№957 від 26.03.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Пропонуємо любителям випічки 3 рецепти коржів з різних національних кухонь: індійської, узбецької та грецької.
Індійські паратхі
Інгредієнти:
На 6 коржів:
125 г цільнозернового борошна,
125 г борошна вищого сорту,
1/2 ч. л. солі,
100 мл молока,
пряжене масло (вершкове).
Приготування:
У глибоку миску просіяти обидва види борошна із сіллю. Влити молоко і близько 50 мл води, вимісити пластичне тісто. Дати тісту відпочити 15 хвилин.
Розділити тісто на 6 частин і кожну розкотати в корж. Покласти на корж 2 чайні ложки масла (на одну половину), посипати 1/2 ч. л. цільнозернового борошна і згорнути його трубочкою. Трубочку згорнути спіралькою і знову розкотати в тонкий корж.
Коржі смажити на невеликій кількості масла по 2 хвилини з кожного боку. Щоб корж не піднімався, злегка приминати його виделкою. Коржі виходять шаруватими. Подавати коржі гарячими.
Якщо ви не подаєте паратхі до столу відразу після приготування, загорніть їх у тканину, щоб вони залишалися теплими.
Узбецькі коржі
Коржі виходять чудовими: м’якими, пухкими, смачними! На другий день не черствіють! А головне готуються легко!
Інгредієнти:
200 мл молока,
30 г маргарину,
1 ч. л. сухих дріжджів,
0,5 ст. л. цукру,
0,5 ч. л. солі,
350 г борошна,
1 яйце,
кунжут для посипання,
масло для змазування листа.
Приготування:
Змішати борошно, дріжджі, сіль і цукор. Додати тепле молоко, розтоплений маргарин і яйце. Замісити тісто. Залишити в теплому місці до збільшення у два рази.
Обім’яти, дати підійти ще раз. Обім’яти, розділити на 3-5 частин (залежно від бажаного розміру), сформувати коржі.
Викласти на лист, накрити рушником і залишити на 10-20 хвилин. Змазати жовтком, посипати кунжутом. Випікати 15-20 хвилин при температурі 200 °С.
Грецька піта
Піти дуже зручно начиняти різними начинками. Відмінно підходять до шашлику і для шаурми, замість лаваша. Коржі виходять м’якими і смачними з тонким ароматом сходу.
Інгредієнти:
3 склянки борошна,
1 ч. л. солі,
1 скл. теплої води,
1 ч. л. сухих дріжджів (або 20 г свіжих),
1 ст. л. цукру.
Приготування:
Змішати цукор із дріжджами і третиною склянки води. Залишити хвилин на 15, щоб почали добре пінитися.
Змішати борошно із сіллю і влити в центр розчин дріжджів. Додати іншу воду та замісити тісто. Якщо потрібно додати ще води (щоразу по ложці). Тісто повинно бути дуже м’яким, але не липнути. Продовжувати місити 10 хвилин. Накрити миску вологим рушником і залишити здійнятися вдвічі (годину-півтори).
Обім’яти тісто і розділити на 8 частин. Кожну частину скачати в кулю і ввесь час накривати вологим рушником щоб тісто не висохло.
Застелити тацю папером для випічки. Кожну кулю розкотити у круглий корж товщиною 3-5 мм і діаметром 15 см. Перенести розкатані кола тіста на папір і накрити вологим рушником. Дати відпочити хвилин 30.
Нагріти духовку на максимально можливу температуру. Піти поставити в духовку і не відходити! Ваші кулі тіста повинні здутися як балон, не давати їм золотитися і підгорати, вони висохнуть. Як тільки розпухнуть, дайте їм ще півхвилини і виймайте.
Накрити рушником щоб стали м’якими. Час випічки приблизно 7-12 хвилин залежно від максимальної температури духовки. Трохи остиглі піти легше відходять від паперу.
26.03.2020 |
Рівне-Ракурс №10 від 26.03.2020p. На головну сторінку |