Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №954 від 10.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Яка закуска до коньяку

Яка закуска до коньяку

Будь благородний напій вимагає відповідного кулінарного оформлення, що дозволить повною мірою оцінити його смакові якості. Тому щоб повною мірою насолодитися букетом аромату хорошого коньяку, бажано знати, яка закуска підходить до коньяку, чим запивають коньяк, чи можна пити коньяк з колою, і тому подібні правила етикету.

З чим прийнято пити коньяк

З того, що треба закушувати коньяк, в першу чергу можна назвати різні сорти твердого сиру. Подібна закуска до коньяку відмінно оттенит аромат напою, а також протягом певного часу на заваді «забивання» смакових рецепторів, що дозволить відчувати аромат коньяку максимально довго.

До переліку того, чим закушують коньяк з етикету, всупереч поширеній думці, не відноситься лимон. Даний продукт, через досить інтенсивного смаку, повністю перебиває аромат напою і на протязі тривалого часу перешкодить відчуття тонкого смаку.

За етикетом, правильно подавати коньяк на десерт, коли вживання основного переліку страв вже завершено. Тому дуже часто під коньяк дорогих марок такі як тут закуску не треба подавати взагалі.

З огляду на ту особливість, що в наших краях прийнято готувати закуску для подібних цілей на швидку руку, можна привести ряд простих рецептів. При цьому, однозначно визначити, який варіант з перерахованих кращий, досить складно, так як всі чоловіки віддають перевагу різним смаковим сполученням з даним видом напою.

Легкі закуски до коньяку на швидку руку

Список того, що подають до коньяку на закуску, досить великий, і крім зазначених вище базових варіантів, включає досить широкий спектр різних продуктів, що поєднуються за смаковими і іншим властивостям з даними напоєм.

До переліку того, чим можна закусити коньяк, можна віднести наступні варіанти:

фрукти, які ростуть в тій же місцевості, де був виготовлений коньяк (груші, яблука, виноград, полуниця);

різні горіхи;

страви з нежирного м'яса (наприклад, телятина, м'ясо птиці);

морепродукти (ікра, сьомга, устриці).

Також до того, чим правильно закушувати коньяк, можна віднести маслини і різні сорти твердого сиру.

Деякі любителі цього напою до переліку закусок, з якими п'ють коньяк, відносять також мед.

Кращі закуски для коньяку

Крім простих варіантів, можна привести рецепти закусок під коньяк, що вимагають певної підготовки. До розряду такої закуски до коньяку на швидку руку можна віднести сирно-горіхові кульки.

Рецепт такий закуски до коньяку включає 200 г волоських горіхів, по 100 сиру і фети, невелику жменю зеленого базиліка. Для приготування такої закуски під коньяк спочатку подрібнюються волоські горіхи, потім за допомогою блендера до стану однорідної маси перемішуються фета, базилік і сир. З отриманої маси формуємо кульки, обкачуємо в горіхах і поміщаємо на півгодини в холодильник.

Крім того, до закусок, з якими треба пити коньяк, можна віднести твердий сир з горіхами і медом. Якщо шматочок сиру з закріпленим на ньому горіхом вмочити в мед після ковтка коньяку, виходить досить неординарне смакове поєднання.

Присутність лимона в рецепті не можна віднести до списку кращих закусок до коньяку, але з огляду на існуючі у нас традиції закушувати коньяк лимоном можна привести додатково і такий варіант.

Зокрема, серед того, з чим п'ють коньяк, існує закуска з фруктів, шоколаду, сиру і горіхів.

Для її приготування потрібно взяти: по 50 г твердого сиру і гіркого шоколаду, 6 волоських горіхів, по одному апельсину і лимону. Нарізаємо неочищений апельсин і лимон тонкими кружальцями, укладаємо гуртки лимона на апельсин, злегка посипаємо цукром. Натираємо на дрібній тертці сир і шоколад. Насипаємо на одну половинку гуртка лимона тертий сир, а на іншу - шоколад, зверху кладемо пару шматочків волоського горіха.

Чим краще запивати коньяк

З того, чим краще запивати коньяк, можна назвати сухе біле вино. Завдяки близькості за складом спиртів, що входять до складу цих напоїв, алкогольне отруєння від змішування різного алкоголю наступити не повинно, а поєднання смаків вина і коньяку дозволить повною мірою насолодитися вишуканим напоєм.

Також до переліку того, чим запивають коньяк, можна віднести мінеральну воду без газу.

Не варто змішувати коньяк з колою, так як, по-перше, при змішуванні алкогольних напоїв з газованими сп'яніння настає набагато швидше, а по-друге, поєднання речовин, що містяться в колі і коньяку, в результаті реакції між собою робить досить сильний негативний вплив на організм.

До того, з чим можна пити коньяк, відноситься хороший кави. При цьому, між собою ці напої не змішуються. Спочатку випивається чашка кави, а потім - невелике (до 50 г) кількість коньяку. За етикетом, прийнятим у Франції, після зазначеного поєднання кави і коньяку зазвичай подають сигару. При бажанні, зазначену послідовність можна повторити спочатку в тій же послідовності.

