Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №964 від 14.05.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чим підживити полуницю,

щоб збільшити урожай у три рази

Щоб приготувати підгодівлю, потрібно точно знати, в якому життєвому циклі зараз знаходиться полуниця.

Так, наприклад, в перший рік кущі не удобрюють зовсім: їм вистачає тих речовин, які були внесені в грунт при посадці. У 2-ий і 4-ий рік використовуються і органічні, і мінеральні добрива. Однак в 3-ій рік досить буде застосовувати тільки мінерали.

У перший раз підгодовувати кущі потрібно ранньою весною, коли ось-ось розтанув сніг і поки листочки ще не розпустилися. Щоб не турбувати рослину даремно, варто удобрювати кущі одночасно з їх обрізанням. У цій стадії дуже важливо дбати про зростання полуниці, тому важливо, щоб добриво містило азот. Для прикладу два найпопулярніших мінеральних розчинів:

1. До 10 літрів води застосувати 2 кружки коров’яку і додати 1 ст.л сульфату амонію, все ретельно перемішати і використовувати на кожен кущ по 1 літру.

2. До 10 літрів води додати 1 ст.л нітроамофоски і використовувати на грунт під кожним кущем по 0.5 літра.

Отже, перша підгодівля пройшла успішно і наступна починається, коли кущики вже розквітають, тобто приблизно в середині травня. Саме в цю пору року полуниці конче потрібен калій, який покращує не тільки зовнішній вигляд кущів, але ще і сам смак ягід. Саме така підгодівля робить урожай смачнішим, соковитим, а так же продовжує і термін придатності плодів. Якщо кінчики листя полуниці помітно потемніли до бурого відтінку, то це перший знак про брак калію.

Щоб цьому запобігти, слід зробити таку підгодівлю:

Взяти 10 літрів дистильованої води, додати 1 чайну ложку калійної селітри і полити рослини з розрахунком в 0.5 літрів на кущ.

Щоб ще більше поліпшити урожай, підгодуйте полуницю після цвітіння будь-якими добривами з мінералами. Важливо проводити це під час цвітіння зав’язі позакореневим способом. Головне, щоб концентрація такого розчину була в кілька разів менше кореневого підживлення.

Існують і нескладні загальнонародні способи підгодівлі полуниці. Наприклад, деревним попелом, адже в ньому міститься багато корисних речовин для полуниці. Картопляний попіл дуже багатий калієм і фосфором, рекомендується використовувати золу соняшнику і винограду.

Для підгодівлі кісткової ранньою весною

Виготовляють попельний настій або ж можна покласти під кущі по жменьці деревного попіл на початку і в кінці сезону. Попіл дуже допомагає позбавитися від шкідників рослини.

Дуже популярний народний засіб – це підживлення кущів суниці садової житнім хлібом. Дріжджі, що знаходяться в хлібі, сприяють кращому росту полуниці.

Приготувати таку суміш зовсім нескладно: слід замочити хліб у воді і дати йому перебродити, приблизно через тиждень – півтора розчин буде готовий, проте дуже важливо змішати його з водою в співвідношенні 1:10 і лише після цього застосовувати.

При дотриманні всіх правил добрива кущів полуниці в результаті вийде дуже багатий, смачний і соковитий урожай усіма улюблених ягід.

14.05.2020



Рівне-Ракурс №10 від 14.05.2020p. 
На головну сторінку