Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №964 від 14.05.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Правило чотирьох грядок для полуниці

Правило чотирьох грядок для полуниці

Довгий процес вирощування полуниці на одному місці призводить до виснаження ґрунту. Рослини з кожним роком все більше піддаються різним захвoрюванням і нападам шкідників, ягоди стають все дрібнішими, та й сам урожай значно зменшується. Тому полуницю необхідно пересаджувати. І робити це потрібно через кожні три роки.

Постійна пересадка заняття досить клопітке. Необхідно пам’ятати, коли пересаджувати ягоди, шукати зручне місце і готувати хорошу розсаду.

Для початку визначаємося з вибором відповідної сонячної ділянки. І ділимо її на 4 частини. Це може бути як одна ділянка землі, розбита на 4 грядки, так і 4 окремих грядки, розкиданих по всьому саду. Для себе відзначаємо, що ці 4 ділянки призначені під посадку полуниці.

Отже…

1 рік

У перший рік на заздалегідь підготовленій першій грядці в кінці серпня – початку вересня висаджуємо розсаду. Решта ділянок ми не чіпаємо.

2 рік

Навесні проводимо планову обробку нашої осінньої розсади. Решта три грядки засіваємо на свій розсуд. Найкраще рослинами-попередниками – городньою зеленню, морквою, буряком. Влітку полуниця, висаджена на першій грядці дасть свій перший урожай. Він поки що не буде настільки хороший, як в наступному році, але восени ми отримаємо з кущів прекрасну розсаду і пересадимо кращі вуса на попередньо підготовлену другу грядку.

3 рік

Влітку ми отримуємо відмінний урожай полуниці з першої грядки і трохи менше рясний з другої. Розсаду з другої грядки восени ми пересаджуємо на підготовлену третю ділянку.

4 рік

Минуло вже три роки. Ми маємо відмінний урожай з двох перших грядок і менш рясний з третьої. Після збору врожаю полуничні кущі з першої грядки ми повністю видаляємо, так як на наступний рік вони вже не зможуть дати хорошого врожаю. Землю гарненько переорюємо, додаємо торф, гній, компост. Восени пересаджуємо розсаду з третьої грядки на останню четверту.

5 рік

На місце першої грядки висаджуємо бобові культури (наприклад горох) або овес. Після завершення цвітіння (зазвичай це відбувається в кінці червня), землю переорюємо і даємо відстоятися до кінця серпня, часу коли ми пересадимо полуничну розсаду з четвертої грядки на першу. Таким чином у нас вийде 4 постійно працюючі ділянки з полуницею. З двох щорічно ми будемо отримувати відмінний урожай. З одного – хорошу розсаду. А четверта ділянка у нас буде готуватися під посадку.

14.05.2020



Рівне-Ракурс №10 від 14.05.2020p. 
На головну сторінку