Таким чином, перелік варіантів того, з чим п'ють коньяк чоловіки, досить великий. Види продуктів, з чим краще пити коньяк, обмежується переважно за смаковими критеріями, так як деякі види використовуваних закусок (наприклад, лимон), мають надмірно інтенсивним смаком, в результаті чого відчути аромат коньяку буде неможливо. При цьому кінцевий вибір того, яка закуска найкраща, буде залежати в першу чергу від особистих переваг чоловіки.

Вибір варіантів, чим запивають коньяк, на відміну від попереднього, буде в значній мірі залежати від особливостей хімічного складу використовуваного продукту. Наприклад, коньяк з колою не п'ють через негативного впливу поєднання речовин, що містяться в даних напоях.

Закуски для інших спиртних напоїв

А чим ви віддаєте перевагу закушувати коньяк? Які оригінальні рецепти закусок до коньяку ви знаєте? Давайте поділимося ними в коментарях.

Парадоксально, але в країні, де міцний алкоголь вживають в досить великих кількостях, культура їх дегустації залишається на низькому рівні. Чим закушують коньяк, знають всі, але як це робити правильно і які напої доречно подавати разом з ним, варто розібратися.

Чим краще закушувати коньяк

Цінителі і гурмани, які мають можливість вживати коньяк високої якості, вважають, що закушувати цей напій - блюзнірство. Краща закуска до коньяку - це її відсутність. Адже практично будь-яку страву, яким закушують напій, впливає на смакові рецептори і просто забиває смак напою. А оскільки в коньяку хорошої якості високо цінується післясмак, то має сенс його зберегти, а не перебити. Французи після келиха Martell або Hennessy традиційно допускають лише викурювання хорошою сигари, але ніяк не продукти кулінарії.

Однак на пострадянському просторі стійко прижилася традиція закушувати цей напій. Чим краще закушувати коньяк, тут знають усі - лимоном або скибочкою сиру. І, якщо вже інший спосіб вживання російськомовним споживачам невідомий, варто розібратися, що ж їдять з коньяком там, де він був створений. Французи вважають за краще подавати до застілля паштети і шоколад. Ці продукти не заважають відчути смаковий букет напоїв, витримка яких більше 10 років. Менш витримані можуть подаватися разом з твердими сирами, морепродуктами, маслинами, фруктами.

Легкі закуски на швидку руку

Якщо передбачається застілля, перевагу слід віддати закусок до коньяку на швидку руку. До нього підійдуть легкі страви, які не створюють тяжкості і не залишають довгого післясмаку. З м'ясних страв доречні нежирні сорти м'яса, подані у вигляді паштету або нарізки. Один з найпоширеніших варіантів - канапе або тарталетки (можна з ікрою), також підійде сир фета, змішаний з пряними травами, суміші на основі горіхів і меду. Особливо пікантним буде поєднання з устрицями або мідіями, морськими гребінцями або кальмарами.

На питання, чим закушувати коньяк з етикету, відповідь проста: шоколадом, горіхами, оливками і сирами. Якщо вже заїдання напою будь-яким продуктом передбачено в традиціях заходи, на якому відбувається дегустація, то краще віддати перевагу ці страви. У дорогих ресторанах часто подають мед в піалі, горіхи, нарізані яблука і виноград. Однак відповідь на запитання, чим закушувати коньяк правильно, за умови, що подається дорогою витриманий напій, залишається однозначний - нічим. Щоб зберегти дорогоцінний післясмак і відтінити його, доречно лише розкурювання сигари.

Чим краще запивати коньяк

Як правильно пити коньяк і чим закушувати - питання цікаве. По-перше, цей алкоголь не стільки п'ють (щоб захмеліти), скільки потягують (щоб насолодитися). Варто сказати, з чим п'ють коньяк і чим закушують на його батьківщині, у Франції. Французи, які знають толк в розпиванні благородного напою, часто подають коньяк разом з чашкою хорошої кави. Причому випити кави слід не після вживання алкоголю, а безпосередньо перед ним. Така послідовність допомагає найкращим чином розкрити смак хорошого витриманого алкоголю.

Бувають ситуації, коли до напою подають мінеральну воду. Але цей варіант доречний тоді, коли передбачена дегустація декількох сортів і з'являється необхідність освіжити смакові рецептори між сеансами дегустації.

В інших випадках можна подати фруктовий сік, переважно з білого винограду. Головна умова - сік повинен містити невелику кількість цукру, тобто не бути солодким. Можна подавати яблучний, гранатовий, грушевий сік, або їх купаж з виноградним. Виграють ті, хто не знає, що подають до коньяку на закуску, тому що в кращому випадку - нічого. У гіршому - горіхи, сир і шоколад.

