№964 від 14.05.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Знайти сьогодні справжнє вершкове масло – завдання не з легких. Адже під етикеткою з написом “вершкове” найчастіше криється дешевий спред. Це означає, що в ньому тваринний жир практично повністю замінений на рослинний.
У воді
У натуральному маслі рослинні домішки недопустимі, тоді як 75?% спреду складає саме рослинний жир. І виявити підробку просто: у склянку з окропом опустіть шматочок масла і уважно спостерігайте. Якщо масло повільно розчиняється у воді, забарвлюючи її у молочний колір, а жировий прошарок на ньому не піднімається на поверхню – продукт вершковий. Якщо ж масляна консистенція одразу ж спливає, моментально відшаровується і не забарвлює рідину – перед вами спред.
У каструлі
Важливими компонентами вершкового масла вважаються сухі речовини. Аби перевірити, чи не замінили їх штучними компонентами, треба нагріти шматочок продукту і довести до кипіння. Вже за кілька хвилин ви помітите, що у розчині з’являються чорні шматочки, які осідають на дні. Виявляється, що більше таких шматочків відшаровується від масляного розчину, то більше причин вважати, що масло натуральне.
У морозилці
Якщо такі експерименти вам не під силу – є ще простіший спосіб. На годину покладіть масло у морозилку. Потім дістаньте і спробуйте намастити його на хліб. Якщо ви з легкістю це зробите – будьте певними: перед вами маргарин або спред. Адже натуральне вершкове масло після такого охолодження стає крихким.
У сковороді
Крім того, неякісне масло може містити завищений вміст вологи. Перевірити це не складно, просто киньте шматочок масла на розігріту сковорідку. Спред моментально почне шкварчати і стріляти у всі боки.
І наостанок, запам’ятайте, справжнє масло не може мати жирність менше за 82?%.
14.05.2020 |
Рівне-Ракурс №10 від 14.05.2020p. На головну сторінку |