (це робиться, щоб не допустити випару алкоголю через потрапляння повітря в горщик).
Ставимо підготовлений у такий спосіб горщик у розігріту до 80-90 °С духовку й залишаємо на 10-12 годин. За температури понад 90 °С кришку може сильно піднімати (додатково можна покласти на кришку невеликий гніт, приміром, тарілку).
Після цього горщик дістаємо, напій охолоджуємо, проціджуємо й переливаємо в пляшки.
12.09.2019 |
Рівне-Ракурс №10 від 12.09.2019p. На головну сторінку |