Як правильно вибрати коньяк

Яка закуска підходить до коньяку, зрозуміло, але вибрати якісний продукт буває не так просто. Основний критерій для орієнтиру - це вартість. Зрозуміло, що і місце покупки має бути відповідним. Дорогий витриманий алкоголь рідко продається в дрібних продуктових магазинах і навіть у великих мережевих супермаркетах. Шукати його треба швидше в великих АЛКОМАРКЕТ або магазинах, що спеціалізуються на продажу алкоголю. Коньяк часто фальсифікують, сподіваючись на те, що пересічний споживач насилу відрізняє дорогий алкоголь від підробки з оформлення.

Важливо звертати увагу на ціну. Витриманий продукт за низькою ціною повинен насторожити. Не варто обходити увагою і те, як він оформлений. Етикетка з хорошим дизайном, щільно прилегла кришка, а, можливо, і подарункове оформлення - хороші ознаки. Щоб переконатися в якості витримки, пляшку можна перевернути вниз шийкою. Звернути увагу слід на те, як стікають краплі з дна пляшки вниз. Важко і повільно падаючі краплі свідчать про гарну витримці, швидко стікає рідина - про поганий.

Що не можна подавати до коньяку

Існує невеликий перелік продуктів, які подавати до дорогого алкоголю недоречно. Закуска до коньяку не повинна бути дешевою і грубою. Такі бюджетні продукти, як крабові палички, низькоякісні сири, річкова риба - однозначно неприйнятні. Чи не занадто гармонійно поєднується напій і з благородною рибою. Набагато більш підходящим варіантом будуть молюски. Подавати чи не подавати лимон - питання спірне. Багато настільки звикли до нього на будь-якому застілля, що без такої закуски не уявляють розпивання міцних напоїв.

Якщо подаються фрукти, то дотримуються просте правило: до алкогольного продукту, виробленого в холодному кліматі, слід подавати відповідні фрукти і ягоди - полуницю, яблука, виноград, або груші, до алкоголю, зробленому в жаркому кліматі, підійдуть цитрусові, інжир, персики. Не варто подавати до столу, де пропонують до дегустації дорогі алкогольні напої, такі продукти, як жирні сорти м'яса, ковбасу, кремові кондитерські вироби. Недоречно ставити на такий стіл солодку газовану воду, пиво і дешеві вина.

Будь благородний спиртосодержащий напій, безсумнівно, вимагає розкішного кулінарного оформлення. Завдяки цьому дегустатор зможе гідно і максимально точно оцінити всі його смакові якості і гідності.

А щоб насолодитися смаком по-справжньому якісного коньяку, необхідно знати, яка закуска краще підходить до даного напою.

Невдалі закуски

Багато людей допускають грубі помилки, вибираючи закуску для коньяку.

Довідка! До цієї процедури слід підійти з належною увагою - вибирати їжу слід з розумінням.

Адже певні види продуктів можуть не тільки зіпсувати насичений смак коньяку, а й доставити аж ніяк не приємні відчуття споживачеві: швидке сп'яніння, ранкове похмілля, головний біль, страшний сушняк і так далі.

Існує ряд продуктів, які з різних причин не слід вживати з коньяком:

Лимон. Закушувати коньяк лимоном, чи ні - спірне питання. Одні люди поєднують даний продукт з міцним спиртовмісних напоєм, а інші - ні. Цей цитрус огидно поєднується з коньяком, оскільки сильно перебиває його смак. Проте, в Російській імперії, за часів правління Миколи II, представники знаті закушували коньяк лимоном. Звідси і виникло поняття «Ніколашку» - часточки лимона, якими закушують коньячний напій.

Торти і тістечка. Людський організм влаштований таким чином, що в першу чергу він почне розщеплювати продукти, що містять глюкозу. В результаті відбудеться викид інсуліну в рідку сполучну тканину (кров), а людину, яка закушувала коньяк солодким тортом, очікує надзвичайно швидке сп'яніння, а вранці - головні болі, жорстке похмілля, тому що організм отруївся токсинами.

Гострі продукти. Такі продукти прискорюють і одночасно підсилюють негативний вплив алкоголю на організм людини. А коньяк в поєднанні, наприклад, з гострим перчиком «забезпечує» опік слизової оболонки або стравоходу.

Помідори і мариновані огірки. Ці продукти не «ладнають» як з горілкою, так і з коньяком. Вплив органічних кислот овочів в поєднанні з міцним етиловим спиртом гарантує миттєве здуття живота і нетравлення харчових продуктів.

Жувальна гумка. Жуйка в поєднанні з міцним спиртовмісних напоєм негативно впливає на слизову, шлунок і стравохід. Тому, щоб уникнути печії та інших подібних синдромів, зажёвивать коньяк жувальною гумкою не рекомендується, навіть якщо терміново потрібно позбутися від моторошного перегару з ротової порожнини.

10.03.2020



Рівне-Ракурс №954 від 10.03.2020p. 
На головну сторінку