Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №965 від 25.05.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Сир чи сирний продукт?

Сир чи сирний продукт?

У магазинах сьогодні є великий асортимент сиру на будь-який смак і будь-якої форми. Якщо ви зайдете в гіпермаркет, то в ньому може бути представлено близько півсотні сирів різних видів. Кожен продукт має свій смак і відрізняється складом.

Деякі виробники, щоб знизити вартість сиру, виготовляють його на базі рослинних жирів. Але в цьому криється величезний мінус для споживача. Такі жири можуть похитнути здоров’я покупця.

Як правильно вибрати сир? Як купити тільки якісний продукт і залишитися здоровим?

Для початку, треба дізнатися, у чому принципова відмінність хороших сирів від поганих.

Чи варто купувати сирний продукт замість сиру?

На продуктовому ринку ви можете знайти не тільки сир, а й таку дивну назву, як «сирний продукт». Основна відмінність натурального сирка від сирного продукту криється у складі. Справжній натуральний сир без домішок виготовлений з натурального молока, включає сичужний компонент або ж його аналоги. Містить закваску з кислого молока і щіпки солі. Для кращого процесу згортання в складі можна знайти хлористий кальцій. Усі компоненти добре засвоюються в організмі людини і швидко перетравлюються. Саме тому сир – це дуже цінний продукт.

Але що тоді є сирний продукт? Це їжа, яка не містить корисні речовини для організму. Він лише схожий за смаком, кольором, формою і зовнішніми характеристиками на сир. Але за складом – це зовсім інший продукт. Якщо в цьому сирі знаходиться велика кількість молока, то в сирному продукті його менш 20?%. Решта 80?% – це білок і жир, які отримані не з молока. Тобто, неприродним способом.

Ті, хто роблять сирний продукт, зазвичай для виготовлення беруть кокосове масло. Іноді користуються пальмовою олією. Тут ви можете сказати, що масла рослинного походження також корисні для людини? Це правильно, але дивлячись, що це за масла.

Якщо взяти пальмові, кокосові або ріпакові масла, в яких міститься велика кількість жирів з високим відсотковим складом, то вони можуть спровокувати болючі процеси в організмі.

Такий вид масел перетворюється у трансізомерні сполуки або ж трансгенний жир. Ці жири легко провокують серцево-судинні захворювання, такі як холецистит, швидке ожиріння, атеросклероз або, у деяких випадках, тромбоз судин. І це лише частина можливих захворювань.

Вибираючи сир, слід дотримуватись правил:

Перед покупкою уважно дивіться на склад. Він пишеться на етикетці сиру. У графі «склад» ви не повинні знаходити інформацію про жири рослинного походження, там не повинні міститися пальмові або кокосові масла. У складі сиру повинен бути тільки жир з натурального молока.

Дивіться на ціну. Якщо сир виготовлений з рослинної олії, то він буде дешевшим, ніж сир з натуральних компонентів. Якщо в продукті переважають рослинні масла, значить це сирний продукт. Такі масла можуть бути в складі як у великій кількості, так і в малому процентному співвідношенні. Сирний продукт продають в багатьох супермаркетах Європи у сегменті «економ-клас».

Якщо ви придбали сир на вагу, то не зможете напевно дізнатися його склад. Адже етикетки немає. Тому, у цій ситуації вам треба покладатися тільки на свій досвід у виборі продукту і знання, що таке справжній сир і як він виглядає та пахне. Є один лайфхак. Ви можете трохи натиснути на сир подушечками пальців. Якщо після натискання з сиру почне витікати рідина, то перед вами натуральний сир.

Колір натурального сиру досить рівномірний по всій поверхні. Якщо він виглядає занадто жовтим – це значить, що в нього додали барвники.

Слід подивитися на розмір сиру і його сирні «очі» чи то дірочки. Якщо дірочок в центрі більше, ніж у його краю, то перед вами сирний продукт.

Скоринка сиру не повинна мати тріщини або найменші натяки на наліт. Якщо наліт є, то це означає, що при зберіганні сиру були допущені порушення, він міг зіпсуватися.

Хороший і якісний сир має рівномірний малюнок по всій поверхні. У нього рівна структура, а дірочки розташовані симетрично. Якщо ви любите пармезан або інші сорти, то варто звернути свій погляд на ціну продукту і виробника. Чим вища ціна і чим вище репутація виробника, тим якісніший буде сир. В інших ситуаціях, коли ви не знаєте, який сир вибрати і не хочете помилитися, то застосовуйте такі поради.

Коли ви вже купили сир, то можна перевірити його на натуральність і вдома. Для цього треба взяти маленький шматочок і спробувати зігнути його під кутом 90 градусів. Якщо він не зламається у місці вигину, то перед вами натуральний продукт. Якщо ж він зламається, то значить ви тримаєте в руках ненатуральний продукт.

25.05.2020



Рівне-Ракурс №10 від 25.05.2020p. 
На головну сторінку