№966 від 28.05.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Інгредієнти: На 3 л бульйону: курячий окорочок – 1 шт.; щавель – пучок; ревінь – 1,5-2 листки; картопля – 3-4 шт.; буряк – 1 шт.; яйця – 2 шт.; лавровий лист – 1-2 шт.; перець чорний горошком – 6-7; масло вершкове – 40 г; зелень петрушки й кропу – 1/2 пучка; зелена цибуля, сіль, перець чорний мелений; сметана.
Курку залийте водою, доведіть до кипіння й зменште вогонь. Покладіть лавровий лист, перець горошком і варіть бульйон 35-40 хвилин. М’ясо вийміть, відокремте від кісток і покладіть у бульйон знову. Картоплю поріжте кубиками, покладіть у бульйон і варіть 15 хвилин. Буряк поріжте або натріть соломкою й пасируйте на розігрітому маслі. Зменште вогонь, улийте 1-2 ополоники бульйону і тушкуйте під кришкою хвилин 15. Потім додайте в бульйон буряк і варіть ще 5 хвилин.
З листя ревеню видаліть прожилки й поріжте разом із щавлем. Зелену цибулю поріжте кільцями й дрібно поріжте кріп. Додайте все в бульйон і доведіть до кипіння. Потім збийте яйця й улийте в бульйон, помішуючи. Посоліть за смаком і зніміть каструлю з вогню. Борщ готовий. Дайте йому настоятися хвилин 15 і подавайте до столу зі сметаною, свіжою зеленню і свежомеленим перцем.
Напій з ревеню
Інгредієнти:
Ревінь – 300 г;
лимон – 0,5-1 шт.;
корінь імбиру – шматочок 2 см (або за смаком);
цукор – 0,5 скл. (або за смаком);
вода – 1,5 л.
Приготування:
Ревінь наріжте шматочками, імбир натріть на дрібній тертці, а лимон поріжте кружечками.
Скип’ятіть у каструлі воду, викладіть ревінь і варіть 5 хвилин. Потім додайте лимон, імбир і кип’ятіть 1 хвилину.
Зніміть з вогню, і дайте настоятися 5-10 хвилин. Процідіть і остудіть. Напій готовий.
Чатні з ревенем
Чатні – це приправа або соус до м’яса. Кисло-солодкий, трошки гострий і особливо підійде, коли готовите барбекю.
Інгредієнти:
Цибуля червона – 1 шт.,
цукор – 70 г,
винний оцет білий – 40 мл,
перець чилі – 1/2 шт.,
імбир – 1 шматок,
мед – 40 г,
сіль – 2 ч. л.,
чебрець – 1/2 ч. л.,
ревінь – 250 г.
Приготування:
Ревінь і червону цибулю очистити й нарізати кубиками. У сотейник налити винний оцет, скласти нарізані овочі й додати цукор. Поставити овочі вариться на маленькому вогні близько 30 хвилин. Злегка помішувати й додавати всі потрібні спеції зі списку інгредієнтів.
Спочатку видалити насіння й дрібно порізати шматочок чилі перцю, a потім почистити й натерти на тертці імбир близько 5 см. Додати мед, сіль і чебрець. Усе не забути помішувати й кілька разів спробувати на смак.
Через пів години соус загустіє, придбає потрібний смак і аромат. Знімаємо соус з вогню.
Соус можна пюрирувати блендером, а можна й не подрібнювати, залишити шматочками. У будь-якому разі чатні виходить смачним і освіжаючим.
І ще… це прекрасна заготівля на зиму. Коли соус знімаєте з вогню, можна відразу, поки він гарячий, розкласти по стерильних баночках. Якщо соус був прокручений блендером і трохи охолонув, знову доведіть його до кипіння й лише потім розкладіть по баночках.
28.05.2020 |
Рівне-Ракурс №10 від 28.05.2020p. На головну сторінку |