![]() |
№971 від 02.07.2020p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Яку вибрати форму для випічки, аби страви виходили смачні та не пригорали? Особливу увагу варто звернути на матеріали, з яких виготовлені форми.
Сталь
Нержавіюча сталь не змінює колір та смак продуктів. Вона стійка до дії кислот та лугів, механічних пошкоджень. Однак сталеві форми для випічки досить легко деформуються, особливо з тонкої сталі, і з цієї причини, як правило, служать не надто довго. Але з усіх видів форм вони найдешевші, тому проблем з заміною не виникає.
Чавун
Чавунні форми для випічки нагріваються рівномірно, а їх антипригарні властивості з часом тільки посилюються. Вони є ідеальними для страв, які вимагають тривалого запікання. Практично єдиний недолік таких форм – вага: чавунні форми набагато важчі, ніж будь-які інші форми такого ж розміру.
Тифлонові форми для випічки
Форми для випічки з тефлоновим покриттям цінують, у першу чергу, за їх антипригарні властивості та різноманітність фігур і варіацій цих форм. Однак тефлонове покриття має деякі недоліки: його легко пошкодити металевими лопатками чи абразивними засобами, воно непридатне для використання при надмірно високих температурах (вище 200 °С).
Кераміка
Керамічні форми ідеальні для запікання на повільному вогні: глина нагрівається досить довго, але рівномірно, і так само повільно прогрівається страва у ній, завдяки чому зберігають поживні речовини. Керамічні форми мають надзвичайно гарний естетичний вигляд, у них можна подавати страви до столу.
Проте кераміка має кілька суттєвих недоліків: вона легко б’ється, а глиняна кераміка ще й боїться вологи – рідина проникає крізь мікротріщинки і руйнує кераміку зсередини. У цьому плані фарфорова і глазурована кераміка є набагато витривалішою. Також кераміка погано реагує на перепад температур, тому продукти закладати у ці форми потрібно кімнатної температури і ставити в не надто гарячу духовку, щоб форма нагрівалася поступово.
Скло
Форми зі скла теж мають гарний естетичний вигляд, і страви можна подавати до столу безпосередньо у цих формах. Та від постійного застосування скло досить швидко втрачає презентабельний вигляд, хоча на інші характеристики це не впливає. Скляні форми дозволяють зберегти натуральний смак продуктів, а завдяки низькій теплопровідності страви у таких формах довше зберігаються теплими. Однак скло теж дуже чутливе до перепаду температур, і його не варто опускати у холодну воду, щоб легше було вийняти випічку.
Силіконові форми для випічки
Силікон має чудові антипригарні властивості. Достатньо при першому використанні змастити форму вершковим маслом, і надалі можна готувати у ній взагалі без жирів. Зі силіконових форм дуже легко виймати кулінарні вироби, ці форми не потребують особливого догляду.
Силікон витримує температуру від –60 °С до 280 °С і в таких формах можна не тільки пекти, а й заморожувати продукти чи напівфабрикати. Їх можна використовувати і в духовках, і в мікрохвильовках, а от відкритого вогню силікон боїться.
Єдиний мінус силіконових форм – вони надто м’які та гнучкі, тому перш ніж наповнювати форму тістом, її потрібно поставити на решітку чи деко. З цієї ж причини їх не варто мити жорсткими абразивами і використовувати металеві ножі для того, що б вийняти з форми готовий виріб: силікон можна пошкодити і навіть порвати.
Фольга і пергаментний папір
Форми з фольги і гофрованого паперу бувають найрізномнітніших конфігурацій, ними зручно користуватися, їх не потрібно мити, тому що ці форми одноразові. Та в цьому ж прихований і їх основний недолік: коли у вас з’явиться натхнення щось спекти, може з’ясуватися, що всі формочки вже використані, а бігти за ними в магазин зовсім не хочеться.
02.07.2020 |
Рівне-Ракурс №971 від 02.07.2020p. На головну сторінку |