№971 від 02.07.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Багато дачників знають, що баклажани досить складно вирощувати на своїй ділянці, то зав’язі цей овоч скине, то плодоносити відмовляється. Тому не всі наважуються саджати й вирощувати на своєму городі баклажани.
Які ж помилки припускають городники при вирощуванні баклажанів?
Помилка перша. Занадто пізня посадка насіння на розсаду приводить до зниження врожаю. 60-денна розсада дає на 60?% менше врожаю, чим 80-денна.
Помилка друга. При вирощуванні розсади в контейнерах її доводиться пересаджувати, а розсада баклажанів, її коренева система дуже погано переносить пересадження. Саме тому насіння на розсаду краще відразу саджати в торф’яні горщики, розсаду баклажанів краще не піддавати пікіровці.
Помилка третя. Дуже часто розсаду баклажанів піддають 24-годинному підсвічуванню, а баклажанам для ідеального росту потрібен саме короткий світловий день, тому якщо з 6 години вечора до 8 години ранку розсаду закривати високими фанерними коробками, то є можливість одержати врожай приблизно на два тижні раніше.
Помилка четверта. Незважаючи на те, що баклажани й помідори належать до одного сімейства, висаджувати їх на грядці спільно не можна. Їх не можна також розташовувати навіть на одному підвіконні в розсадний період.
Помилка п’ята. Вирощуючи баклажани, дачники дуже часто вважають, що при використанні у якості добрива гною, рослини не мають потреби у підживленнях азотними добривами. Це небезпечна омана. Баклажани, крім азотних добрив, люблять підживлення компостом і настоями коров’яку. Періодично навколо рослин (особливо в холодний період) необхідно розсипати деревне вугілля або попіл.
Помилка шоста. Неправильний полив сильно впливає як на ріст самих рослин, так і на врожай. Баклажан чутливий до підвищеної вологості. Надлишок вологи приводить до розвитку грибкових захворювань, а також ускладнює запилення. Недолік вологи теж шкідливий, тому що коренева система розташована у верхньому шарі ґрунту. Баклажани потрібно поливати рясно, але без застою вологи, вода для поливу повинна бути теплою. При поливі не мочіть листя рослин, інакше збільшиться ризик захворювань рослини.
Помилка сьома. Баклажани люблять розпушування, але глибокого розпушування варто уникати, не рихліть рослини глибше чим на 3-5 см. Розпушування краще виконувати після поливу.
Помилка восьма. Відомо, що баклажани дуже сильно гілкуються. Цей процес краще тримати під контролем. Залишивши на рослині 3-4 пагони, інші краще видаляти, це ж стосується і численних квіток, особливо якщо погода несприятлива. Якщо ж погода гарна, то кількість залишених зав’язей можна збільшити, отут все залежить від конкретних погодних умов.
Помилка дев’ята. При зборі плодів багато городників просто обламують їх, у результаті рослині наноситься травма, утворюються рани, через які може потрапити інфекція. Краще при збиранні плодів користуватися ножицями або секатором.
Помилка десята. Вчасно не видалили уражене хворобами листя? Рослина може заразитися всілякою гниллю. Так що вчасно видаляйте хворе пожовтіле листя і те, яке торкається землі. Коли з’явилися на рослині перші квіти – краще обірвати ті пагони, які будуть знаходитися нижче цих квітів.
Уникнувши цих розповсюджених помилок, ви завжди зможете порадувати себе та близьких відмінним урожаєм баклажанів з вашої дачі. Ну й ще одна порада: для профілактики баклажани обприскуйте часниковим настоєм (30 г мезги часнику на 10 літрів води, настоювати дві доби).
02.07.2020 |
Рівне-Ракурс №10 від 02.07.2020p. На головну сторінку |